szerző:
HVG

Méretes konkurenciát kap a Demján Sándor nevével fémjelzett Etyekwood. Rákospalotán kilenc stúdiót épít az amerikai befektetői hátterű Origo.

Etyekkel vetélkedő méretű és hollywoodi kiszolgálást ígérő versenytársat kapnak jövőre a magyarországi filmstúdiók. Az Origo Filmstúdió Zrt. beruházásában, a tervek szerint 17 milliárd forintért Rákospalotán épül fel a kilenc stúdióval felszerelt Raleigh Studios Budapest. Nevét az Origo Zrt.-ben társtulajdonos, az Egyesült Államok legnagyobb független filmstúdiójának számító Raleigh Entertaintmentről kapta, amely 30 éves hollywoodi filmes tapasztalatát hozza a házasságba. A magyar befektetőtársak között találhatók a CSFB egykori munkatársai, Fekete Zoltán és Kecskés Ilona, az RC Management Kft., Kovács István ingatlanvállalkozó, Varga Gábor producer és Terták Ádám, az Ernst & Young egykori ügyvezetője. A tulajdonosok között, ha csak jelképes 10 ezer forintos részvénnyel is, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. is ott van, ám az állami tulajdonú pénzintézet ennél nagyobb szerepet játszik a projektben: bő 10 milliárd forint egyedi elbírálású hitelt nyújtott a 17,5 hektáron megvalósuló fejlesztéshez. Szakmai berkekben már csak azt latolgatják, vajon saját produkciókat hoz-e a Raleigh Rákospalotára, esetleg a versenytársakat is többletmunkához juttatja, vagy a meglévő tortából hasít ki magának, s ezzel a többi stúdió lehetőségét szűkíti.

Piacképesnek találta a magyarországi körülményeket a Raleigh a kaliforniai filmipar számára, ami a nagyvonalú magyarországi filmes támogatás, a 19 százalékos hozammal kecsegtető adóalap-, illetve adóleírási lehetőség bevezetése óta nem meglepő. A hatás nem is maradt el, a magyarországi stúdiókapacitás az elmúlt négy évben megtízszereződött. Látványosan nőtt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal keretében működő Filmiroda által kiadott adóigazolások összege, egészen a 2007-ben regisztrált 5,6 milliárd forintig, és abban az évben olyan nagy költségvetésű filmek forogtak magyarországi stúdiókban, mint a Steven Spielberg rendezte München vagy a Universal Pictures 72 millió dolláros büdzséjű Hellboy 2 fantasyja. Tavaly némi megtorpanás következett, miután a kedvezményeket biztosító filmtámogatások brüsszeli egyeztetésével ügyetlenkedett a kultusztárca, de nem használt a bérmunkának az amerikai forgatókönyvírók sztrájkja sem. Az idén augusztus végéig kiadott 3,2 milliárd forintnyi adóigazolás mindenesetre nem kecsegtet a tavalyinál sokkal jobb eredménnyel. Mechanikusan számolva az összes filmes költés eddig mintegy 60 milliárd forint lehet ebben az évben. Taba Miklós, a filmiroda vezetője abban bízik, hogy a jövő évtől a 2004–2007 közötti trend folytatódik.

Nyilván a beruházók is osztják a nézetét, bár a két átmenetinek számító évben elég vegyesen teljesítettek a hazai filmstúdiók. A nem túl sikeres kategóriába sorolta a HVG kérdésére a három éve üzemelő pomázi Stern Filmstúdió és Média Center Kft. eddigi működését Hidvégi Péter stúdióvezető. Pedig a Szabados Róbert pénzügyi befektető érdekeltségében álló, fonalgyárból átalakított Stern-stúdiók története jól indult, hiszen az orosz Andrej Koncsalovszkij rendezte, 60 millió dolláros összbüdzséjű Diótörő forgatása 2007-ben a cég kapacitásainak 85 százalékát lekötötte.

Tavaly azonban mínuszba csúsztak, a kihasználtság nem haladta meg a 25 százalékot, a szezont Mészáros Márta rendezésében a Remény című, Kéthly Anna életét feldolgozó film zárta. Az idén négy forgatási napra a Season of the Witch (Boszorkányévad) stábja költözött be a bázisra utóforgatásra, de jobbára kisebb opusok jutottak a műhelynek. „Sok ceruzás bejegyzésem van” – utalt Hidvégi arra, hogy érdeklődőben nincs hiány. A kasszarobbantás eddig szerinte talán azért maradt el, mert bár árszínvonaluk középkategóriás, de nincs külső forgatásra alkalmas – saját tulajdonú – helyszínük, és a stúdió nemzetközi ismertsége is gyér.

