szerző:
Salgó Andrea (hvg.hu)

A kisebb vállalkozások egyre inkább kihasználják a munkaerő-kölcsönzéssel járó előnyöket, ezáltal pénzt és időt takarítanak meg. Ám ügyelniük kell arra, hogy csak a kölcsönző cégnél bejelentett munkaerőt alkalmazzák. A "kikölcsönzött" munkásoknak ismerniük kell a munkavédelmi előírásokat, meg kell kapniuk a szükséges védőfelszereléseket.

Magyar kölcsönmunkások

Magyarországon száznál több építőipari vállalat veszi igénybe a munkaerő-kölcsönzők szolgáltatásait. A Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint tavaly kétszer annyi segédmunkás dolgozott ilyen típusú munkavállalással, mint 2003-ban. Ugyanebben az időszakban a kölcsönzött szakmunkások aránya hetven százalékkal, a szellemi foglalkozásúaké húsz százalékkal emelkedett. Összesen 52 ezer legális dolgozót alkalmaztak kölcsön-munkavállalóként. A kölcsönbe vevő cégek száma meghaladja az ezerhétszázat. A kölcsönzöttek több mint egyharmada szakmunkás, a diplomások aránya öt százalék körül mozog. 

A szakértők szerint a multik mellett már a kisvállalkozások is egyre többször kölcsönöznek munkaerőt, ami sok esetben jóval több előnnyel jár, mint a tartós foglalkoztatás kialakítása.

A dolgozó a közvetítő céggel áll hivatalos munkaviszonyban, így a munkaerőt kölcsönző cégnek nem szükséges állományba vennie őt.

Ez nemcsak kevesebb adminisztrációt, hanem kisebb anyagi ráfordítást is igényel a kölcsönzőtől, így ugyanis csak a ledolgozott munkaidőt szükséges kifizetnie. Ez előre kalkulálható, utólag pedig ellenőrizhető, ráadásul bármekkora létszámra és szinte valamennyi területen kérhető.

Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Szövetségének (SZTOSZ) alelnöke a hvg.hu kérdésére elmondta: a kisebb cégek többnyire irodai adminisztratív munkakörök betöltésére keresnek munkatársat.

Kockázatok és mellékhatások (Oldaltörés)

Az előnyök mellett azonban nem árt néhány kockázati tényezőt is figyelembe venni. A statisztikák szerint legalább annyi munkahelyi baleset fordul elő rutinos kölcsönzőknél, mint abszolút kezdőknél. A baleseteket részben az előírásnak nem megfelelő munkaeszközök használata okozza, részben pedig az, hogy a munkaeszközök ugyan megfelelnek az előírásoknak, de alkalmazásuk helytelen. A baleseteket - Csaposs szerint - a legtöbb esetben meg lehetne előzni gondos munkavédelmi oktatással és az előírt védőfelszerelések beszerzésével.

A költségek megtérülnek azáltal is, hogy a cég mentesül a tetemes bírságok megfizetése alól. Természetesen nemcsak a megelőzésre, hanem a folyamatos ellenőrzésre is szükség van. Veszélyes tevékenység végzésekor - az előírás szerint - a munkaadónak legalább két olyan védőfelszereléssel ellátott irányító-és mentő személyt kell alkalmaznia, akiknek kizárólagos feladata a dolgozók tevékenységének folyamatos szemmel tartása – magyarázza Spiegel István, munkabiztonsági szakértő

Szintén biztonsági okokból tanácsos a munkáltatónak korlátoznia külső munkavállalók mozgását a telephelyen belül. Célravezető, ha az üzemi szabályzat felsorolja mindazon területeket, ahová a kölcsönzött munkatárs egyáltalán beléphet. Jól bevált módszer mágneskártyás beléptető rendszert kialakítani, hogy az elzárt területekre csak az arra jogosultak léphessenek be.

Kölcsönzés szellemi és fizikai munkaerő együtt
nettó árbevétel (ezer Ft)átlagos kölcs. létszám(fő)összes kölcs. (fő)
16 769 1828 43118 756
 
(Forrás: SZTOSZ, 2004)

Többet kevesebbért (Oldaltörés)

Büntethető
• A munkaerő-kölcsönzés, ha a munkavállaló korábban munkaviszonyban állt a kölcsönvevővel, s ha a két munkáltató  tulajdonosi kapcsolatban van egymással.
• A munkaerő-kölcsönözés sztrájk, illetve jogszabályba ütköző tevékenység gyakorlására.
• Ha a kölcsönző felmondja bérmunkása szerződését, mintha munkavállalója lenne.
• Ha a kölcsönző kötelezi a bérmunkását más munkáltatónál történő munkavégzésre.
• Ha a kölcsönző nem közli időben a kölcsönbeadóval azokat az adatokat, amelyek a munkabér         kifizetéséhez szükségesek.
• Ha a munkaviszony hónap közben szűnik meg, s az utolsó napon nem tájékoztatja a         kölcsönzött munkaerőt a munkarendjével, idejével, illetve a pihenőidővel kapcsolatos         információkról.
• Ha a kölcsönző nem bocsátja rendelkezésre a szükséges munkavédelmi felszerelést, nem         részesíti oktatásban a munkavállalót, illetve megtagadja a munkahelyi baleseti         jegyzőkönyv felvételét.
A munkaerő-kölcsönzésnek, a baleset-veszélyen túl, jogi következményei is lehetnek – figyelmeztet Csaposs Noémi.
 
