szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A G7-nek egy vállalat vezetője elemezte a helyzetet.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Sok magyar vállalatnál most azért túlóráznak a beszerzők és logisztikusok, hogy minden alkatrész rendelkezésre álljon a folyamatos termeléshez - írja a G7. Bár az észak-olaszországi helyzet súlyosan érintheti az onnan alkatrészeket vásárló cégeket, az igazi problémát a kínai beszállítás elakadása okozhatja. Kína több feldolgozóipari ágazatban megkerülhetetlen beszerzési forrás. Például a számítástechnikai gyártás esetében a képérzékelő szenzorok 70 százaléka, a kijelzők 55 százaléka, míg a nyomtatott áramkörök 54 százaléka innen érkezik. A G7 azt írja: ha egy cég 12 ezer különböző anyagot használ fel a termékeihez, akkor abból 2 ezer jöhet közvetlenül Kínából, de valójában az összesnek a fele Kínán alapszik.

A hatást nehéz konkrétan felmérni, annyi legalább szerencsés, hogy a vírus a kínai holdújév ünnepi időszakában történt, amikor amúgy sem lett volna termelés az ázsiai országban, ezért előtte a vevők felhalmoztak készleteket. Arra azonban nem voltak felkészülve, hogy a karanténok miatt februárban sem állt helyre a termelés. Pontos számok nem állnak rendelkezésre, a légszennyezettségi adatok alapján úgy becsülik, hogy a múlt héten 60-70 százalékon, a héten pedig a szokásos szint 80 százalékán termelt az ipar. Emiatt előfordult már, hogy európai cégek leállni kényszerültek.

A beszállítói láncban is pár hónapra elegendő lehet a tartalék, hosszabb távon azonban probléma állhat fel, amiatt is, hogy a légi járatokat is megritkították Kína és Európa között, valamint több hajótársaság is elkerüli most a kínai kikötőket.

A portálnak egy cég vezetője név nélkül úgy fogalmazott: a jelenlegi tudás szerint két-három hét múlva lesz a mélypont, mivel addigra fogynak el a készletek, ám az újak még nem érnek ide. Az is kérdés azonban, hogy hiányoznak-e majd egyáltalán az alkatrészek, hiszen a felvevőpiacok összeomlása és a hazai termelési korlátozás sem kizárható a jelenlegi bizonytalan helyzetben.

(G7)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kamu nyereményeket hirdetnek a Lidl nevében is

Kamu nyereményeket hirdetnek a Lidl nevében is

Az emberölések és az öngyilkosságok száma is csökken az EU-ban

Az emberölések és az öngyilkosságok száma is csökken az EU-ban

Hat nap, szinte alvás nélkül – Rakonczay ébersége az óceánon nem rossz eredmény

Hat nap, szinte alvás nélkül – Rakonczay ébersége az óceánon nem rossz eredmény