szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Bati-Rénov francia vállalat 15 éven át Romániában gyártott nyílászáró szerkezeteket. Igaz, a munka egy része zajlott csak Délkelet-Európában, a végső összeszerelést Franciaországban végezték. De most az összes tevékenység visszatért a nyugat-franciaországi Charente-Maritime megye Varaize nevű községébe.

Egy hatszáz fős településen létesül egy új üzem, amely száz embernek ad munkát. Christophe Lacombe, a cég vezetője elmondta a Le Figarónak, hogy sikerült olyan termelési technikát kialakítani, amely ellensúlyozza a magasabb francia bért, a legendásan alacsony romániaihoz képest. Ez most kivétel, amely erősíti a szabályt, az ipar Nyugat-Európából való elvándorlását, vagy elindult valamilyen új tendencia? A globalizációt eddig is érzelmi alapon ítélték meg a fejlett világban. Egy háromszáz fős cipőgyár nyugatról keletre telepítése hetekig címlaptéma a nyugati országok sajtójában. De, hogy közben amerikai high-tech cégek milliárdokat nyomnak ez európai gazdaságba, igaz többnyire kis létszámú cégekbe, viszont a beruházásuk értéke messze felülmúlja az innen kivitt cégek üzleti forgalmát, ez ritkán sajtótéma.

Pedig ma már Franciaország az USA első számú európai beruházási célpontja. És főleg a jövő cégei hozzák ide a tőkét, 440 ezer magasan képzett franciának adnak munkát és közvetve kétmilliónak a beszállító cégeken keresztül. A teljes francia export 32 százaléka külföldi cégek produktuma. Vagyis Franciaország valójában a globalizáció haszonélvezője, miközben a populista szélsőjobbos sajtó szerint a vesztese. De tényleg lehet-e tendenciának tekinteni a relokalizációt?

 A francia gazdaság friss adatai azt jelzik, hogy erősödik az üzleti szféra optimizmusa, csökken a munkanélküliség és az alakuló vállalkozások száma meghaladja a csődbe mentekét. Hogy ez mennyire a kedvező a világgazdasági környezet eredménye és mennyiben tulajdonítható az egy éve hivatalba lépett Macron elnök vállalkozásbarát, a jövő iparágait támogató koncepciójának, az még kérdéses.

A hagyományos francia modellhez, például az ágazati kiváltságokhoz ragaszkodó vasutasok sztrájkja azt jelzi, hogy a reformok, a negatívan érintett érdekcsoportok kemény ellenállásába ütköznek. De közben minden közvélemény-kutatás szerint a franciák többsége támogatja az elnök reformjait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: Jövő héttől lehet jelentkezni a vakcináért, a kórházakban nem biztató a helyzet

Orbán: Jövő héttől lehet jelentkezni a vakcináért, a kórházakban nem biztató a helyzet

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket

Verekedtek, disznóbelsőséget dobáltak egymásra tajvani parlamenti képviselők – videó

Verekedtek, disznóbelsőséget dobáltak egymásra tajvani parlamenti képviselők – videó