szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hetvennégy éves korában elhunyt Bernadette Lafont francia színésznő, a francia újhullám egyik emblematikus alakja, Claude Chabrol, Francois Truffaut és Claude Miller filmjeinek hősnője, aki 120 film főszereplőjeként a franciák egyik nagy kedvencének számított. Hétfőn rosszul lett, kórházba került szülővárosában, a dél-franciaországi Nimes-ben, ahol csütörtökön hunyt el – közölte a kórház.

©

Bernadette Lafont 1938. október 26-án született, és táncosnőnek készült, mielőtt hozzáment Gérard Blain színészhez, akivel a Les Cahiers du Cinéma filmes folyóirat fiatal szerzőinek első kísérleti filmjeiben játszottak, többek között az akkor kezdő Francois Truffaut 1957-ben forgatott Csirkefogók című rövidfilmjében, amelyben érzékiségével tűnt ki.

Első nagy szerepét, Marie figuráját egy évvel később Claude Chabrol A szép Serge című filmjében kapta. Az előképzettség nélkül, ösztönből, mesterkéltségtől és modorosságtól mentesen, a legnagyobb természetességgel játszó, különös hangú mosolygós színésznő ettől kezdve a francia újhullám legfontosabb alkotásainak főszereplője lett.

Ekkoriban találkozott második férjével, az 1930-ban Budapest született Diourka Medveczky szobrásszal, akitől három gyereke született: David, Elisabeth és Pauline, aki Pauline Lafont néven szintén színésznő lett, de 1988-ban, 25 éves korában a Cévennes-hegységben egy magányos túra közben meghalt. Holttestét csak három hónappal később találták meg. Bernadette Lafont a tragédia után a munkába menekült: "A filmezés és a színház mentett meg" – vallotta egy interjúban.

A hatvanas évektől klasszikusabb filmekben forgatott, amelyekben a felszabadult és emancipált nő jelképe lett. Ezen időszakban több magyar vonatkozású filmben is játszott: 1967-ben magyar férje Marie et le Curé című rövidfilmjének főszerepét alakította, 1968-ban Kovács András Falak című filmjében tűnt fel Gábor Miklós oldalán, 1969-ben ismét férje rendezte a Paul című alkotásban, amelyben partnere Jean-Pierre Léaud volt, ugyanebben az évben a magyar származású brit rendező, Peter Foldes Je, tu, elles című filmjében is játszott, 1973-ban és 1974-ben a Párizsban élő és elsősorban színészként ismert Szabó László két rendezésében, Az ördög fehér kesztyűje című filmben és a Zig Zig című drámában volt látható Catherine Deneuve oldalán.

Az igazi közönségsikert az 1969-ben készült A kalóz menyasszonya, Nelly Kaplan rendezése hozta el számára, majd 1972-ben ismét Truffaut-val dolgozott az Egy olyan szép lány, mint én című alkotásban.

Művészi kíváncsisága és kísérletező szellemisége miatt továbbra is szívesen dolgozott fiatal rendezőkkel, például Jean Eustache-sal, akinek 1973-ban forgatott A mama és a kurva című kultuszfilmjében Bernadette Lafont pályafutása egyik máig legismertebb alakítását nyújtotta.

Claude Miller 1985-ös A csitri című filmjében nyújtott játékáért a legjobb női mellékszereplő César-díjával jutalmazták, 2003-ban pedig teljes életművéért tiszteletbeli Césart kapott.

Egyik utolsó filmjében, a tavaly forgatott Paulette-ben, Jérome Enrico alkotásában egy külvárosi nyugdíjas dílert alakított. Az év elején bemutatott nagy sikerű vígjátékot több mint egymillióan látták Franciaországban. Az év második felében kerül a mozikba Sylvain Chomet Attila Marcel című filmje, amelyben utoljára játszott.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fellebbezett a Manchester City a BL-kizárása ellen

Fellebbezett a Manchester City a BL-kizárása ellen

Nem lett egy szerény autó a vadonatúj Vokswagen Touareg R

Nem lett egy szerény autó a vadonatúj Vokswagen Touareg R

Tüntetést szerveznek a fóti gyermekotthonban történtek miatt

Tüntetést szerveznek a fóti gyermekotthonban történtek miatt