szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kor- és cenzúratörténeti kuriózummá patinásodott az 1956-ban forgatott, A csodacsatár című film. A zenés szatíra példátlan kulisszatitkaiból jó néhány máig ismeretlen maradt.

A „förgeteges új magyar szatíra”, A csodacsatár című film 1956. november 8-ai premierjének is lőttek.  Azt csak 1957 szeptemberében mutatták be. Azt azonban nem kötötték a nagyérdemű orrára, hogy ez a csodacsatár már nem az a csodacsatár.

A „disszidens” s ezért lehazaárulózott Puskás Ferencet a filmből kivágták, s helyette az aranycsapat megbízható oszlopa, Hidegkuti Nándor játszotta el a címszerepet, akinek karizmája – visszafogottan fogalmazva is – messze elmaradt Puskásétól. Ez meg is látszik a válogatott „hátravont középcsatárával” újraforgatott, teljességgel művinek ható jelenetekben.

Ám korántsem csak ezekben zökken kisebbet-nagyobbat a második variáns. Az eredetiben például Duca tengernagy a rádióban azt hallja a sportszpíkertől, hogy „Puskánál a labda... Puska uralja az egész mezőnyt... Puska lő, gól... egyszerűen nincs Puska ellen védekezés”, lelkesen fordul adjutánsához: „Hallja? Puska! Ez a mi emberünk!”

Az új változatban „Puska” helyett mindenütt a Hidegkuti név hangzik el, Duca is azt mondja: „Hallja? Hidegkuti! Ez a mi emberünk!” A kicsit is figyelmes néző azonban a kiválóan artikuláló színész, Ungvári László szájáról azt olvashatta le, hogy „Puska”. Merthogy ezt a szófoszlányt, valószínűleg spórolás miatt, nem újraforgatással, hanem „csak” utószinkronnal módosították.

A film körüli egyéb érdekességekről, és abban további pártideológiai cenzúrákról a HVG e heti számában olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az orosz kormány szerint "vörös dagály" okozta a rejtélyes pusztulást Kamcsatkán

Az orosz kormány szerint "vörös dagály" okozta a rejtélyes pusztulást Kamcsatkán

Autóbalesetben súlyosan megsérült a szlovák házelnök

Autóbalesetben súlyosan megsérült a szlovák házelnök

Újra szigorít Horvátország

Újra szigorít Horvátország