szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Távol-keleti befektetéseket is tervez az OTP Bank - mondta Csányi Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerint "felmerülhet, hogy nem vásárolunk, hanem bankot alapítunk, speciális termékkel".

A távol-keleti lehetőségekről, a Kínával és Vietnammal kapcsolatos tervekről is beszélt Csányi Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy ezekben az országokban várhatóan a következő évtizedekben magasabb lesz a gazdasági növekedés, mint Európában.

Mint mondta, Vietnam esetében egyszer már elindultak a bankvásárlással kapcsolatos tárgyalások, azután félbeszakadtak. Csányi szerint "azért tudunk nehezen vásárolni, mert igazából azt a hibát, amit egyébként elkövettünk korábban, hogy vettünk kis piaci részesedéssel rendelkező bankot is különböző országokban, azt nem kívánjuk elkövetni, tehát csak megfelelő piaci részesedéssel rendelkező bankot szeretnénk venni, azt meg nehéz találni. De keressük Kínában is a lehetőséget, és azokban az országokon is, ahol egyébként jelen vagyunk."

Csányi Sándor hozzátette, egy dolog nem jöhet szóba, hogy nem mi kontrolláljuk a többséget. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója úgy vélekedett: "azt gondolom, hogy egy olyan bankot, mondjuk Vietnamban, aminek 8-10 százalék körül van a piaci részesedése, ki tudnánk fizetni." Ezzel kapcsolatban kijelentette, ez a részesedés már bőven elegendő piaci méret.

Kína esetében más helyzet - mondta Csányi. "Kínában nagynak lenni egy tartományban, már az is egy óriási dolog, hiszen egy tartomány Vietnam vagy Németország méretű. Az OTP tervei között szerepel, hogy többségi részesedést szerez egyes kínai tartományi bankokban - fejtette ki.

Csányi Sándor arról is beszélt, hogy "Kínában sok minden fölmerülhet. Fölmerülhet az is, hogy nem vásárolunk, hanem bankot alapítunk, speciális termékkel. Ez látszólag ellentmond ugyan, hogy kis bankot nem veszünk, de egyébként nulláról meg elindulunk, csak ugye, amikor valaki bankot vesz, akkor örökli a problémáit is a banknak meg az előnyeit is a banknak, és általában egy kis banknak több a problémája, és több gond van utána a menedzselésével."

"Egy bankot viszont nulláról felépíteni, hogyha az ember biztos abban, hogy olyan terméket tud a piacra bocsátani, ami után van kereslet, akkor azt könnyebb megtenni és kisebb kockázat. Van ilyen termékünk, például a fogyasztási hitel, amiben Oroszországban második helyen vagyunk, elindultunk Ukrajnában, nagyon sikeresek vagyunk, elindultunk Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, tehát úgy tűnik, hogy van egy olyan termék és ennek megfelelő kockázatkezelés technológia, ami több országban bizonyította már, hogy viszonylag gyorsan képes jelentős piaci részesedésre szert tenni" - tette hozzá.

"Most ez van a fejünkben" - mondta az OTP Bank elnök-vezérigazgatója azzal kapcsolatban, hogy Kínában fogyasztási hitel alapú bankot terveznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!