szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Jobbik képviselője meglepőnek tartja, hogy a főpolgármester 4 millió 560 ezer forint prémium kifizetését javasolta a Madách Színház igazgatójának, miközben az intézmény csaknem 19 millió forint veszteséget halmozott fel. A Jobbik bejelentése után Tarlós István felfüggesztette a prémium kifizetéséről szóló határozatot.

A Jobbik hanyag kezelés miatt feljelentést tesz, mert törvénysértőnek tartja, hogy a Fővárosi Közgyűlés prémium kifizetését tette lehetővé a Madách Színház igazgatójának, miközben veszteséges az intézmény – jelentette be Volner János, a párt Budapestért felelős alelnöke keddi sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus meglepőnek nevezte, hogy a főpolgármester 4 millió 560 ezer forint prémium kifizetését javasolta Szirtes Tamásnak az általa végzett jó munkáért. Szerinte a prémiumot nem lehetne törvényesen folyósítani, mivel az intézmény csaknem 19 millió forint veszteséget halmozott fel.

Volner János azt mondta, a városvezetés képes volt személyre szabott jogalkalmazásba kezdeni és megváltoztatni a javadalmazási szabályzatot, hogy kifizethesse az összeget. A Jobbik választ vár arra, hogy erre miért volt szükség. Abszurdnak tartja, hogy az igazgató – aki alapesetben évente 11,4 millió forintot keres – jogosult a pluszpénzre.

A Jobbik alelnöke jelezte: hanyag kezelés miatt büntetőfeljelentést tesznek a Fidesz–KDNP és az MSZP képviselői ellen, amiért megszavazták a vonatkozó előterjesztést.

Tarlós István főpolgármester Volner bejelentése után felfüggesztette azt a határozatot, amely lehetővé tette volna prémium kifizetését a Madách Színház igazgatójának. A főpolgármester azt is bejelentette, hogy a Fővárosi Közgyűlés a következő, szeptember végi ülésén újratárgyalja a Madách Színház vezetőjének prémiumára vonatkozó javaslatot.

A városvezető közölte, az önkormányzat jogászai még egyszer felülvizsgálják a kifizetés szabályosságát. Tarlós István utalt arra, hogy az ellenzéki párt sem az előző napi egyeztetésen, sem a testületi ülésen nem tett hasonló észrevételt.

Mint mondta, a javadalmazási szabályzatot a közgyűlés alkotta és jogában áll bármikor megváltoztatni, ráadásul semmibe nem ütközik a vezető teljesítmény honorálása. Hozzátette, a színháznak 2012-ben 49 millió forint közvetlen és 2,4 millió forint közvetett bevétele volt, továbbá 14,3 millió forint közvetlen és 56 millió forint közvetett kiadása.

A különbözet valóban 18,7 millió forint, csakhogy a Jobbik nem vette figyelembe, hogy az intézmény önkormányzati támogatása 10 millió forint volt, miközben 244 millió forint bérleti díjat szedett be. Másrészt az évek során a Madách 810 millió forint eredménytartalékot halmozott fel, amivel az ellenzéki párt ugyancsak nem számolt, amikor a veszteségességről beszélt – tette hozzá.

Tarlós István szerint a színházigazgatók teljesítményét képtelenség csak és kizárólag a pénzügyi helyzet alapján értékelni. A Madách folyamatosan teltházzal működik, nehéz oda jegyet vásárolni – emelte ki.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!