szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem lenne drága a barack, ha nem fagyna el a fele. Márpedig ebben az évben is ez tizedeli a termést, a beruházást pedig nehezen tudják kigazdálkodni a kistermelők.

Aszály, szél, fagy, özönvíz, mindenből kijutott az utóbbi hónapokban, de a legnagyobb bajt a fagy hozta, ez károsította a legnagyobb mértékben a gyümölcsösöket, ezért is várható drágulás a friss gyümölcsök piacán. Korábban egy-egy jégverés is le tudta nullázni a termést, és bár a pár évvel ezelőtt bevetett jégkárelhárító rendszer mérsékelte a károkat, de a kora tavaszi fagyos éjszakák alaposan megtépázhatják a növényeket.

Pedig a reggeli fagyok ellen is lenne mit bevetni, csakhogy az általános ültetvényméretek mellett még a támogatott berendezések önerejét sem lehet kigazdálkodni. A barackosok, miután gyakorlatilag majdnem minden második évben elfagy a termés harmada, fele, nagyobb támogatást szeretnének a védőberendezések beszerzéséhez.

©

A kormány közreműködött abban, hogy az agrárvállalkozók számára kedvező hitelkonstrukciókat tegyenek elérhetővé, ezzel is élhetnének a barackosok. Gyuris Mihály, a Dél-Alföldi Őszibarack Szövetség elnöke szerint a pénz azért van, hogy dolgozzon, tehát nem ellensége a hitelfelvételnek, de a szövetségükhöz tartozó, 2-5 hektáron gazdálkodók többsége kispénzű őstermelő. Az elnök szerint sokan idegenkednek a hiteltől, másfelől viszont, pont az időjárás miatt hektikus a jövedelmezőség is. Az is benne van a tartózkodásban, hogy a géppályázatokon már sokan indultak és nyertek, ahhoz is hitelt kellett felvenni, ezért a túlhitelezéstől is félnek. Az élő munkaerő pedig egyre drágább, ráadásul szinte naponta kell tervezni azt, hogy hány munkásra van szükség, ami ugyancsak költség, így sokan a túl sok bizonytalansági faktor miatt nehezen vágnak bele a hitelfelvételbe.

Ezért tartják azt, hogy jobb lenne a vissza nem térítendő támogatást emelni: szerintük a végén mindenki jól járna, mert évről évre kiegyensúlyozottabb volna a termelés, a gazdáknak a jövedelmezőség. Így az államnak is több áfa, több adó folyna be, és még kárenyhítést sem kellene fizetni az elfagyott termés után, a vevőknek meg olcsóbb lenne a barack.

©

Megugró árak, kigazdálkodhatatlan támogatás

Tavaly hatszáz forint körül volt az ára az őszibaracknak, az idén nem megy lejjebb kilencszáz forintnál. A barackosokban több helyen már csak a termés kevesebb mint felére számítanak, miközben a Dél-alföldi Őszibarack Szövetség elnöke szerint megfelelő technológiával jóval nagyobb biztonság mellett termelhetnének. "Ezért lobbizom már régóta, ha úgy adódik, Farkas Sándornál, ha lehetne, akkor Orbán Viktornál is" – fogalmaz.

Gyuris Mihály, az ötven termelőt összefogó szakmai szövetség elnöke azt mondja: teljesen megbolondult az időjárás, nincsenek igazi telek, tavasszal pedig kapnak hideget-meleget. Az idén sokat fagyott, de két igazán fekete nap volt, amikor a barackosokat a legnagyobb kár érte.

A kamara által finanszírozott jégkárelhárító rendszer viszonylag nagy biztonsággal működik az elnök szerint, de a fagymentesítést a gazdálkodóknak kell megoldaniuk. Erre is van technológia, a ködgyertyáktól kezdve a szélgépen keresztül több megoldás is lehetséges, de ezek közül a legalább kilencven százalékos védelmet nyújtó szélgépek, amelyeket alulról való öntözéssel lehetne kombinálni, legalább húszmillió forintba kerülnek, és öt-hat hektáronként lenne szükség egy-egy berendezésre, ezért lobbiznak a támogatás növeléséért.

