szerző:
hvg.hu

Hat hónapos próbaidő, esetenként 44 órás munkahét túlórapénz nélkül és legfeljebb két hét szabadság járna a dolgozóknak, ha a konvergenciaprogram részeként nyáron a parlament elé kerülő törvénymódosítási javaslatokat elfogadják. A foglalkoztatás átalakítására várhatóan 2011 júliusáig kerül sor, az új keretrendszer pedig 2012 januárjától léphet életbe.

A kormány április 15-én küldte el az Európai Bizottságnak a magyar konvergenciaprogram aktualizált változatát. Ebben, mint a hvg.hu korábbi cikkében megírtuk, minden látszat szerint hátat fordítottak a korábbi csontvázkeresős, a megszorításokról hallani sem akaró, mindent az adócsökkentés dinamizáló hatására építő elképzeléseknek. Mást találtak ki.

A tervek szerint megszüntetik az álláskeresési segélyt és 90 napra csökkentik az álláskeresési járadék folyósítási idejét. A családtámogatásokat nominálisan befagyasztják, a több jogcímen igénybe vehető szociális tranfszerek értékét pedig maximálják. Ez az intézkedéssorozat önmagában a terv teljes hatásának közel negyedéért felelős. Mi változik még?

Napfény, tenegerpart, szabadság. Borús napok jönnek
©

A próbaidőt az eddigi 3 hónap helyett 6 hónapban maximalizálnák. Azaz a munkáltatónak lényegesen több ideje lenne arra, hogy indoklás nélkül azonnali hatállyal megszüntesse a munkavállaló munkaviszonyát. A Liga Szakszervezeteknek a hvg.hu-hoz eljuttatott állásfoglalása szerint elfogadhatatlan, hogy az Alkotmánybíróság ismételt állásfoglalásai ellenére a kormány a hat hónapos próbaidővel bevezeti az indoklás nélküli felmondás intézményét a versenyszférában is. A Liga szerint a kormányon külön számon kérhető, hogy a munkavállalók millióit érintő intézkedésekről miért csak egy angol nyelvű internetes dokumentumból tájékozódhatnak az állampolgárok, és miért maradt el ismét minden érdemi párbeszéd vagy konzultáció.

A hat hónap  már olyan hosszú idő, ami bizonyos munkakörökben, betanított illetve segédmunka esetén, teljesen indokolatlan – mondta a hvg.hu-nak Viszló László munkajogi szakértő, hozzátéve: a tervezett változtatás visszaélésekre is adhat lehetőséget, amikor megfosztja a munkavállalókat a rendes felmondás esetén egyébként biztosított jogi garanciáktól, mint az indoklási kötelezettség és a felmondási idő.

A munkaadó ráadásul, a cég érdekétől függően, csökkentheti vagy emelheti a heti munkaidőt. Határidős munka esetén akár heti 40 helyett 44 órában dolgoztathatja alkalmazottait, anélkül, hogy túlórapénzt fizetne nekik. Eddig a 40 órán felüli munkavégzés túlmunkaként jelentkezett, amit túlmunkadíjjal ki kellett fizetni. Ráadásul a munkáltató a rendkívüli munkavégzés (túlmunka) esetén annak ellenértékét nem lesz köteles kifizetni, akár a munkavállaló akaratának figyelmen kívül hagyásával jogosult lesz helyette szabadságot adni. A tervezett megoldás a munkavállalók jövedelmét egyoldalúan csökkenti, és a munkavállalóra hárítja a termelés ciklikusságából eredő hátrányokat – hangsúlyozta a szakértő.

További változás, hogy egy évről fél évre csökkentik azt az időszakot, amelyet a szülő nők gyerekenként fizetés nélküli szabadságként vehetnek ki. Aki például most gyermekgondozás céljából 22 nap szabadságot vehet ki, ha elfogadják a törvénymódosítást, csak 11 napot kaphat majd.

A gyesről visszatérő kismama szabadságát a munkáltató nem köteles kiadni, feltéve, hogy a munkavállaló nem ragaszkodik hozzá. Ilyenkor a szabadságot pénzben is megválthatja majd, ha elfogadják a módosítást. Ez azon ritka javaslatok egyike, ami a munkavállalóknak kedvezne.

Visszatérne a rendszerváltás előtti gyakorlat is, azaz a kismamának legalább 30-60 nappal előbb jelezniük  kellene, ha megszakítják a fizetés nélküli szabadságukat. Ez, Viszló László szerint, logikus és mint két fél számára elfogadható pontosítása az eddigi szabályoknak. Nemcsak a kismamákra, hanem mindenkire vonatkozna az a javaslat, hogy amennyiben a munkáltató fontos gazdasági érdeke megkívánja, akár kettőnél több részletben is joga lesz a szabadságot kiadni. A jogalkotó ugyanis csak 14 nap egybefüggő szabadság kiadását írná elő, azaz lőttek a 3-4 hetes szabiknak. Ez a változás, csakúgy, mint a 44 órás munkahét, a munkavállalók fizikai és pszichés terhelését is növelheti a munkajogi szakértő szerint.

A javaslatok többsége, amennyiben megvalósul, a munkavállalói jogok további szűkítését eredményezheti, feszültebbé válhat a szakszervezetekkel való viszony, romolhat a munkavállalók életminősége, fokozódhat a munkáltatókkal szembeni kiszolgáltatottságuk, csökkenhet az érintettek bére.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Az MSZP kiborult a konvergenciaprogram miatt

Az MSZP szerint a konvergenciaprogram az eddig megismert információk alapján rosszabb, mint egy fűnyíróelvű megszorítócsomag - mondta szerdai, Csabai Lászlónéval közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján Kiss Péter. Az MSZP társadalompolitikai kabinetvezetője azt mondta: a program érdemi megoldásokat alig kínál, nem ad választ az olyan kérdésekre, mint a foglalkoztatás bővítése, a devizahitelesek problémáját pedig meg sem említi.

HVG Karrier

Szigorított munkanélküliségi juttatások

Beleszerettek a számmisztikába a kétharmados parlamenti többséget birtokló kormánypártok: éppen kétharmadával, a jelenlegi legfeljebb 270-ről 90 napra rövidítenék azt az időt, ameddig a munkanélküliek álláskeresési járadékot kaphatnak. A várható következményekről szól a friss HVG címlapsztorija.

Már elfogadná a felfüggesztett börtönt Galambos Lajos

Már elfogadná a felfüggesztett börtönt Galambos Lajos

Combon szúrt egy nőt egy 11 éves gyerek Jászapátiban

Combon szúrt egy nőt egy 11 éves gyerek Jászapátiban

Sokkal színesebb lenne az utcakép, ha nálunk is lenne az új kis Cadillac

Sokkal színesebb lenne az utcakép, ha nálunk is lenne az új kis Cadillac

Magát videózta M. Richárd a Dózsa György úti halálos balesetkor

Magát videózta M. Richárd a Dózsa György úti halálos balesetkor

Radar 360: A nap, amikor az USA Iránt nevezte meg a szaúdi támadás elkövetőjének

Radar 360: A nap, amikor az USA Iránt nevezte meg a szaúdi támadás elkövetőjének

Agyvakaró hangok, füst és stroboszkóp – ennyire őrült volt Budapest a 90-es években

Agyvakaró hangok, füst és stroboszkóp – ennyire őrült volt Budapest a 90-es években