szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai kínai kereskedelmi háború egyik frontvonalát a Huawei jelenti. Az USA szerint a kínai óriás kémkedik és az Irán elleni szankciók megkerülésével is vádolható. De leginkább gyilkos versenytársa a nagy amerikai technológiai óriásoknak.

A kínai cég egyik vezetőjének kanadai letartóztatása, majd az eseményt követő jogi, politika csata jól jelezte, hogy nagy tétekről van szó. Eközben a Trumpért egyáltalán nem lelkesedő francia kormány nagyon diszkrét a Huawei-jel kapcsolatban. És erre jó oka van. A kínai óriás már 18 éve van jelen Franciaországban, és a kínai cégek közül ő biztosítja a legtöbb helyi munkahelyet, nagyjából ezret.

A Huawei központja Párizs mellett van, de még 5 jelentős kutatási és fejlesztési intézetet működtet Franciaországban. A világban, Kínán kívül, csak összesen 14 Huawei kutatási intézet működik, tehát az arány nagyon kedvez Franciaországnak. És konkrét eredmények is vannak. A Huawei a francia központokban végzett kutatás eredményeként évente ötven találmányt nyújt be hitelesítésre az illetékes francia hatóságoknak. De lássuk a telekommunikációs hétköznapokat is.

A Bouygues Telecom hálózat technikai eszközeinek felét a Huawei szállítja. A másik nagy szolgáltató, az SFR 5G rendszeréhez is nélkülözhetetlenek a Huawei alkatrészei. Aztán a harmadik nagy francia szolgáltatató, az Orange is „Huaweifüggő”, igaz, ez a cég főleg az afrikai országokban működő hálózataihoz használja a Huawei technológiáját. Szóval a legnagyobb francia telekommunikációs cégek nyakig benne vannak a „Huawei- kapcsolatban”. Persze, az ország uniós tagságából adódóan vannak bizonyos korlátok. Például a nemzetbiztonsági szerepet betöltő intézmények pályázataiból elve ki vannak zárva a kínai cégek. Az érzékeny intézmények technológiai frissítésén csakis garantáltan megbízható európai vagy amerikai cégek indulhatnak. Ettől függetlenül a Huawei továbbra is nagyon erős Franciaországban: nemrég legújabb modelljeiket éppen Párizsban mutatták be. És a cég nyomul a francia piacon.

Jelenleg a Samsung adja el a legtöbb okostelefont, utána az Apple a második és a Huawei a harmadik. De ami az alkatrészeket illeti, a kínai óriás a világ első beszállítója, és ez a részlet sok mindnet elárul a jövőről, vagyis a kínai cégek várható még nagyobb térnyeréséről a fejlődés és a biztonság szempontjából egyaránt fontos ágazatokban. (via Le Figaro)  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Buszokat fognak be mentőautónak Londonban, annyi a koronavírusos beteg

Buszokat fognak be mentőautónak Londonban, annyi a koronavírusos beteg

Már teszteli az Emirates a digitális „járványútlevelét”

Már teszteli az Emirates a digitális „járványútlevelét”

Von der Leyen: A határok lezárása nem megfelelő eljárás a vírus megfékezésére

Von der Leyen: A határok lezárása nem megfelelő eljárás a vírus megfékezésére