szerző:
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A német E.ON megszerezte az Elmű és az Émász nagy részét. Néhány leányvállalatot lepasszolnak az állami MVM-nek, ami kisbefektetőként beszáll a magyar E.ON-ba. És menet közben eladják az ország északkeleti részének hálózatát Mészáros Lőrincnek.

A gázszerelőből lett felcsúti dollármilliárdos, Mészáros Lőrinc tőzsdei érdekeltsége, az Opus Global Nyrt. megvásárolja az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt.-t – jelentette be az E.ON Hungária. Az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. az E.ON Hungária-csoport részeként az ország északkeleti ötödén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében szolgáltat. Ellátási területe 18 728 négyzetkilométer, amelyen 25 436 kilométer hosszúságú hálózatot üzemeltet, és amelyen közel 400 településen több mint 760 ezer otthonban és munkahelyen látja el ügyfeleit. A hálózat az Opusé lesz, azonban az áramot továbbra is az E.ON fogja szolgáltatni ezen a területen.

Mészáros Lőrinc Opusának nem ez az első energetikai beruházása, 2018 tavaszán vásárolt be a Mátrai Erőműbe.

Az E.ON-üzlet még nem végleges: „Az E.ON Hungária a keretmegállapodás megkötését követően megkezdi a tervezett tranzakciók előkészítését és megvalósítását. A megállapodás végső elemeinek zárása 2021-ben várható.”

Az ügylet nemzetközi és elég bonyolult, az Opus szerepe a legkevésbé világos benne, legalábbis az E.ON közleménye alapján. A lényeg az, hogy a német E.ON-csoport már megszerezte az Elmű és az Émász jelentős részét külföldi tulajdonosaitól, és Magyar Villamos Művek (MVM) kisebbségi részesedését is meg akarja szerezni. Ezért cserébe az MVM megkapja az Émász egy részét (a Hálózati Kft.-t) és a Budapesti Dísz-és Közvilágítási Kft. 50 százalékos részesedését. Az MVM mindemellett beszáll az E.ON-ba, kisebbségi tulajdonrészt vesz az E.ON magyarországi központi cégében.

Ez eddig az E.ON és az MVM közti üzlet, közben mellékesen az Opus megveszi az E.ON-tól a Tiszántúli Áramhálózati Zrt.-t – nyilván pénzért, de az E.ON közleménye nem részletezi, hogyan és miért került képbe az Opus. Sőt általában véve azt sem, miért válnak meg a Tiszántúli Áramhálózati Zrt.-től, és hogy készülnek-e hasonlóra a másik két áramhálózati zrt.-jükkel (Észak-Dunántúl és Dél-Dunántúl).

Az előrevetített magyarországi tranzakciókon túl az MVM és az E.ON abban is megállapodott, hogy közösen megvizsgálják egy potenciális együttműködés lehetőségeit Romániában. Ezzel kapcsolatban az Opusról nem tesznek említést.

A közleményben azzal indokolják az átalakításokat, hogy az E.ON Hungária olyan vállalatcsoporttá alakuljon, amely „aktívan hozzájárul a nemzeti energiastratégia célrendszerének megvalósításához: okos, megfizethető, fenntartható energetikai megoldásokat biztosít, élményt nyújtva minden ügyfelének”. A magyarázatok közt találhatók még olyan kifejezések, mint: „üzleti portfólióját optimalizálja”, „földrajzilag fókuszáltabb működés”, „innovatív és kényelmet nyújtó energetikai szolgáltatások”, „intelligens energetikai elosztóhálózatok”.

Az ügylet nemzetközi hátterére visszatérve: német E.ON-anyacég 2019. szeptember 18-án többségi részesedést szerzett az innogy SE-ben. Magyarországon az innogy az Elmű és az Émász többségi részvényeseként van jelen. Az E.ON Hungária Zrt. pedig 2019. október 2-án megvásárolta az EnBW (Energie Baden-Württemberg) csoport 27 százalékos Elmű- és Émász-részvény-csomagját. Vagyis e lépések nyomán az E.ON lett az Elmű és az Émász többségi tulajdonosa.

Az E.ON Hungária Zrt. tulajdonosa, az E.ON Beteiligungen GmBH 2019. október 3-án elvi keretmegállapodást kötött az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel (MVM) (amely részvényes az ELMŰ-ben és az ÉMÁSZ-ban is), valamint az Opus Global Nyrt.-vel (Opus). A megállapodás részeként az E.ON-nak szándékában áll megszerezni az MVM ELMŰ és ÉMÁSZ részesedését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Drónokat vet be az E.ON Magyarországon

Az E.ON öt üzemében kezdték meg a dróntechnológia alkalmazását a szakemberek. Az energiaszolgáltató célja, hogy szakértői tudását és tapasztalatát a dinamikusan fejlődő technológiai innovációk alkalmazásával ötvözze. A dupla kamerával felszerelt ipari drónok emberi szemmel nem érzékelhető eltéréseket is kiszűrnek, így a villamos hálózaton keletkező hibák korai beazonosítására az eddigieknél jelentősen hatékonyabb lehetőséget adnak.

Szlovákia bekérette a pozsonyi magyar nagykövetet

Szlovákia bekérette a pozsonyi magyar nagykövetet

7 ezernél több új fertőzöttet találtak, elhunyt 146 beteg

7 ezernél több új fertőzöttet találtak, elhunyt 146 beteg

1,2 milliárd forint volt csomagban hat Porsche erről a képről

1,2 milliárd forint volt csomagban hat Porsche erről a képről