HVG
Mindezekkel rendelkezik viszont a Demján Sándor-féle etyeki Korda Stúdió. Az eddig 73 millió eurót elnyelt, ötstúdiós komplexumot a nyitása óta eltelt két évben mégsem lepték el a külföldi forgatócsoportok. Pedig a nyitány itt is ígéretes volt, hiszen Etyekre jött a már említett Hellboy szuperprodukció, a nagyfilmes folytatás azonban várat magára. Az idén „reklámfilm-, videoklip-forgatások voltak jelentősebb mennyiségben”, továbbá Etyekwood adott helyet a kéthetes Operatőri Mesterkurzusnak – válaszolta a HVG legnagyobb megrendeléseket firtató kérdésére Csapó Tamás vezérigazgató. Ezzel nem cáfolta a Korda Stúdió pangásáról szóló híreket, mindazonáltal jövőre bővül a kínálat: várhatóan elkészül az a 6000 négyzetméteres stúdió, amelyet annak idején Andy Vajna a világ legnagyobb, akár vízi csatajelenetek forgatására is alkalmas stúdiójaként harangozott be. Az etyeki komplexum egyébként egyidejűleg egy (100-200 millió dolláros) szuperprodukciót, két-három 50-100 millió dolláros vagy három-négy kisebb produkciót tud kiszolgálni.

A jóval szerényebb hírverés után tavaly csatasorba állt mogyoródi Astra Filmstúdió viszont nem panaszkodhat, hiszen a Magyarországra hozott nagyobb produkciók mindegyike forgatott Mogyoródon. Így a Season of the Witch Nicolas Cage-dzsel a főszerepben, A razzia Jean Renóval és A katedrális stábja Donald Sutherlanddel. A 80 százalékban szakmai befektetők, amerikai filmesek – a Botox Ltd., az Olam World Film Inc. és Studio-Invest Ltd. – kezében lévő, eddig 5 millió eurót invesztált R&H Stúdió Ingatlanhasznosító Kft. máig összesen közel 5000 négyzetméternyi műtermet húzott fel. Herskovits Éva stúdióvezető az Astra előnyének tekinti, hogy emberléptékű, amolyan „butikstúdió”, amely több lábon áll: a külföldi bérmunka mellett saját reklámfilmes cége és produkciós irodája is hoz munkát.

A konkurencia a jelek szerint egyelőre nem rendítette meg a Magyar Mozgókép Közalapítvány tulajdonába került Mafilm Zrt. pozícióit. November végéig foglaltak a műtermeink – mondta a HVG kérdésére Tolmár Tamás vezérigazgató. Az Astrához hasonlóan jutott Fótra a Season of the Witch-ből és A razziából, továbbá itt forgott az Alberto Negri rendezte Barátnőm, Anna Frank című film. A Mafilm is beszállt a versenybe: a leégett 1000 négyzetméteres Huszárik Stúdió helyén a nagyprodukciók igényeinek is megfelelő 2000 négyzetméterest húzat fel a Vegyépszer Zrt.-vel. A jelenleg 90 százalékos készültségű, 550 millió forintos beruházás a biztosítási díjból, 140 millió forint uniós pályázati támogatásból és 80 millió forint hitelből valósul meg. A külföldi kuncsaftok körében jól ismert Mafilm fóti telepének előnye az a 22 hektáros terület, amely külső forgatásokra jól hasznosítható.

Bár némelyek már az eddigi kapacitásokat is sokallják, és az Unió által jóváhagyott adókedvezmény 2013-ra előirányzott 5 milliárd forintos plafonja sincs messze, meglehet, újabb befektetők vágnak bele a filmgyártásba. Sas Tamás rendező – ahogy a HVG-nek fogalmazott – csak „időlegesen tett le” a Greenhill-projektről, amely egy Budapest közeli nagy komplexumról és egy kisebb, pécsi bázisról szólt. Az összesen 10 milliárd forintosra becsült beruházás meghiúsult, a pécsi szénosztályozót nem vette meg a Barcika Ingatlan Ingatlanforgalmazó Kft., Novák Gábor és Sas gründolta Greenhill Studios Filmgyártó és Szolgáltató Zrt. Most külföldi partner segítségével a Pilisben tető alá kerülhet a projekt – nyilatkozta Sas Tamás. Egyelőre azonban csak annyit árult el, hogy Origo-méretű beruházásról van szó.

VITÉZ F. IBOLYA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hétvégén eldőlhet, meg lehet-e fékezni Trumpot

Hétvégén eldőlhet, meg lehet-e fékezni Trumpot

A Petőfi hídról esett a Dunába

A Petőfi hídról esett a Dunába

Baleset volt az M5-ösön - egy sávon halad a forgalom

Baleset volt az M5-ösön - egy sávon halad a forgalom

30 éve történt: a belső elhárítás jelentette, hogy Szájer József megszerezte Soros támogatását

30 éve történt: a belső elhárítás jelentette, hogy Szájer József megszerezte Soros támogatását

A megkínzott állatokért tüntettek országszerte

A megkínzott állatokért tüntettek országszerte

250 milliárd forinttal verték át az ukránokat

250 milliárd forinttal verték át az ukránokat