szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az illetékes hatóság megtiltotta a kínai Huawei és a ZTE termékeinek használatát a jövő hónapban esedékes 5G-tenderen részt vevő cégek számára.

A svéd postát és távközlést felügyelő hatóság (PTS) az 5G mobilhálózat kiépítéséhez szükséges frekvenciasávokra négy pályázó – Hi3G Access, Net4Mobility, Telia Sverige és Teracom – részvételét hagyta jóvá. A pályázókat az idei év elejétől érvényes új jogszabállyal összhangban, a svéd hadsereggel és a biztonsági szolgálattal konzultálva választották ki, biztosítandó, hogy a hálózatépítéshez használt berendezésekkel ne okozhassanak kárt az ország nemzetbiztonságának – közölte a cég. Eredetileg az idei év elejére tervezték a pályáztatást, de nemzetbiztonsági megfontolásokból miatt novemberre halasztották.

A PTS pontokba szedve ismertette, hogy a pályázóknak milyen feltételeknek kell megfelelniük. A nemzetbiztonsági feltételeken kívüli szerepel az, hogy a „központi funkciók” ellátásához szükséges új berendezésekben

nem használhatják a Huawei és a ZTE által gyártott eszközöket.

Emellett, amennyiben a már létező infrastruktúrát akarják használni, akkor legkésőbb 2025. január 1-ig ki kell iktatniuk a két kínai cég termékeit. A „központi funkciók” alatt értendők a többi között a frekvenciasávhoz való hozzáféréshez szükséges berendezések, az átviteli és a maghálózat, illetve a szolgáltatás és a karbantartás, tehát lényegében szinte minden.

A Huawei kutatási-fejlesztési központot nyit Budapesten

Ez lesz a Huawei harmadik beruházása Magyarországon. Legalább 100 magyar mérnöknek adnak munkát.

A Huaweit és a ZTE-t egyre gyakrabban vádolják a nyugati országos illegális adatgyűjtéssel, Washington például nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartja őket, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy törvény kötelezi a kínai vállalatokat és polgárokat arra, hogy segítsék a kínai államot az adatgyűjtésben. Az Egyesült Államokban a helyi vállalatok a két céggel nemcsak, hogy nem köthetnek üzletet, de az általuk gyártott, már használatban lévő eszközöket is le kell cserélniük a telekommunikációs cégeknek – még akkor is, ha ez utóbbi a becslések szerint nagyjából 1,8 milliárd dollár kiadást jelente a számukra. Ez a szabály vezetett oda is, hogy a Huaweit megfosztották attól, hogy a Google-ökoszisztémát, azaz többet közt az Androidot használja a telefonjain. Több európai ország is felülvizsgálta már a kapcsolatát a két kínai vállalattal, így a brit kormány – az európai országok közül elsőként – július közepén jelentette be, hogy a brit távközlési vállalatok 2021-től nem vásárolhatnak a Huaweitől berendezéseket az 5G mobilhálózat kiépítéséhez, a hálózatba már beépített eszközöket pedig 2027 végéig el kell távolítani a távközlési rendszerekből. A svéd biztonsági szolgálat pedig az országra leselkedő egyik legnagyobb veszélynek nevezte Kínát.

A Huawei ugyanakkor következetesen azt állítja, hogy eszközei semmilyen kockázatot nem jelentenek, és azt is bejelentette szeptemberben, hogy nem megy sehova Európából. Itthon a kormány, úgy tűnik, bízik a cégben, hiszen éppen kedden jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy kutatási-fejlesztési központot nyit Budapesten. Azt 2019 végén közölte Szijjártó, hogy a Huawei közreműködésével épül ki a magyarországi 5G-hálózat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Érzelmes beszédben búcsúzott a Honortól a Huawei alapítója

Érzelmes beszédben búcsúzott a Honortól a Huawei alapítója

Gálvölgyi János, Geszti Péter és már több mint 9 ezer aláíró követeli petícióban Demeter Szilárd lemondását

Gálvölgyi János, Geszti Péter és már több mint 9 ezer aláíró követeli petícióban Demeter Szilárd lemondását

Megéri többet fizetni a 16 GB-os idei MacBook Próért? Videón a (kissé meglepő) eredmény

Megéri többet fizetni a 16 GB-os idei MacBook Próért? Videón a (kissé meglepő) eredmény