szerző:
hvg.hu

Az amerikai kínai kereskedelmi háború egyik frontvonalát a Huawei jelenti. Az USA szerint a kínai óriás kémkedik és az Irán elleni szankciók megkerülésével is vádolható. De leginkább gyilkos versenytársa a nagy amerikai technológiai óriásoknak.

A kínai cég egyik vezetőjének kanadai letartóztatása, majd az eseményt követő jogi, politika csata jól jelezte, hogy nagy tétekről van szó. Eközben a Trumpért egyáltalán nem lelkesedő francia kormány nagyon diszkrét a Huawei-jel kapcsolatban. És erre jó oka van. A kínai óriás már 18 éve van jelen Franciaországban, és a kínai cégek közül ő biztosítja a legtöbb helyi munkahelyet, nagyjából ezret.

A Huawei központja Párizs mellett van, de még 5 jelentős kutatási és fejlesztési intézetet működtet Franciaországban. A világban, Kínán kívül, csak összesen 14 Huawei kutatási intézet működik, tehát az arány nagyon kedvez Franciaországnak. És konkrét eredmények is vannak. A Huawei a francia központokban végzett kutatás eredményeként évente ötven találmányt nyújt be hitelesítésre az illetékes francia hatóságoknak. De lássuk a telekommunikációs hétköznapokat is.

A Bouygues Telecom hálózat technikai eszközeinek felét a Huawei szállítja. A másik nagy szolgáltató, az SFR 5G rendszeréhez is nélkülözhetetlenek a Huawei alkatrészei. Aztán a harmadik nagy francia szolgáltatató, az Orange is „Huaweifüggő”, igaz, ez a cég főleg az afrikai országokban működő hálózataihoz használja a Huawei technológiáját. Szóval a legnagyobb francia telekommunikációs cégek nyakig benne vannak a „Huawei- kapcsolatban”. Persze, az ország uniós tagságából adódóan vannak bizonyos korlátok. Például a nemzetbiztonsági szerepet betöltő intézmények pályázataiból elve ki vannak zárva a kínai cégek. Az érzékeny intézmények technológiai frissítésén csakis garantáltan megbízható európai vagy amerikai cégek indulhatnak. Ettől függetlenül a Huawei továbbra is nagyon erős Franciaországban: nemrég legújabb modelljeiket éppen Párizsban mutatták be. És a cég nyomul a francia piacon.

Jelenleg a Samsung adja el a legtöbb okostelefont, utána az Apple a második és a Huawei a harmadik. De ami az alkatrészeket illeti, a kínai óriás a világ első beszállítója, és ez a részlet sok mindnet elárul a jövőről, vagyis a kínai cégek várható még nagyobb térnyeréséről a fejlődés és a biztonság szempontjából egyaránt fontos ágazatokban. (via Le Figaro)  

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szerdán újra füstölhetnek a 3-as metró északi állomásai

Szerdán újra füstölhetnek a 3-as metró északi állomásai

Hajnalban is robbantottak és lőttek a tegnap megtámadott nairobi szállodában

Hajnalban is robbantottak és lőttek a tegnap megtámadott nairobi szállodában

Miért rángatja mindenki idegesen a fejét a fekete-fehér csíkok láttán?

Miért rángatja mindenki idegesen a fejét a fekete-fehér csíkok láttán?

Életet mentett az Apple Watch

Életet mentett az Apple Watch

Ezt a versenyt is a kínaiak nyerték: kihajtottak az első magok a Holdon

Ezt a versenyt is a kínaiak nyerték: kihajtottak az első magok a Holdon

A királynő is menstruál, még egy filmben is

A királynő is menstruál, még egy filmben is