szerző:
hvg.hu

Távol-keleti befektetéseket is tervez az OTP Bank - mondta Csányi Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerint "felmerülhet, hogy nem vásárolunk, hanem bankot alapítunk, speciális termékkel".

A távol-keleti lehetőségekről, a Kínával és Vietnammal kapcsolatos tervekről is beszélt Csányi Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy ezekben az országokban várhatóan a következő évtizedekben magasabb lesz a gazdasági növekedés, mint Európában.

Mint mondta, Vietnam esetében egyszer már elindultak a bankvásárlással kapcsolatos tárgyalások, azután félbeszakadtak. Csányi szerint "azért tudunk nehezen vásárolni, mert igazából azt a hibát, amit egyébként elkövettünk korábban, hogy vettünk kis piaci részesedéssel rendelkező bankot is különböző országokban, azt nem kívánjuk elkövetni, tehát csak megfelelő piaci részesedéssel rendelkező bankot szeretnénk venni, azt meg nehéz találni. De keressük Kínában is a lehetőséget, és azokban az országokon is, ahol egyébként jelen vagyunk."

Csányi Sándor hozzátette, egy dolog nem jöhet szóba, hogy nem mi kontrolláljuk a többséget. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója úgy vélekedett: "azt gondolom, hogy egy olyan bankot, mondjuk Vietnamban, aminek 8-10 százalék körül van a piaci részesedése, ki tudnánk fizetni." Ezzel kapcsolatban kijelentette, ez a részesedés már bőven elegendő piaci méret.

Kína esetében más helyzet - mondta Csányi. "Kínában nagynak lenni egy tartományban, már az is egy óriási dolog, hiszen egy tartomány Vietnam vagy Németország méretű. Az OTP tervei között szerepel, hogy többségi részesedést szerez egyes kínai tartományi bankokban - fejtette ki.

Csányi Sándor arról is beszélt, hogy "Kínában sok minden fölmerülhet. Fölmerülhet az is, hogy nem vásárolunk, hanem bankot alapítunk, speciális termékkel. Ez látszólag ellentmond ugyan, hogy kis bankot nem veszünk, de egyébként nulláról meg elindulunk, csak ugye, amikor valaki bankot vesz, akkor örökli a problémáit is a banknak meg az előnyeit is a banknak, és általában egy kis banknak több a problémája, és több gond van utána a menedzselésével."

"Egy bankot viszont nulláról felépíteni, hogyha az ember biztos abban, hogy olyan terméket tud a piacra bocsátani, ami után van kereslet, akkor azt könnyebb megtenni és kisebb kockázat. Van ilyen termékünk, például a fogyasztási hitel, amiben Oroszországban második helyen vagyunk, elindultunk Ukrajnában, nagyon sikeresek vagyunk, elindultunk Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, tehát úgy tűnik, hogy van egy olyan termék és ennek megfelelő kockázatkezelés technológia, ami több országban bizonyította már, hogy viszonylag gyorsan képes jelentős piaci részesedésre szert tenni" - tette hozzá.

"Most ez van a fejünkben" - mondta az OTP Bank elnök-vezérigazgatója azzal kapcsolatban, hogy Kínában fogyasztási hitel alapú bankot terveznek.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Ebben élen járunk az unióban: hullanak a magyarok fogai

Ebben élen járunk az unióban: hullanak a magyarok fogai

Június 30-ig kért halasztást a Brexitre Theresa May

Június 30-ig kért halasztást a Brexitre Theresa May

A Költségvetési Tanács elnöke szerint is visszatér a válság, csak nem akkor, amikor a kancelláriaminiszter várja

A Költségvetési Tanács elnöke szerint is visszatér a válság, csak nem akkor, amikor a kancelláriaminiszter várja

Hajbeültetéssel foglalkozó klinikát nyit Cristiano Ronaldo

Hajbeültetéssel foglalkozó klinikát nyit Cristiano Ronaldo

Iskolatársát rabolta ki egy diák és barátja Békésen, meg is verték

Iskolatársát rabolta ki egy diák és barátja Békésen, meg is verték

Az Alkotmánybíróság lecsapott Makádra

Az Alkotmánybíróság lecsapott Makádra