A Személyzeti Tanácsadók Országos Szövetsége már többször kezdeményezte munkaügyi kommandó felállítását azért, hogy a munkaerő-kölcsönzés ne jelenthessen kiskaput a közterhek megfizetése alól.
 
A januárban életbe lépett új munkaügyi törvény már szigorúan szabályozza azt, amikor a cég illegálisan működő vállalkozástól bérel munkaerőt. A törvény értelmében a kölcsönbeadó köteles bejelenteni a munkavállalót az Egységes Munkaügyi Nyilvántartásba, legkésőbb a munkába állásáig. Az igazoló okirat másolatát pedig át kell adnia a kölcsönvevőnek.

Nem érdemes áthágni a szabályokat, ugyanis az idei évtől szigorították a büntetéseket: a fenti vétségért 5-20 millió forint közötti bírságot szabhatnak ki rá, az eddigi maximum, azaz 6 millió helyett.
 
Erre akkor is sor kerülhet, ha mindössze egy munkavállalót érint a jogszabály megsértése. Kevésbé szigorúan ítélik meg a színlelten szerződők, a munkaidő-nyilvántartás nélkül foglalkoztatók, illetve az engedély nélkül, külföldieknek munkát adók vétségét. Nekik 50 ezer és 6 millió forint közötti összeget kell fizetniük.

Amennyiben a munkaadó először vétkezik, a bíróság mérlegelheti az enyhítő körülményeket - ebben az esetben legfeljebb 2 millió forintig terjedö bírsággal sújthatják. A büntetés mértéke tehát nemcsak a jogsértés súlyosságától, hanem az esetek előfordulásának gyakoriságától is függ.

A büntetések mellett az ellenőrzések is szigorúbbak lesznek: a munkaügyi ellenőrök a megszokottnál sűrűbben és akár rajtaütésszerűen is élhetnek felügyeleti jogukkal. A feketefoglalkoztatás visszaszorítása tehát jó úton halad, de bizonyára hatással lesz a piaci szereplők számainak alakulására is.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egyéb

Egyszerűsödik a munkaerő-felvétel

Budapest, 2005. november 21. – A humáninformatikai megoldások területén piacvezető NEXON a Personal Hungary 2005 Emberi Erőforrás Management Szakkiállításon mutatja be először új toborzási-kiválasztási szoftverét. A nexONHR humánerőforrás-gazdálkodás rendszerrel integrált, de önállóan is kapható nexONJob jelentősen megkönnyíti a toborzási és kiválasztási feladatok ellátását.

Karrier

Az idősebbek egyre fontosabbá válnak a munkaerőpiacon

Magyarországon az elkövetkező évtizedek egyik legmarkánsabb demográfiai folyamata a népesség mérsékelt csökkenése és jelentős elöregedése lesz. A 2007-ig tartó időszakban még csak enyhén emelkedik az idősek száma, ezt követően nagyot fordulnak a tendenciák.

MTI Itthon

Interaktív kiállítás: "Gazdálkodj okosan a munkaerőpiacon"

"Gazdálkodj okosan a munkaerőpiacon" címmel olyan interaktív kiállítást szervezett a Budapesti Esélyek Háza és a Fővárosi Önkormányzat, ahova azok a főváros területén működő munkáltatók, egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok kaptak meghívást, amelyek még nem éltek a fogyatékos emberek alkalmazásának lehetőségével és az ebből származó előnyökkel.

Szétszedték az iPhone 11 Pro Maxot, meglepő dolgot rejtett a belseje

Szétszedték az iPhone 11 Pro Maxot, meglepő dolgot rejtett a belseje

A Trump-kormány támadással védekezik az Ukrajna-botrányban

A Trump-kormány támadással védekezik az Ukrajna-botrányban

Lehallgatókészüléket találtak a Porosenko ellen nyomozó iroda vezetőjének irodájában

Lehallgatókészüléket találtak a Porosenko ellen nyomozó iroda vezetőjének irodájában

A választások után kezdhet csak el plakátolni a szekszárdi ellenzék

A választások után kezdhet csak el plakátolni a szekszárdi ellenzék

Kreatív kampány Kecskeméten: az uniós pénz is jól jön a Fidesznek

Kreatív kampány Kecskeméten: az uniós pénz is jól jön a Fidesznek

És akkor kiderült, hogy Kisvárdán még mindig nincs elég focipálya

És akkor kiderült, hogy Kisvárdán még mindig nincs elég focipálya