szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az irányadó előírások szerint végezte a közfoglalkoztatással összefüggő feladatait a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI), és a munkaügyi központ ellenőrzése sem tárt fel hiányosságokat, jogszabályértést - közölte az FKI igazgatósága pénteken arra az ombudsmani vizsgálatra reagálva, amely jogsértőnek tartja, hogy a közalkalmazottként foglalkoztatott takarítók helyére közmunkásokat alkalmaztak a szervezetnél.

Az FKI korábban határozatlan idejű jogviszonnyal 19 embert foglalkoztatott takarítói munkakörben, majd az igazgatóság 22 embert vett fel közmunkásnak ugyanarra a munkakörre - állapította meg Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa egy panaszbeadvány miatt indított vizsgálata során.

Miután megkötötték a szerződést, csoportos létszámleépítés keretében elbocsátották a közalkalmazotti jogviszonyban álló takarítókat, és feladatukat a közmunkások vették át. Az ombudsman szerint az elbocsátás sérti a jogbiztonság, valamint a tisztességes eljáráshoz való jog követelményét, és összeegyeztethetetlen az állam munkához való joggal kapcsolatos feladataival és alapjogi kötelezettségeivel is.

Mindamellett Szabó Máté a közfoglalkoztatás céljával alapvetően ellentétesnek tartja, ha azt álláshelyek kiváltására kívánják használni úgy, hogy elbocsátják a munkavállalókat, és az így felszabaduló státuszokat lényegesen alacsonyabb bérű közfoglalkoztatottakkal töltik be.

Az FKI igazgatósága pénteki közleményében úgy fogalmazott, a közfoglalkoztatással összefüggő feladataikat az irányadó előírások szerint végezték és az igazgatóság az április elsejei szervezeti átalakítás előtt állásfoglalást kért a fővárosi munkaügyi központtól annak érdekében, hogy a helyes gyakorlat szerint járjon el.

Az igazgató közleménye szerint a munkaügyi központ augusztus 22-én ellenőrzést tartott a fővárosi igazgatóságon, és ennek során egyetlen hiányosságot, jogszabálysértést sem tárt fel a közfoglalkoztatással vagy a hatósági szerződésben foglaltak betartásával kapcsolatban.

"A közfoglalkoztatással nem álláshelyek kiváltása volt a szándék, amit alátámaszt, hogy a közfoglalkoztatott dolgozók feladatköre bővebb, mint a korábban elbocsátottaké. Takarítói, udvari munkás, kapus feladatokat is ellátnak, valamint megfelelő végzettség esetén részt vesznek állagmegóvási, javítási, karbantartási, rakodási, logisztikai feladatok ellátásában is" - írták.

Bemutatták a videót arról, ahogyan az olasz kabinos felvonó kábele elszakad

Bemutatták a videót arról, ahogyan az olasz kabinos felvonó kábele elszakad

Orbán: Még a Szentatya sem védett az álhírek ellen

Orbán: Még a Szentatya sem védett az álhírek ellen

Bizarr szövetségeket is láthatunk az ellenzéki előválasztáson

Bizarr szövetségeket is láthatunk az ellenzéki előválasztáson