szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vártnál kissé jobb a második negyedéves 10,9 százalékos munkanélküliségi ráta, ami az MTI által kedden megkérdezett elemzők szerint az éves mélypontjához közeli lehet.

A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint a munkanélküliek létszáma az év második negyedévében 472 ezer volt, ami az egy évvel korábbihoz hasonló, 10,9 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A foglalkoztatottak létszáma 2012. április-júniusban 3 millió 876 ezer volt, 67 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője szerint az egy év alatt 1,4 százalékponttal javuló, 57,2 százalékos foglalkoztatás hátterében a közmunkaprogram áll, ami szociális szempontból fontos, de a GDP-t nem növeli.

Az elemző felhívta a figyelmet arra a közgazdasági alapszabályra, hogy ha a gazdaság visszaesik, akkor a munkanélküliség szezonális mutatója ugyan javulhat, de semmiképp sem tartósan. A magánszférára vonatkozó májusi jövedelmi adatok csökkenő foglalkoztatást mutatnak. Ebből Jobbágy Sándor azt a következtetést vonta le, hogy a most közölt 10,9 százalékos munkanélküliségi adat lehet, hogy a nyáron még egy-két tizeddel lejjebb mehet, de az év egészében 11,4 százalék, jövőre 11,1 százalékos mutató alakul ki.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője is úgy véli, hogy a vártnál jobb második negyedévi munkanélküliségi adat és a javuló aktivitás a kormányzati közmunkaprogramnak köszönhető.

A 10,9 százalékos munkanélküliség valószínűleg az éves mélypont lehet, talán egytizeddel még javulhat, de az év hátralévő részében a mutató 11,0-11,2 százalék között alakulhat, az éves átlag pedig várhatóan 11,2 százalék lesz - mondta Kondrát Zsolt.

Lukácsi Katalin: Cápább a pápánál

Lukácsi Katalin: Cápább a pápánál

A rendszerváltás korába repít vissza ez az alig használt békéscsabai VW Golf

A rendszerváltás korába repít vissza ez az alig használt békéscsabai VW Golf

Még az idén adhat egy 22 milliárd forintos injekciót a kormány az egészségügynek

Még az idén adhat egy 22 milliárd forintos injekciót a kormány az egészségügynek