szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Varga Mihály azt mondta, meg fogja hallgatni a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatait a katát illetően.

Korábban nagy port kavart a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleménye, amely szerint a kormány előtt van egy terv a kata szerinti adózás szabályainak szigorításáról. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter erről egy Kormányinfón azt mondta, a kormány valóban tárgyalt a kisadózás átalakításáról, de csak annak érdekében változtatnának, hogy kevesebb katást foglalkoztassanak bújtatott munkaviszony keretében. A Pénzügyminisztérium arról adott ki közleményt, hogy drágítani nem akarják a katát, de a visszaélések miatt fokozottabban ellenőriznének.

Ehhez képest az Mfor most arról ír, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter a katára vonatkozó kérdésükre úgy válaszolt, a napokban egyeztetni fog az adónemről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK), illetve más kamarákkal, az MKIK-nak ugyanis érdemi javaslatai vannak.

A lap emlékeztett Parragh László, a kamara elnökének korábbi kijelentésére. Parragh korábban arról beszélt, hogy szerinte gondot fog okozni, hogy a több százezer katás vállalkozó nyugdíját tört számítás alapján fogják megállapítani tíz-húsz év múlva, vagyis csekély összegű állami nyugdíjra lesznek jogosultak. Ezért a kamara korábbi javaslata az volt, hogy emelni kellene a járulék alapját, magyarul magát az adót, például a havi fix 50 ezer forintot 75 ezerre.

Parragh most az MTI-nek nyilatkozott a kérdésről és azt mondta, többek között ők is arra hívták fel Varga Mihály figyelmét, hogy a kata mögött sok esetben bújtatott munkaszerződés van, ez pedig a nyugdíjazáskor hátrányt jelent: a kata alapján megállapított nyugdíj nagyon alacsony lesz. Azt is mondta, a kamara nem tartja szerencsésnek, ha valaki nem vállalkozóként választja a katá-t, hanem munkavállalóként kényszerül bele ebbe a helyzetbe, ezért orvosolni kell a bújtatott munkaszerződésre lehetőséget adó jelleget. 

A változtatás bizonyosan nem most fog bekövetkezni, Gulyás Gergely ugyanis a legfrissebb Kormányinfón azt mondta, hogy 2020. január 1-től nem fog ugyan módosulni a kata szabályozása. Évközi változtatás azonban elképzelhető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bankmonitor/Fülöp Norbert Vállalkozás

Legkorábban 12 hónap múlva lesznek hitelképesek a katára váltó evás vállalkozók

Megszűnik 2020-tól az egykor oly népszerű eva (egyszerűsített vállalkozói adó) adózási forma. Az evát elhagyó vállalkozók számára jó hír, hogy míg az eva a bankok többségénél nem számított hitelezhető jövedelemnek, addig a két legesélyesebb alternatíva, a kata és a kiva hitelezhető lakáshitel és személyi kölcsön esetében egyaránt. Rossz hír ugyanakkor, hogy egy most induló katás vállalkozásnak legalább 12 hónapot kell erre várni.

Repült a Wizz Airtől egy csúcsvezető és 20-nál is több bázisparancsnok egy hangfelvétel miatt

Repült a Wizz Airtől egy csúcsvezető és 20-nál is több bázisparancsnok egy hangfelvétel miatt

Elhunyt a tévétornából jól ismert Bérczi István tornász

Elhunyt a tévétornából jól ismert Bérczi István tornász

Nem indul minden választókerületben a Jobbik

Nem indul minden választókerületben a Jobbik