szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyik legmenőbb fintech startup az amerikai tőzsdefelügyelet szerint 165 millió dollárt mosott tisztára.

"Vállalkozó. Befektető. Zseni." - ennyit ír magáról Michael Gastauer, az Instagramon 1,2 millió, a Twitteren pedig 210 ezer követővel rendelkező fintech-vezető, aki idén elnyerte a Frankfurtban az Év Bankára díjat. Mikor fintech cégét Nagy-Britanniából Németországba költöztette, még egy volt Bundesbank elnöki tanácstag is beszédet mondott a nyitóeseményen.

Az amerikai tőzsdefelügyelet, az SEC viszont azzal vádolja a világ egyik legmenőbb fintech cégének számító, WB21 nevű startupját, hogy nem innovatív bank, hanem csak  platform, melyen Gastauer egy nem is annyira újszerű csalássorozatot hajtott végre – írta a Financial Times.

Az úgynevezett centes részvényekhez kapcsolódó tranzakciókban a WB21 a vád szerint valójában a Silverton (újabban Wintercap) nevű svájci alapkezelőnek segített pénzt mosni. A Wintercap egyébként vállalati befektetők részvényeit értékesítette a hatályos jogszabályokat megkerülésével. A befektetőknek a fintech azt ígérte, hogy olyan innovatív bankot hoz létre, mely felgyorsítja a nemzetközi átutalásokat.

Ehhez azonban nem volt banki jogosítványa, innovatív megoldásokkal sem rukkolt végül elő, viszont elrejtette ügyfelei kilétét, megszegve ezzel a pénzintézeti szabályokat. A vád szerint azzal is hazudott a hatóságoknak, hogy szodtvercégként jegyezte be a WB21-et, és valótlanul állította, hogy beszállít az Apple-nek és a Google-nek.

A cégvezető minden vádat tagad.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapestért díjat, Karácsony ezt figyelmeztetésnek veszi

A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapestért díjat, Karácsony ezt figyelmeztetésnek veszi

Magyarországon 9 millió forint felett nyit az új kombi VW Golf

Magyarországon 9 millió forint felett nyit az új kombi VW Golf

Meghalt az idős nő, akinek a férje naponta adott szerenádot a kórház előtt

Meghalt az idős nő, akinek a férje naponta adott szerenádot a kórház előtt