szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pécsett folytatódott a SZEVIÉP-per, de elnapolták a tárgyalást, mert hivatalosan nem értesült még a Pécsi Ítélőtábla az egyik vádlott haláláról. Így július 30-án lesz jogerős ítélet.

Nagy botrány lett a SZEVIÉP felmentő ítéletéből tavaly decemberben, pedig ahogy a hvg.hu is megírta, nem bűncselekmény, hanem bizonyítottság híján mentették fel a csődbűncselekménnyel gyanúsított vádlottakat. Ezért is volt lehetőség a fellebbezésekre, így a vád és a védelem is megtette ezt, a harmadfokú eljárás kezdődött most el a Pécsi Ítélőtáblán. Időközben az elsőrendű vádlott elhunyt, így csak ketten ültek a vádlottak padján, akikkel folytatták az eljárást. Az ítélethirdetésre csak július 30-án kerülhet sor- értesült a delmagyar.hu- mert a halálesetről hivatalos értesítést még nem kapott az Ítélőtábla.

Válság, vagy csődbűntett?

Az ügy még 2010-re nyúlik vissza, a válság következtében egyre több vállalkozás került nehéz helyzetbe, de az építőiparban már korábban is gyakori volt a körbeszámlázás, és az, hogy az alvállalkozók munkájukért nem kapták meg a fizetségüket.

A SZEVIÉP egy rendszerváltás után gründolt szegedi építőipari cég, amely az EU-csatlakozás után több projektet is elnyert, és széles körű kapcsolatai révén a szomszédos országokban is indított beruházásokat. Az M43-as autópálya építésekor került az hírek fókuszába, amikor a sztrádaberuházásban dolgozó vállalkozók azért tüntettek, mert nem kapták meg a munkájukért járó pénzt, nagyjából hatszáz vállalkozó követelte a fizetségét. A projekt fővállalkozója egy spanyol cég volt, ment az egymásra mutogatás a NIF Zrt., a fővállalkozó és a SZEVIÉP között, hogy hol akadt el a pénz.

2010 áprilisában a cég csődvédelmet kért, majd miután nem született csődegyezség, augusztusban a milliárdos árbevételű cég felszámolása is elkezdődött. Végül ötszáz hitelező nyújtotta be az igényét, összesen hatmilliárd forint feletti összegre, és csődbűncselekmény gyanújával nyomozás is indult. 2015-ben vádat is emeltek három cégvezető ellen, 2018-ban, az első fokú eljárásban börtönbüntetésre ítélték a vádlottakat, majd tavaly decemberben felmentette őket a Szegedi Törvényszék.

A politika is megvillantotta magát a kampányban

A 2018-as parlamenti választások hajrájában a politika is villantott egy nagyot az üggyel összefüggésben: rendhagyó módon állami kártalanítást kaphattak a megvádolt cég hitelezői, akiknek tartozott a vállalkozás a különböző projektek, főként az M43-as sztrádaépítés kapcsán. A másodfokú ítélet kihirdetésekor a bíró azt is közölte, hogy a hitelezők polgári perben érvényesíthetik az igényeiket, tehát az állam, amennyiben vissza akarja szerezni a kártalanításban kifizetett pénzt, akkor azt még februárig megtehette.

Bár a SZEVIÉP felmentése a másodfokú eljárásban még nem az ügy lezárását jelentette, mégis úgy ment neki a kormányzó párt és a lojális sajtó, mintha a vádlottak hatására hozták volna ezt a döntést. Terítékre került a tárgyalás kiszignálását végző bíró, az egyik vádlott védője, a tanácsvezető bíró, a bírói tanács egyik tagja, de végül a Szegedi Törvényszék elnöke is. Többeket közülük a szegedi polgármesterrel hoztak összefüggésbe úgy, hogy a politikusnak kedvező ítéletet hoztak bizonyos típusú „honorárium” fejében. Az Országos Bírói Hivatal elnöke a nyilvánosságra került összefüggések kivizsgálását rendelte el, a járvány után közölte a testület, hogy a törvényszéki elnököt felmentették posztjáról, belső vizsgálatok is zajlottak, amelyben el is marasztalhattak törvényszéki munkatársakat, de az ügyészség bűncselekményt nem állapított meg. Ezzel együtt az ügy harmadfokú eljárása elkerült Szegedről, azt a Pécsi Ítélőtábla folytatja le. Itt már csak ketten ülnek a vádlottak padján, mert időközben az ügyben fővádlott cégvezető elhunyt.

A vádban az áll, hogy a SZEVIÉP vezetői, annak tudatában, hogy gyengül a vállalkozás stabilitása, kölcsönöket adtak cégeknek, leányvállalataiknak még 2008–2009 folyamán azzal a céllal, hogy kimentsék a pénzüket és ne kelljen az alvállalkozók követeléseit kiegyenlíteni. A védelem szerint a kölcsönöket úgy folyósították, hogy számítottak annak megtérülésére, illetve a leányvállalatokat a válság időszakában így működtették, nem volt ebben semmi különös. A vád szerint viszont a cég kiüresítése zajlott. A Szegedi Törvényszék bírója ez utóbbit nem látta bizonyítottnak a másodfokú eljárásban, szerinte sokkal szélesebb körben kellett volna vizsgálni a dokumentumokat ahhoz, hogy bármelyik álláspontot alá tudja támasztani akár a vád, akár a védelem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Figyelmeztet az NSA: jobb, ha azonnal kikapcsolja a GPS-t a mobilján

Figyelmeztet az NSA: jobb, ha azonnal kikapcsolja a GPS-t a mobilján

Az óvodások között nincs fertőzött Pápán

Az óvodások között nincs fertőzött Pápán

Megpróbálják felébreszteni a mesterséges kómából a Lengyel Körversenyen bukó kerékpárost

Megpróbálják felébreszteni a mesterséges kómából a Lengyel Körversenyen bukó kerékpárost