szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Százmilliókat keresnek a kormánymédia kedvelt elemzői.

Busásan profitálnak az állami megbízásokból a cégek és a kormánymédia kedvelt elemzői – a pénzügyi a beszámolókat az Mfor.hu gyűjtötte össze.

A Fidesz-közeli Nézőpont Csoport Zrt. például 2019-ben 1,2 milliárd forintos rekordbevételt ért el – az 539 millió forintos profitot a tulajdonos, a volt államtitkár, aki a miniszterelnök bizalmasa és tanácsadója, Győri Tibor pedig ki is vette osztalék formájában.

A Nézőpont Csoporthoz tartozó Médianéző Kft. az elmúlt évek eredményeihez képest átlagos árbevételt produkált 2019-ben: az 1,5 milliárd forintos bevételből (amelynek jelentős része a kormánytól érkezett) a 26 millió forintos profit kevés, a 200 milliós korábbi eredményükhöz képest.

Ugyanígy a csoporthoz tartozó Observer Budapest Médiafigyelő Kft.-nek nem kell igazán aggódnia a jövője miatt, ugyanis 2020 és 2022 között, 36 hónapon át médiaszemlézést, médiakutatást és médiaelemzést végez az Orbán-kormány számára nettó 5 milliárd forintért. Bár ez még nem látszik a 2019-es számokon: a 775 millió forintos árbevétel 21,4 millió forint profithoz volt elég.

A korábban a Nézőpont Csoporthoz tartozó Kutatópont Kft. – ami idén februártól tartozik a politikai elemző, Ágoston Sámuel érdekeltségébe – bár nem ért el kimagasló eredményt a legutóbbi üzleti évben, a 668 millió forintos árbevételnél ért már el jobb eredményt az utóbbi években, a 3,2 millió forintos profitot így is kivették osztalék formájában a cégből.

Ugyanígy Mráz érdekeltségébe tartozó Kilátópont Elemző és Médiafigyelő Kft. 2019-ben 54,8 millió forintos bevételt és 51,8 milliós profitot ért el, a korábbi szabad eredménytartalék terhére a politológus 94 millió forint osztalékot vett ki a cégből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG HVG Hetilap

NÉZŐPONT CSOPORT: jön a második generáció

Simicska Lajos egykori üzlettársának, Győri Tibornak a gyerekei kaptak vezető pozíciót a kormány egyik agytrösztjének számító Nézőpont Csoport Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.-ben. Győri András és Győri Attila az igazgatóság tagja lett, miután a korábban társtulajdonos politikai elemző, Mráz Ágoston Sámuel a vezérigazgatói posztról is leköszönt. A vállalat egyedüli tulajdonosa Orbán Viktor kormányfő bizalmasa, Győri Tibor, akit Simicska már a kilencvenes évek elején bevitt a Fideszbe. Közösen építették fel azt a céghálót, benne egyebek között a ma már Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Mahirral, amely a párt gazdasági hátországát adta. A Nézőpont Csoport árbevétele tavaly 1,2 milliárd forint volt, amelyen több mint félmilliárdos profitot könyveltek el. A cég idei kilátásai is jók, hiszen leányvállalata, az Observer nyerte el az innovációs minisztérium médiaelemzésre kiírt, 5 milliárd forintos tenderét.

Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő

Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő

Kásler újabb kórházakat jelölt ki a koronavírusos betegek kezelésére

Kásler újabb kórházakat jelölt ki a koronavírusos betegek kezelésére

Cihanouszkaját és három külügyminisztert is karanténba küldött egy fertőzött szlovén politikus

Cihanouszkaját és három külügyminisztert is karanténba küldött egy fertőzött szlovén politikus