Egy erotikus és szenvedélyes kapcsolat beteges megszállottsággá válásának ábrázolása mellett Tomás Eloy Martínez legújabb műve képet nyújt a politikai hatalom és az élet minden területére kiterjedő korrupció világáról is - jellemezte az argentin író díjazott regényét 2002 márciusában a rangos irodalmi kitüntetés, az Alfaguara-díj zsűrije, melynek elnöke ez évben a Párizsban élő spanyol író, Jorge Semprun volt. A Méhkirálynő röpte című könyv most magyarul is megjelent.

A regény egy nagyhatalmú lapigazgató-főszerkesztő, G. M. Camargo és a lapjánál dolgozó újságírónő, Reina Reims kapcsolatának története. A politikai, gazdasági és kulturális élet legfelsőbb köreiben is tisztelt és félt Camargo tehetséges kiszemeltjét pillanatok alatt a magasba repíti, amikor azonban Reina - a név magyar jelentése: méhkirálynő - elfordul tőle, előbb elengedi őt - kirúgja, megalázza, lejáratja a szakmában -, majd megszállottságának engedve utánanyúl. A betegesen önző Camargo igazi "Nagy Testvér"-ként mozog a maga teremtette világban, melynek célja egy idő után csak a lány feletti teljes felügyelet megszerzése. A médiacézár megszállottsága napról napra fokozódik: a lány lakásával szemközti házból folyamatosan szemmel tartja "hálátlan" szeretőjét, vazallusai segítségével irányítja a lány életét, kulcsa van a lány lakásához, órákat tölt annak szekrényében, a lány cipői között, olvassa leveleit és emailjeit, és beszerzi megfigyeltje nőgyógyászati leleteit is.
Tomás Eloy Martínez regénye - bár a szerző könyve végén külön felhívja a figyelmet arra, hogy írása csupán a képzelet szüleménye - a nagyon is valós közelmúltban játszódik. Mivel a történet főszereplői a hírekből élnek, napi szenzációk rabjai, megjelenik a Concorde párizsi katasztrófája, a Lewinsky-botrány, a koszovói háború és Milosevics bukása. Különösen érdekes az argentin gazdasági és politikai válság, az életkörülmények és -szemlélet változása, a lezüllés, a korrupció és a politikai manipuláció ábrázolása. A latin-amerikai napi politikában járatlan olvasót csak a spanyol nyelv ismertének hiánya tarthatja vissza attól, hogy utánanézzen: valóban volt-e a közelmúltban Argentínának olyan elnöke, aki egy politikai botrányt követően azzal próbálta - néhány napig sikeresen - kihúzni magát a szenzációra éhes sajtó célkeresztjéből, hogy egy másik témát dobva nekik azt vallotta, maga Jézus Krisztus jelent meg neki az elnöki palota kertjében.
A friss, idén megjelent mű megtalálásáért és magyarra fordításáért a JLX Kiadót illetné a dicséret (még németül sem kapható a regény), amennyiben a kivitelezést - a használt betűtípust, -méretet, az oldalak tetején található fejlécét és az utolsó lapot követő bográcskészletreklámot - tekintve a könyv nem inkább egy olcsó szerelmes regényre, mint egy Alfaguara-díjas műre hasonlítana.
Tomás Eloy Martínez
Az Alfaguara-díj

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
D. Bányász Gergő: Én még élek, a szakmám már alig!

D. Bányász Gergő: Én még élek, a szakmám már alig!

Rekordmagas a betöltetlen háziorvosi praxisok száma

Rekordmagas a betöltetlen háziorvosi praxisok száma

Túlórázik és migránsozik a mémgyár

Túlórázik és migránsozik a mémgyár

Trump azt nevezi ki kabinetfőnöknek, aki szörnyű embernek nevezte őt

Trump azt nevezi ki kabinetfőnöknek, aki szörnyű embernek nevezte őt

Mit kezdjen a szabálytalanul parkoló autóval a hókotró? - videó

Mit kezdjen a szabálytalanul parkoló autóval a hókotró? - videó

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában