szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdődött másodfokon a Pécsi Ítélőtáblán hétfőn D. Lászlóné és hét társának büntetőpere, akiket mintegy negyvenmillió forint értékű hamis okmánybélyeg forgalomba hozatalával vádolnak.

A hétfői tárgyalási napon a perbeszédekre került sor, Krémer László büntető tanácsa április 18-án hirdet ítéletet.A vádirat szerint az autókereskedelemmel és gépjárművek átíratásával foglalkozó vállalkozások képviselői 2001 decembere és 2003 januárja között különböző dokumentumokhoz mintegy 6 ezer,
külföldről származó, olcsón vásárolt hamis bélyeget használtak fel, az így megtakarított pénzt pedig zsebre tették.

Az okmánybélyegügyre 2003 januárjában, a pécsi okmányirodában végzett belső ellenőrzést követően derült fény. A feljelentés és a nyomozás során, a baranyai megyeszékhelyen kívül, Sellyén és Siklóson is találtak hamis bélyegeket. A bűncselekmény-sorozat időközben országos méretűvé dagadt, Budapesten és az ország több megyéjében is sikerült kiszűrni a hamisítványokat, valamint elfogni az ott működő bűnelkövetők jelentős részét.

A Baranya megyei érintettekkel szembeni első fokú eljárás több mint egy éven át tartott, lévén, hogy a bíróságnak sok tanút és szakértőt kellett meghallgatnia. Az ügy amúgy is szövevényes, a teljes vádirat mintegy 140 oldalas.

A vádlottak, kettő kivételével, tagadták bűnösségüket. Azt vallották: nem tudták, hogy a bélyegek hamisak. A bíróság úgy ítélte meg, elkövették a terhükre rótt bűncselekményeket, ám a vádnak az a része, miszerint bűnszövetségben "dolgoztak" volna, bizonyítékok hiányában nem állt meg.

Az első fokon tavaly szeptemberben eljárt Baranya Megyei Bíróság D. Lászlónét és nyolc társát folytatólagosan elkövetett bélyeghamisításban találta bűnösnek. D. Lászlónét egy év hat hónap börtönre és egymillió forint pénzbüntetésre ítélte, egy személyre nyolc hónap, öt évre felfüggesztett börtön- és hatszázezer forint
pénzbüntetést rótt ki, egyet próbára bocsátott, a többieket 160 ezer és 1,6 millió forint közötti pénzbüntetéssel sújtotta.

Emellett az első rendű vádlottnak 32 millió forint, a többieknek egyetemlegesen 1,9 millió forint kártérítést kell fizetniük a Pénzügyminisztériumnak, valamint együtt fizetik meg a 12,5 millió forintra rúgó bűnügyi költségeket is.Az ítélet egy vádlott esetében jogerőre emelkedett, a többieknek ügyészi és védői fellebbezések okán a táblabíróság előtt is meg kellett jelenniük.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Áprilistól eltűnnek az okmánybélyegek

Az okmányirodáknál kezdeményezett illetékköteles eljárások illetékét 2005. április elsejétől kizárólag készpénzátutalási megbízáson (sárga csekk) lehet megfizetni - emlékeztetett közleményében a Pénzügyminisztérium.

Nem járnak a hétvégén a villamosok a Szabadság hídon és a Kiskörúton

Nem járnak a hétvégén a villamosok a Szabadság hídon és a Kiskörúton

Betiltották Franciaországban a tájszóláson gúnyolódást

Betiltották Franciaországban a tájszóláson gúnyolódást

100 évnél idősebb magyar is kigyógyult a koronavírus-fertőzésből

100 évnél idősebb magyar is kigyógyult a koronavírus-fertőzésből