szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyszerűsíti a kormány az alkalmi foglalkoztatás szabályait, így megszűnik a papíralapú adminisztráció, és az alkalmi munkavállalói könyv (AM könyv) is - mondta Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az új jogszabály bevezeti az egyszerűsített foglalkoztatás munkajogi fogalmát. Ebbe a kategóriába tartozik majd a háztartási munka, az idénymunka, valamint a kiemelten közhasznú szervezetnél végzett munka és az alkalmi munka - mondta Simon Gábor.
  
Az AM könyv helyett úgynevezett blanketta szerződés lesz, amely jelentősen egyszerűsíti az adminisztrációt, mivel akár az internetről is letölthető. A papír alapú adminisztráció megszüntetésével 800 millió forintos megtakarítás érhető el a költségvetésben - hangsúlyozta Simon Gábor.
  
Az alkalmi munkavállalói könyvet felváltó, egyszerűsített blanketta szerződést öt napon túli foglalkoztatás esetén kell kitölteni, ezentúl ez rögzíti a munkáltató és a munkavállaló közötti jogviszonyt - mondta el az államtitkár. A dokumentum elektronikusan letölthető, de a munkaügyi kirendeltségeken is beszerezhető.
  
Az öt nap alatti foglalkoztatási szándékot a módosítás értelmében interneten vagy részben telefonon kell bejelenteni, blanketta szerződésre nincs szükség. A munkáltatóknak interneten az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak (APEH) kell bejelenteniük a foglalkoztatási szándékot a munkavállalást megelőző napon, de legkésőbb a munka megkezdése előtt. Ha a munkaadó 3 vagy annál kevesebb embert kíván foglalkoztatni, akkor telefonon is bejelentheti ezt a szándékát, és sms-ben visszaigazolást kap a bejelentésről, így a munkaügyi ellenőrzésnél igazolni tudja a bejelentést - ismertette Simon Gábor. 
  
További változtatás, hogy a munkavállalóknál megszűnik az időbeli korlátozás, míg a  munkáltatóknál megmarad. Ennek eredményeképpen a munkavállalók több jogszerző időt gyűjthetnek. A munkáltatóra vonatkozó időbeli korlát értelmében idénymunka esetén az azonos felek közötti folyamatos munkaviszony nem haladhatja meg a 31 napot, egy éven belül pedig a 90 napot. Alkalmi munkavégzés esetén azonos munkáltatónál egy év alatt maximum 90 nap, egy hónapon belül 15, egy héten belül pedig 5 nap az időbeli korlát. 
  
Fő szabályként a nettó munkabér 40 százalékát kell befizetni járulékként. A munkáltatók a járulékot utólag, a havi bevallással befizethetik a Magyar Államkincstárnak. A járulékokat elektronikusan kell bevallani, kivéve a háztartási és idénymunkát: itt választható az év végi, papír alapú bevallás is. 
  
Az államtitkár elmondta, hogy a papír alapú adminisztráció megszüntetésével 800 millió forint megtakarítás érhető el a költségvetésben, miközben a telefonos munkaállomások éves üzemeltetési költsége 105 millió forintra becsülhető, amennyiben az összes bejelentés 10 százaléka ezen a csatornán történik. 
  
Az alkalmi foglalkoztatás szabályainak egyszerűsítésétől egyebek között azt remélik, hogy csökken a be nem jelentett foglalkoztatás, fehéredik a munkaerőpiac, és erősödik a munkavállalók jogbiztonsága.

MTI Karrier

OCED: 2011 előtt nem várható a foglalkoztatás javulása

A válságot követően meginduló gazdasági növekedést nem fogja azonnal követni a foglalkoztatás javulása, ez csak késleltetve fog jelentkezni. A jelenleg 9 százalékos uniós munkanélküliségi ráta 2010-re várhatóan 12 százalékra emelkedik, s a kibontakozást csak 2011-re prognosztizálják - mondta kedden Herczog László szociális és munkaügyi miniszter a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet (OECD) rendkívüli miniszteri értekezletét követően Párizsban.

MTI Karrier

OÉT: még idén módosulhat a munkaügyi perek költségviselése

Még az idén az Országgyűlés elé kerülhet a munkaügyi perek költségviseléséről szóló törvény módosítása, miután a kormányzati oldal és a munkáltatók is támogatták a munkavállalók erre vonatkozó javaslatát az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén pénteken.

Feketén-fehéren: akadálymentesítő új funkciók érkeznek a Windows 10-be

Feketén-fehéren: akadálymentesítő új funkciók érkeznek a Windows 10-be

Felfüggesztette a WHO a hidroxiklorokin klinikai tesztjét

Felfüggesztette a WHO a hidroxiklorokin klinikai tesztjét

Rizikós időszak előtt áll a hitelesek egy része

Rizikós időszak előtt áll a hitelesek egy része