Tetszett a cikk?

Mose (Mózes) Zang a Kína keleti részén fekvő, Henan tartománybeli Kaifeng városában lévő Zsidó Történeti Múzeum tárlatvezetője. Csak kínaiul beszél. Csupán annyiban különbözik a város többi kínai lakójától, hogy azok közé tartozik, "akik nem esznek disznóhúst" - és akiknek elődei építették fel Kaifeng mára romba dőlt, pagoda formájú zsinagógáját.

A kínai városban, mely a Song dinasztia idején (960-1279) az ország fővárosa és a Selyemút egyik fontos

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

állomása volt, a tizenegyedik században telepedtek le zsidó kereskedők. Az eleinte félezer lelket számláló közösség akkor került a figyelem középpontjába, amikor a tizenkettedik század közepén a tradicionális kínai építészet mintájára megépítették saját, pagoda formájú zsinagógájukat. A közösség létszáma és az asszimiláció a 14-15. században érte el csúcspontját: az akkori Ming dinasztia uralkodója megengedte, hogy a kaifengi zsidók felvegyék az Ai, Si, Gao, Zao, Zang, Li és Jin családneveket.

A zsingagógát időközben megtépázta a természet: több ízben is leégett vagy áradás áldozatává vált. Legutoljára a Sárga folyó 1850-es áradása rombolta földig az épületet, ám addigra a közösség oly mértékben asszimilálódott, létszáma pedig úgy megcsappant, hogy a zsinagógát senki sem építette újjá. Az asszimiláció oly jól sikerült, hogy amikor az ötvenes években a megmaradt közösség kisebbségi jogokért folyamodott,  arra hivatkozva tagadták meg ezt tőlük, hogy kínainak néznek ki, kínaiul beszélnek és nem ápolják hagyományaikat.

Ma úgy hatszázan vallják magukat a kaifengi zsidók leszármazottainak. Mose Zang, a közösség vezetője szerint már csak egy hagyományt tartanak, a disznóhúsevés tilalmát, de ezt is főleg azért, mert a városban nagyobb iszlám közösség él. A város lakói mindemellett nem sok különbséget észlelnek a két felekezet tagjai közt: a zsidókat és az iszlám vallásúakat csupán a fejükön hordott sapka színéről különböztetik meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sok izgalmas funkcióval érkezett meg a watchOS 7

Sok izgalmas funkcióval érkezett meg a watchOS 7

Palkovicsék „finomhangolnák” az alapkutatások finanszírozását

Palkovicsék „finomhangolnák” az alapkutatások finanszírozását

Pécsi épületeket is kap Tombor András tehetséggondozója

Pécsi épületeket is kap Tombor András tehetséggondozója