szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A kémelhárítás helyettes főnöke jelentette be, hogy a kínai állampolgár mellett egy lengyelt is őrizetbe vettek. Három hónapot töltenek majd vizsgálati fogságban. Maciej Wasik csak annyit közölt az üggyel kapcsolatban, hogy a Huawei lengyelországi irodáiban házkutatásokat tartanak.

A lengyel szereplőről annyit lehet tudni, hogy az informatikai iparágban számított fontos személyiségnek. Az AFP hírügynökség emlékeztet arra, hogy a Huawei örökösnőjét, aki az óriás pénzügyi igazgatója, Kanadában vették őrizetbe. Meng Vanzsou asszony ugyan szabadlábon védekezik, mert hatalmas óvadék ellenében kiengedték a börtönből, de 24 órás megfigyelés alatt áll. Az a veszély fenyegeti, hogy kiadják az Egyesült Államoknak. Washington azzal vádolja a Huaweit, hogy megsértette az Irán elleni szankciókat. Arra már nemigen emlékeznek Washingtonban, hogy korábban ők kérték meg a Huaweit, hogy építse ki Afganisztán telekommunikációs hálózatát, miután ott a tálibok átvették a hatalmat. Most az USA azzal gyanúsítja a Huaweit, hogy kémkedést folytat külföldön, olyan chipeket épít be a rendszerbe, melyek információkat továbbítanak Pekingbe is.

Csak öt szemnek

Five Eyes Only – az USA, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland különösen szoros hírszerzési kapcsolatban áll egymással. Az amerikaiak először ebből a körből akarják kiszorítani a Huaweit. Azt szeretnék elérni, hogy a Huaweit zárják ki az 5 G pályázatokból. A szövetségesek makacskodnak, mert tudják: ha engednek Amerikának, akkor retorziók érhetik őket az 1,4 milliárdos kínai piacon.

Németország eddig nemet mondott. Berlinben hangsúlyozzák, az európai fejlesztési tervekről jobb, ha nem Washingtonban határoznak. Lengyelország viszont készséges, Varsó a legjobb európai szövetséges címére pályázik. Trump elnök egyáltalán nem véletlenül Varsóban találkozott 16 közép- és kelet-európai szövetségesével. A lengyelek 2 milliárd dollárt ajánlottak, ha Trump amerikai katonákat állomásoztat a keleti határ közelében. Trump erődnek neveznék el a védelmi rendszert.

Egy kis segítség a barátoktól

A lengyelek által prezentált Huawei-kémügy után Trump dörzsölheti a tenyerét, itt az újabb bizonyíték a kínaiak ármánykodására.  A hét elején ugyan sikerrel tárgyaltak az amerikaiak Pekingben a kereskedelmi háborúról, de az áttörés elmaradt. A Huawei örökösnőt pontosan azon a napon tartóztatták le Kanadában – az USA kérésére – amelyiken Donald Trump és Hszi Csin-ping megállapodott Buenos Airesben a 90 napos tűzszünetről. Az óra ketyeg...

Árukapcsolás 

Pekingben a kínaiak pontosan akkor látták vendégül Kim Dzsong Unt, amikor ott tárgyalt az amerikai küldöttség. A Global Times, a pekingi vezetés lapja hívta fel erre a figyelmet. Finoman figyelmeztetve Trumpot: újabb PR-sikerrel járó csúcsra csak akkor számíthat Kim Dzsong Unnal, ha figyelembe veszi Kína érdekeit...

A Huawei a kínaiak zászlóshajója, éves üzleti forgalma meghaladja a 93 milliárd dollárt (2017-es adat). A G5-ös technológiában a vetélytársak előtt jár. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború egyik kulcskérdéséről van szó, melyet most Lengyelországban feszegetnek. Kérdés, hogy mit talál a szorgos amerikai szövetséges, a lengyel kémelhárítás a Huawei irodáiban, Lengyelországban.

Cikkünk megjelenése után a Huawei Technologies rövid közleményben reagált a történtekre:

“A Huawei Technologies betartja a hatályos nemzetközi és helyi törvényeket, szabályozásokat minden egyes országban, ahol működik. Minden munkavállalótól megköveteljük ugyanezt a magatartást. A lengyel esetet – mivel a történteket meg kell ismernünk és kivizsgálnunk -  a Huawei Technologies egyelőre nem tudja kommentálni.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balogh Csaba Tech

Itt az idő Magyarországon is betiltani a Huawei telefonjait?

Senki ne használja a Huawei mobiljait – erre figyelmeztetnek sorban fajsúlyos amerikai szervezetek. És nem csak mondják: olyan súlyos veszélyt látnak a kínai készülékekben – attól félvén, hogy általuk hozzáférhet érzékeny, személyes adatainkhoz a kínai kormányzat –, hogy az amerikai piacon hatóságilag próbálják ellehetetleníteni immár évek óta a Huawei készülékeinek forgalmazását, újabban pedig Trump elnök teljes tiltáson gondolkodik. Eközben Magyarországon mi történik? Hát, semmi. Jellemző. Itthon senki meg nem szólal ebben az ügyben. Pedig itt az ideje. Vélemény.

Már az Android-főnök is Surface Duót használ?

Már az Android-főnök is Surface Duót használ?

Éppen egy gleccsert vizsgált a 68 éves klímakutató, amikor szakadékba zuhant

Éppen egy gleccsert vizsgált a 68 éves klímakutató, amikor szakadékba zuhant

PCR-teszt beiratkozáshoz, kizárólag online vagy csak személyes órák – nagy szórással indulnak az egyetemek ősszel

PCR-teszt beiratkozáshoz, kizárólag online vagy csak személyes órák – nagy szórással indulnak az egyetemek ősszel