szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Audax Renewablesé a hazai piaci kiskereskedelem negyede.

Július 1-től Audax Renewables Kft.-ként folytatja Magyarország egyik legnagyobb energiakereskedője, az E.On Energiakereskedelmi Kft. A Magyarországgal együtt már Európa kilenc országában jelen levő spanyol hátterű Audax Renovables S.A. képviselője először mutatkozott be Magyarországon.

Az ügyfelek a változásból egyelőre semmit nem éreznek, mind jogilag, mind technikailag folytonos a működés a fennálló szolgáltatási szerződéseknek megfelelően. Fejes Tibor az Audax Renewables Kft. ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta a sajtóeseményen, hogy nem új szolgáltató belépéséről van szó, kis túlzással csak névváltásról. A cégvezető szerint ezzel együtt az Audax új szemléletet, rugalmasságot, gyorsaságot hoz a vállalathoz. Amely egyébként 2019 szeptembere óta lényegében önállóan, az előző tulajdonos E.On-tól fügetlenül működik.

Az E.On a német RWE-vel végrehajtott, európai szintű üzlet részeként vált meg a magyar Energiakereskedelmi Kft.-től. A cégért Mészáros Lőrinc tőzsdei holdingja, az Opus is bejelentkezett, kötelező érvényű ajánlatot tett, de azt később nem újította meg. Az Opus megvásárolta viszont az E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt.-t.

A hazai nem lakossági kiskereskedelem negyede

A Spanyolországból induló, de ma már kilenc európai országban tevékenykedő Audax az elmúlt tíz évben látványos növekedést produkált, ma már két lábon áll. Egyrészt megújuló energiában vannak érdekeltségei, főként nap- kisebb részt szélerőműveket telepített, melyek összkapacitása mára eléri a 2500 MW-ot. Másrészt energiakereskedelemmel foglalkozik, elsősorban Spanyolországban, Olaszországban, Hollandiában, összesen 575 ezer vételezési helyet ellátva, melyeknek összesen mintegy 15 TWh energiát szolgáltatott 2020-ban, több mint 1 millió eurós konszolidált árbevétel mellett. Mint Francesco Calabretta, az Audax Renovables S.A. országmenedzsere elmondta, az Audax hosszú távon világszerte arra törekszik, hogy olyan villamosáramot értékesítsen, ami megújuló energiából származik.

Ebbe a nemzetközi portfólióba került be 22 ezer ügyfél Magyarországon. Az Audax Renewables Kft.-vel 2000 közigazgatási ügyfél, 3000 nagyvállalat és 17 000 kis- és középvállalat áll szerződésben. Az Audax a magyar versenypiaci villamosenergia-kiskereskedelemben meghatározó cégként lesz jelen, a piac 25 százalékát látva el. Francesco Calabretta elmondása szerint a magyar piacon való megjelenés nem korlátozódik kizárólag villamos áram értékesítésére. A cég már tárgyalásokat folytat magyarországi gázkereskedő cég megvásárlásáról. 2022-ben mindenképpen szeretnének kombinált áram- és gázszolgáltatási szerződésekkel is jelen lenni a versenypiacon.

Voltak bajba jutott ügyfelek

A járvány és a korlátozó intézkedések természetesen az árampiacra is kihatottak. Mivel az E.On Energiakereskedelmi Kft. (illetve immár Audax Renewables Kft.) kiterjedt portfólióval rendelkezik, nagyjából kiegyenlített maradt az értékesített árammennyiség, voltak olyan cégek, amelyek kevesebbet fogyasztottak, voltak, amelyek többet – mondta Fejes Tibor. Legalábbis éves szinten, 2020 tavaszán, az első körös és szigorú korlátozások idején jelentős visszaesést tapasztaltak.

A cég igyekezett támogatóan viszonyulni az ügyfeleihez, például lehetővé tette a fogyasztási prognózisuk akár többszöri átírását. Az ügyfelek egy része ugyanis (ahogy sok lakossági ügyfél) átalánydíjat fizet – azonban akadtak olyan cégek, amelyeknek aktuális fogyasztása nullára esett, ugyanakkor nehézséget okozott volna az átalány fizetése.

Nőtt a kereskedők árrése

A hazai és az európai áram-szabadpiacon jók az üzleti lehetőségek – derült ki Mezősi András, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) kutató főmunkatársa szakmai előadásából. A gáz és a szén ára lényegében stagnált, azonban a szén-dioxid-kvóták ára drasztikusan megemelkedett. Márpedig az ilyen erőművek szén-dioxidot bocsátanak ki. A kvóták ára a 2018 előtti kibocsátási tonnánként 5-8 eurós szintről 40-50 euróra drágult. Így a szenes erőművekben a termelési költségek immár körülbelül 60 százalékát a kvótaköltségek adják.

Nem meglepő módon az európai termelési mixben a szénerőművek részesedése jelentősen csökkent, a megújuló források szerepe azonban gyorsan nő, már a termelés 40 százalékát adják ezek a források. Azonban a 2030-as klímacélok teljesítéséhez még az elmúlt évek gyors növekedésénél is gyorsabbra lesz szükség – figyelmeztetett a szakember.

Ami az árakat illeti, a járvány miatt is a fogyasztás csökkent, így a nagykereskedelmi árak lejjebb mentek. 2019-ben és 2020-ban a kiskereskedelmi árak azonban nőttek, mivel ebben a szegmensben főleg a nagyobb fogyasztók jellemzően éves szerződéseket kötnek, vagyis még a pandémia előtt születtek a megállapodások. Ez Magyarországra is igaz, a lakossági fogyasztók ugyan államilag megszabott, hatósági áron kapják az áramot, a nem lakossági fogyasztók, a cégek, intézmények azonban szabad piaci áron. Mivel a nagykereskedelmi ár csökkent, azonban a kiskereskedelmi ár nőtt, az áramkereskedők árrése értelemszerűen nőtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!