szerző:
MTI

Kölcsönös megegyezés híján bércsökkentés fenyegeti azokat a munkavállalókat, akik az izlandi vulkánkitörés miatt öt napja megbénult légi közlekedés miatt nem tudták időben felvenni a munkát. A probléma több ezer európait érint.

Európában a dolgozókat, akik a vulkánkitörés okozta légtérzár miatt nem tudtak munkába állni, nem lehet elbocsátani, mivel vis majorról van szó, nem igazolatlan távolmaradásról. Franciaországban a munkáltató nem bocsáthatja el alkalmazottját, ha az a légitársaság vagy az utazásszervező cég tanúsítványával, illetve repülőjegyével igazolja, hogy nem tudott munkahelyén megjelenni - mondta Sylvain Niel munkaügyi jogász. A munkáltató ugyanakkor nem köteles a teljes bért kifizetni, mert arra a legtöbb esetben a kollektív szerződés értelmében csak betegség miatti hiányzás esetén kötelezhető. A kölcsönös megegyezés azonban lehetséges. 

A Medef, a legnagyobb munkáltatói szervezet szerint lehetségesek a kölcsönös megegyezések, és a munkáltatók rövidesen tárgyalni fognak az alkalmazottakkal, esetenként szóba jöhet szabadnapok levonása is. Más európai országokban (Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Svédország, Dánia és Finnország) nagyjából hasonló a helyzet. Németországban a munkajogászok azt javasolják a munkavállalóknak, hogy haladéktalanul értesítsék helyzetükről telefonon vagy elektronikus levélben a munkáltatójukat.

A német törvények nem szabályozzák világosan a bérkérdést arra az esetre, ha a munkavállaló vis major miatt nem tud több napon át megjelenni a munkahelyén. A munkavállalók kérhetik a munkavállalótól a kiesett napok ledolgozását, esetleg levonhatják a szabadságukból, vagy arányosan csökkenthetik a bérüket. Az érintett munkavállalók az üzemi tanácshoz vagy az érdekvédelmi szervezethez fordulhatnak a kölcsönös megegyezés érdekében.Hasonló megoldások lehetségesek Nagy-Britanniában is: James Willis, a Thomson Snel and Passmore ügyvédi iroda munkajogásza a Guardian című napilap keddi számában rámutatott, hogy a munkáltatók csökkenthetik a béreket, de "valójában ennél sokkal megértőbbek". A brit iparszövetség (CBI), az ország legnagyobb munkaadói szervezete eddig semmiféle felhívást nem adott ki a tagjainak az engedékenységre. "Ez minden vállalatnak a saját ügye" - közölte a CBI szóvivője.

Dániában a gyáriparosok szövetsége körlevelet intézett a munkavállalókhoz, felszólítva őket, hogy kötelességük tájékoztatni a munkaadót, és visszatérésük előtt engedélyeztetni kell a további szabadság igénybe vételét, illetve a kiesett munkaidő pótlását. A munkaadó nem köteles fizetni a távollévő munkavállalóknak - mutatott rá a LO szakszervezet, amely azt tanácsolja az alkalmazottaknak, hogy próbáljanak megegyezni a munkaadóval.

 

 

MTI Világ

Vulkánkitörés: visszajár az utazási csomag ára

Nemcsak a repülőjegy, hanem az utazási csomag ára is visszajár, ha meghiúsul az utazás, függetlenül attól, hogy rendkívüli időjárási körülmény miatt törölték a repülőjáratot - hívja fel a figyelmet a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület (Köfe).

hvg.hu Gazdaság

A magyar taxisok százezreket kaparnak ki a vulkáni hamuból

A vulkáni hamufelhő miatti légi közlekedési káosz ugyan nem menti meg a fuvarhiánnyal küszködő budapesti taxisokat, de néhányan közülük mesés összegeket kerestek a napokban a több mint ezer kilométeres ­külföldi utakkal. A túlnyomó többségnek viszont csak bosszúságot okozott a rendkívüli helyzet, hiszen le kellett mondaniuk a jól jövedelmező repülőtéri fuvarokról.

Gyászol a Jóbarátok

Gyászol a Jóbarátok

Az új-zélandi McDonald’s vega burgere nem is annyira vega

Az új-zélandi McDonald’s vega burgere nem is annyira vega

Megnőtt a tét: 305 milliót fizet a Google annak, aki képes kijátszani a biztonsági chipjét

Megnőtt a tét: 305 milliót fizet a Google annak, aki képes kijátszani a biztonsági chipjét

A Saxo Bank meghökkentő jóslatai közt szerepel a 375 forintos euró árfolyam

A Saxo Bank meghökkentő jóslatai közt szerepel a 375 forintos euró árfolyam

Minotto Barchetta, egy Ferrari V12-es, ami nem is létezett

Minotto Barchetta, egy Ferrari V12-es, ami nem is létezett

Három idei Nobel-díjas tudós is a klímavédelem fontosságáról beszélt

Három idei Nobel-díjas tudós is a klímavédelem fontosságáról beszélt