Ennek a támogatási intenzitása jelenleg hatvan százalék, a maradék negyvenszázalékos önerőt a 10-20 hektáros ültetvényekből nem lehet kigazdálkodni – vélik a termelők. A ködgyertyákra, amelyeket most jobb híján a legtöbben használnak, nincs támogatás, ráadásul munkaerő is kell hozzá, és még így is kifoghat rajtuk a fagy. Az idén is a nagy kárt okozó estén elindult felfelé a hőmérséklet, hazaküldték az embereket, majd mégis hirtelen jött a lehűlés. Ezért is biztonságosabb lenne a szélgép, aminek a működtetéséhez kevesebb munkaerőre lenne szükség.

©

A zöldségnél nem várható drágulás

Más gyümölcsöt is a fagy sújtotta a legnagyobb mértékben, ahogy írtuk, az őszibarack a tavalyinál harmadával is többe kerülhet, de más friss gyümölcs ára is ötödével drágulhat. A napi.hu vette sorra, hogy a meggynél és almánál a szokásos termés fele várható, a kajszi negyede maradt meg a fagy után, az őszibaracknál az átlagos 35-40 százalékára, a cseresznyénél a 30 százalékára lehet számítani. A hvg.hu is megkereste Ledó Ferencet, a zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet elnökét, aki szerint a gyümölcs némileg drágulni fog, de a zöldségeknél nyugalom van.

Ez persze nem jelenti azt, hogy minden rendben lenne: az aszály inkább gyengítette a termés minőségét, a legutóbbi napokban lezúduló özönvíz pedig a kezelésben jelent nehézséget a gazdálkodóknak. A frisspiaci árakban lehet egy 20 százalékos emelkedés, az ennél nagyobb drágulást megakadályozhatja az import megjelenése. Az időjárás szélsőségei, főleg a fagy ugyanis Magyarországot sújtották, illetve Lengyelország keleti részét, de Európa más országaiban nem okozott a termésben olyan mértékű károkat, mint nálunk.

A vevőket kevésbé, illetve csak közvetetten érintik a felvásárlási árak, pedig előbb-utóbb ennek hatása is eljut a zsebükig. A gyümölcsöknek a nagyobb része a feldolgozókban hasznosul, a meggynél például a termés 5-8 százalékát esszük meg csupán, a többi megy a feldolgozókba, egy része exportra. Ahogy az a FruitVeb prognózisából kiderül, ennél a gyümölcsnél Lengyelországgal, Németországgal és Szerbiával vagyunk versenyben, ez utóbbi területe megúszta a fagyot, míg Németországban 15 százalékkal lesz kevesebb termés. A legnagyobb termelő Lengyelországban, bár többször is fagyos idő volt, ugyanakkora termésre számítanak, mint tavaly. Az almánál is hasonlóak a kilátások.

A zöldségeknél még kevésbé érezhető a kár, így a drágulás sem valószínű. A népszerűbb paradicsomnak és paprikának a termesztése már régóta zömmel üvegházakban, fóliákban folyik, ezért nincsenek az ültetvények kiszolgáltatva az időjárás hektikusságának. De lesz ketchup is, mivel a 1700 hektáron, még szabadföldön termesztett ipari paradicsom 1-2 százalékát verte el a jég, így a feldolgozóknak sem lesz hiányuk.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Mi lesz a közérdekből kizsigerelt orvosokkal a kata szigorítása után?

Mi lesz a közérdekből kizsigerelt orvosokkal a kata szigorítása után?

A kormány szerint szebb lesz a Hajógyári-sziget a fakivágások után

A kormány szerint szebb lesz a Hajógyári-sziget a fakivágások után

Újabb milliárdokból épülhet a Bozsik Stadion

Újabb milliárdokból épülhet a Bozsik Stadion