szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megalapozatlannak és tisztességtelennek tartja a Digi Communications N.V, hogy kizárta az ötödik generációs frekvenciaátverésről magyar leányvállalatát, a Digi Távközlési és Szolgáltató Kft.-t a médiahatóság.

A holland anyavállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint ezen az aukción a magyar piacon elindított mobilkommunikációs szolgáltatásainak fejlesztése érdekében vett részt. Ezt akár úgy is lehet értelmezni, hogy ha végül valóban kimarad a cég az 5G-ből, az a mobilüzletág végét jelentené. Ha pedig kisebb a verseny a piacon, az magasabb árakat eredményezhet mind a fogyasztók, mind pedig az állam számára.

A társaság mindenesetre úgy véli, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kizárásról szóló döntése nincs összhangban a pályázati kiírás feltételeivel, nem konkrét tényekre és alapos elemzésekre támaszkodik, hanem feltételezéseken alapul. Ezért a cég fellebbez.

A HWSW informatikai szakportál cikke egyébként azt valószínűsíti, hogy a Telenor kérdése nyomán zárták ki a Digit az árverésről. A lap ugyanis fellelt egy jegyzőkönyvet, melyből kiderül, a Telenor vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese javasolta, hogy zárják ki azt a pályázót, akivel szemben két éven belül jogerős hatósági vagy bírósági döntés született a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának, a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának vagy a vállalkozások összefonódására vonatkozó szabályoknak a megsértéséről. Márpedig a Digit az Invitel felvásárlása kapcsán tavaly elmarasztalta a Gazdasági Versenyhivatal.

Az NMHH korábban azt közölte: a 700 MHz-es, a 2100 MHz-es, a 2600 MHz-es és a 3600 MHz-es frekvenciasávok árverésére augusztus 8-án négy mobilszolgáltató jelentkezett, az alaki vizsgálat eredményeként pedig – a hiánypótlások után – a hírközlési hatóság a Magyar Telekom Nyrt.-t, a Telenor Magyarország Zrt.-t és a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt.-t vette árverési nyilvántartásba. A négy frekvenciasávot az NMHH 15 évre értékesíti, ez az időtartam egy alkalommal, 5 évvel meghosszabbítható.

Az 5G, vagyis az ötödik generációs technológia új alkalmazások elterjedését teszi lehetővé, amelyek a hálózatoktól olyan – a jelenlegi technológiákkal együttesen nem teljesíthető – képességeket várnak el, mint a nagyságrendekkel több eszköz kiszolgálása nagyon alacsony késleltetéssel és akár sokkal magasabb adatátviteli sebességgel, mindezt az eddigieknél megbízhatóbb és biztonságosabb környezetben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány faragott egy bunkósbotot a veszélyhelyzeti törvényből az önkormányzatok ellen

A kormány faragott egy bunkósbotot a veszélyhelyzeti törvényből az önkormányzatok ellen

15 millió forint a kikiáltási ára egy Apple-1 komputernek

15 millió forint a kikiáltási ára egy Apple-1 komputernek

Az ünnepekre is maradnak a szigorú korlátozások Németországban

Az ünnepekre is maradnak a szigorú korlátozások Németországban