szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A cég csaknem félmilliárd forintot adott látvány-csapatsportra.

A Mészáros és Mészáros Kft. 2019-ben csaknem 68 százalékkal több bevételt ért el, mint egy évvel ezelőtt – derül ki a cég éves beszámolójából. Az adózott eredmény tavaly 11,85 milliárd forint volt, szemben a 2018-as valamivel több mint 5 milliárddal. És tudjuk is, a profitnak mi lett a sorsa: az "alapító a 2019-es üzleti év adózott eredménye, a szabad eredménytartalék és a 2020-as üzleti terv figyelembevételével 11.8 milliárd forint osztalék kifizetéséről határoz” – olvasható a dokumentumban.

Azt is írják, hogy a működési költségek kisebb arányban növekedtek, mint az összes bevétel, aminek oka, hogy csökkent az eladott áruk beszerzési értéke, kisebb arányban nőtt a személyi jellegű költségek állománya, mint az összes bevétel, továbbá csökkent az egyéb ráfordítások értéke. (Mindez azért érdekes, mert az építőipar egésze tavaly a munkaerő- és az anyagköltségek drágulása miatt szenvedett.)

Ami az egyes üzletágakat érinti, az előző évhez képest az árbevétel üzletágankénti megoszlásában jelentősen nőtt a közmű és a vízépítés- mélyépítés aránya az út- vasútépítés terhére. A következő években hasonló tendenciára számítanak a cégnél. Úgy fogalmaznak, hogy „tovább erősödik a közmű, a vízépítés és mélyépítés, valamint az atomenergia területén a tevékenysége a társaságnak, és megjelent egy új ágazat: a környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenység”.

A beszámolóból az is kiderül, hogy az árbevétel 72,7 százalékos növekedése mellett a közvetlen költségek 75 százalékkal nőttek. A bérek növekedése viszont elmaradt az általános piaci trendektől, emelkedést a kifizetett bérpótlékok (pl. túlóra), kiegészítő fizetés (pl. távolléti díj) növekedése, valamint a decemberben kifizetett 13. havi jutalom okozott. A Mészáros és Mészáros Kft.-nél egyébként kevesebben dolgoztak 2019-ben az egy évvel korábbihoz képest.

Érdekesség, hogy a cég 496 millió forintot fizetett látvány-csapatsport támogatásra.

A jövőben további dinamikus árbevétel-növekedéssel számolnak, a Budapest–Belgrád vasútvonal építését is megemlítik: „2021 évtől számítunk a Budapest–Belgrád vasútpálya felújítás megvalósulásával, amelyre jelentős saját és alvállalkozói kapacitással készülünk”. Ezen túl további megrendeléseket szeretnének elnyerni a környezetvédelem és az atomenergia területén. A Társaság 2020-ra 25-30 százalékos árbevétel-növekedéssel számol az előző évhez képest, amelynek több mint 90 százaléka már szerződéssel lefedett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!