szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Javítják az osztrák–magyar gázcsövet, de hogy pontosan mi miatt, azt nem tudni.

Október 20-án Lébény térségében az FGSZ a vezeték görényezése (belső vizsgálata) során károsodást tárt fel – közölte a Népszavával a hazai központi hálózatot üzemeltető, Mol-hátterű társaság. Az esetet haváriának minősítették.

Arra a kérdésre, hogy a kereskedők irányába felmerül-e részükről kártérítés, azt válaszolták, hogy a vezetéket korábban lekötő – meg nem nevezett – cégek más útvonalon változatlanul hozzájutnak az általuk megrendelt mennyiségekhez. Ennek érdekében más betáplálási pontokat most ingyen bocsátanak az érintettek rendelkezésére.

A javítási költségek nem ismertek, a cég ezekről nem adott tájékoztatást.

A lap azon felvetésére, hogy az utóbbi idők vezetékhibáiból levonnak-e valamiféle általános következtetést vagy intézkedést, a társaság csak annyit válaszolt, hogy “mindent megtesznek a legmagasabb színvonalú szolgáltatás érdekében”.

A Népszava az Entsog nevű nemzetközi nyilvántartás tanúságára hivatkozva azt írja: a HAG-nak nevezett, magyar–osztrák gázvezetéken most egyre kevesebb gáz érkezik az országba. Ez a szint ugyanis október 24-ig napi tízmillió köbméter körül állt, mára azonban néhány százezer köbméterre csökkent. Azt nem tudni, mikor áll helyre a rendszer, de a szerda délutáni közlemény is megerősítette, hogy még zajlik az elhárítás. Mindez persze Magyarország gázellátását nem befolyásolja.

Frissítés: péntek délután az FGSZ az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe:

"Kollégáink gyors, hatékony és szakszerű beavatkozásának, valamint kitartó munkájának köszönhetően sikeresen elvégeztük az Ausztriát Magyarországgal összekötő nagynyomású távvezetéken, Mosonmagyaróvár határkeresztező pont közelében kialakult vezetékkárosodás javítási munkálatait. Legfőbb célunk az volt, hogy a megjavított vezetéket ismét a lehető leghamarabb biztonságos kereskedelmi üzembe helyezhessük és az átmeneti változásokat helyreállítsuk, amire ma reggel sor került. A HAG vezetékszakaszon eddig érvényben lévő kapacitáskorlátozást a mai napon, reggel 6.00-kor feloldottuk. Nominálásainkat mindvégig elláttuk, szállítási feladat nem maradt teljesítetlenül. Partnereinket az aktuális helyzetről folyamatosan tájékoztattuk csatornáinkon".

(Nyitóképünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását

Szlávik: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását

128 lakót fertőzött meg a koronavírus brit mutációja egy belga idősotthonban

128 lakót fertőzött meg a koronavírus brit mutációja egy belga idősotthonban

A Fenerbahcéban folytatja Mesut Özil

A Fenerbahcéban folytatja Mesut Özil