Hamvay Péter
Hamvay Péter
Tetszett a cikk?

Több mint 60 Modigliani alkotást, legendás portréi mellett rajzokat és szobrokat mutat be szerdától október 2-ig látható kiállításán a Magyar Nemzeti Galéria. Az olasz művésznek ez az első nagyszabású magyarországi tárlata.

Van egy nagyméretű, Picasso műtermét ábrázoló fotó a szerdán nyíló Modigliani kiállításon. A mester összetéveszthetetlen szobrai mellett, a földre támasztva ugyanaz a Modigliani festmény áll, mely a kiállításon, a fotóval szemben látható.

A kép nem csak azért érdekes, mert dokumentálja Picasso rajongását Modigliani iránt, hiszen csak olyan művészektől vett képet, akiket nagyra becsült, hanem arra is utal, hogy a Nemzeti Galéria egy másik teremsorában még egy hónapig látható a Picasso életművét bemutató nagyszabású tárlat is.

©

Igaza van Baán Lászlónak, aki szerint a világ legnagyobb múzeumainak történetében is ritka pillanat, hogy a 20. századi művészet két ilyen géniuszának, mint Picasso és Modigliani egyszerre legyen átfogó időszaki tárlata.

Kovács Anna Zsófia, a kiállítás kurátora a bejáráson hangsúlyozta: Modigliani ma elsősorban jellegzetes arcképeiről, érzéki aktjairól ismert, ám pályája kezdetén szobrásznak készült. Az 1909 és 1914 között eltelt időben mintegy harminc szobrot készített, melyekből három most a budapesti kiállításon is látható. A kurátor szerint egyetlen szobrot készített nemes anyagból, márványból, a többit a párizsi metró építkezéséről lopott mészkőbe véste.

©

Rodin mozgalmas bronzainak ellenhatásaként kibontakozó, Brâncuși által meghirdetett visszafogottabb, a törzsi maszkok által is ihletett irányt követte Modigliani, aki rövid élete során számos izmust befogadott, s tanult is belőlük, de egyiknek sem lett követője.

Nemcsak a kor művészeti irányzatait ismerte Modigliani, hanem képviselőit is, és ő is megkerülhetetlen figurája volt a párizsi művész világnak. Aki a művészet fővárosában járt, általában felkereste az olasz festőt, aki gyakran le is rajzolta, vagy megfestette a vendéget.

Baán László
©

Ennek bizonyságául több tucat művész portrét vonultat fel a tárlat, itt van egyebek mellett Max Jakob, Jean Cocteau, vagy Frida Kahlo későbbi férje, Diego Rivera arcképe is. Ebben a teremben Modigliani kortársainak alkotásai is megtalálhatók, így például Czóbel Béla egyik remekbe szabott portréja is, amit a Szalon kiállításán láthatott is a Párizsba akkor érkező festő.

Kovács Anna Zsófia szerint legenda a meg nem értett zseni története. Modiglianinak számos sikeres kiállítása volt, sőt gyűjtői, galériásai is voltak, így például a lengyel Léopold Zborowski, akiről két kiváló portrét is látunk Budapesten, vagy Paul Guillaume, akire egy 1915-ben készült festmény emlékeztet.

A kicsomagolás pillanatai június 23-án.
©

Modigliani aktjait az oszakai városi múzeumból érkezett Fekvő akt kibontott hajjal című kép vezeti be. A kiállítás utolsó szekciója, A dél vonzásában című pedig a harmincöt éves korában, 1920-ban elhunyt alkotó életének utolsó két évében készült műveit mutatja be.

A tüdőbeteg Modigliani 1918-ban egyrészt a front közeledte miatt, másrészt gyógyulást remélve utazott Nizzába, ahol tájképeket és portrékat festett. Ezeken a művein elsősorban Paul Cézanne hatása érhető tetten. A kiállítás utolsó darabja, egyben egyik utolsó műbe, a két alakos Anyaság című  ritka téma Modigliani festészetében, hiszen általában egy alakra koncentrált.


Modigliani: a legendás fekvő akt Budapestre érkezett - Galéria

Megérkezett Budapestre a Modigliani-kiállítás egyik hazai szenzációja, az oszakai Modern Művészeti Múzeumból kölcsönzött Fekvő akt kibontott hajjal című festmény. A rendkívül ritkán kiállított festmény a Nemzeti Galéria Modigliani-kiállításán lesz látható június 29-től. A kép valószínűleg egyike volt Modigliani egyetlen egyéni kiállításán bemutatott aktoknak. Az 1917-ben, Párizsban rendezett kiállítás megnyitóját akkor hangos botrány kísérte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!