"L. Simon László kitrükközött az örökségemből" - saját öccse perli a volt államtitkárt

"L. Simon László kitrükközött az örökségemből" - saját öccse perli a volt államtitkárt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Simon Gábor szerint kulturális tisztségviselő bátyja kiforgatta őt több százmillió forintot érő örökségéből. Azt állítja, a szerződésben, amit bátyjában bízva aláírt, egészen más szerepelt, mint amit megbeszéltek. L. Simon László egy volt államtitkár ügyvédi irodáján keresztül bonyolíthatta le az ügyletet. A polgári perben zárt tárgyalást rendelt el a bíróság.

Beperelte L. Simon Lászlót saját öccse, Simon Gábor, mert állítása szerint a későbbi államtitkár kiforgatta őt az örökségéből – írta az Átlátszó.

Április 16-án volt az első – zárt – tárgyalás a Simon Gábor által indított polgári perben. Simon azt állítja, hogy bátyja, az Országgyűlés Kulturális- és Sajtóbizottságának elnöke, a budai Várkert és a fertődi Esterházy-kastély felújításáért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke nem a szóbeli megállapodásuknak megfelelő szerződést íratta alá vele, és ezzel saját kizárólagos tulajdonává tette a 2009-ben elhunyt apjuktól rájuk maradt birtokot.

A szőlőskertből és panzióból álló agárdi családi birtok értékét több százmillió forintra becsülik. L. Simon öccse az Átlátszó videójában azt mondta, egymilliárd forintnál is többet ér.

L. Simon László
©

Simon Gábor szerint neki eredetileg 80 százalékos tulajdonrésze volt a birtokban, és mivel ő a művészettel kívánt foglalkozni, úgy határozott, hogy a tulajdonrész egyharmadát az édesanyjának, egyharmadát a bátyjának adja, a maradék egyharmadot pedig eladja L. Simon Lászlónak. A vételárat azonban a mai napig nem kapta meg, mert mint kiderült, abban a szerződésben, amelyet bátyja kérésére bizalommal aláírt, egész más állt, mint a megállapodásban. Simon Gábor szerint olyan dokumentumokon is szerepel az aláírása, amelyek akkor készültek, amikor ő külföldön volt. Ráadásul az általa szignált papírok egy részét olyan ügyvéd ellenjegyezte, akivel ő sosem találkozott – állítja.

Az ügyletet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium korábbi államtitkára, Dr. Gál András Levente ügyvédi irodájának a közreműködésével intézték.

Simonék családi cége, a Simon és Simon Kft. néhány évvel ezelőtt közvetett offshore tulajdonba került az Átlátszó szerint.

L. Simon László az Átlátszónak azt mondta, hogy a családi életével kapcsolatos ügyekről nem nyilatkozik, Gál András Levente pedig titoktartásra hivatkozva hárította el a megkeresést.