Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hét pontban szedték össze javaslataikat, melyeket a kormánynak küldtek el.

Egymás után adják be a kulcsot a divatáru-kiskereskedelmi láncok Magyarországon. A járvány miatti korlátozások átlagosan 50 százalékos forgalomkiesést jelentettek a szektornak, de van olyan cég, amelynek 70 százalékos árbevétel-csökkenést kellett elkönyvelnie. A rohamosan csökkenő forgalom mellett egyre kevesebben tudják fizetni az üzletek békeidőben megállapított bérleti díjait, és megkezdődtek a tömeges elbocsátások – közölte a Bevásárlóközpontok Bérlőinek Érdekvédelmi Egyesülete, amely tárgyalásokat kezdeményezett az ügyben a kormánnyal.

A szervezet hétpontos javaslatot is készített, amivel segíteni lehetne a szektor szereplőinek túlélését a járvány végéig. Az egyesület szerint, ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, további boltbezárásokra és elbocsátásokra kell számítani a magyar kiskereskedelem egy jelentős szektorában, és a kiskereskedelmet kiszolgáló gyártói háttér is nehéz helyzetbe kerül.

Az egyesület a magyar, 400 négyzetméternél kisebb kiskereskedelmi, vendéglátóipari és az egyéb érintett vállalkozások és munkavállalóiknak megmentése érdekében a következő hét ponttal állt elő:

  • a bérbeadók tekintsenek el a bérleti díjaktól,  
  • a bérleti és kapcsolódó díjak 50 százalékkal csökkenjenek 2020. szeptember 1-től 2021. június 1-ig,
  • forintosítsák az euróban meghatározott bérleti díjakat, úgy, hogy annak alapja az elmúlt két év HUF-EUR árfolyam átlaga legyen, 
  • legyen bérletidíj-emelési moratórium 2024. január 1-ig,
  • a kormány csökkentse a forgalmi adót a ruházati, cipő és a többi érintett szektor termékeire 2021. január 1-től 15 százalékkal, legalább 18 hónapra,
  • a kormány támogassa a bérköltségeket úgy, hogy a bruttó bérek és a bérterhek 100 százalékát biztosítja a vállalkozásoknak támogatás formájában a bezárt időszakra, valamint 2021. január 1-től 2021. szeptember 1-ig ezeknek az 50 százalékát,
  • a kormány hirdessen ki moratóriumot a felszámolási eljárások megindítására 2021. szeptember 1-ig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
5500 forintot rabolt egy 15 éves lány Budaörsön

5500 forintot rabolt egy 15 éves lány Budaörsön

Bűnbakok a magyar kormány szemében, de az EU szabadságzónát kínál a melegeknek

Bűnbakok a magyar kormány szemében, de az EU szabadságzónát kínál a melegeknek

Fülöp hercegre egy eddig nem látott fotóval emlékezik az unokája

Fülöp hercegre egy eddig nem látott fotóval emlékezik az unokája