szerző:
BI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miközben a kötelező olvasmányok körüli vitában rendre felmerül, hogy Jókait talán már nem is értik a mai gyerekek, és érdemes lenne átgondolni az iskolai olvasmánylistákat, ha megkérdezik a magyarokat kedvenc írójukról, a válasz évtizedek óta ugyanaz: Jókai Mór.

„Korábban Jókai Mór művei könnyű, szórakoztató olvasmánynak számítottak, amelyek több nemzedéket neveltek olvasóvá. Mára ez a képességük megszűnt. Ugyanakkor nem kiiktatni kellene az oktatásból Jókait, csak nem kellene minden iskolába erőltetni, és át kellene gondolni, hogy melyik korosztályban foglalkozzanak vele” – mondta el nemrég egy konferencián Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke.

Az MTA-n rendezett találkozón a kötelező olvasmányok újragondolását szorgalmazták az előadók. Mint beszámolónkból és a fenti Arató-idézetből is kiderül, nem akar senki kiradírozni semmit az irodalmi kánonból, csak azt kellene átgondolni, hogy mikor, kinek a kezébe adjuk az adott könyveket. Végső soron a kötelező olvasmányok (amelyek közé kortárs és akár populáris szerzőknek is be kellene férniük) körüli vita megoldása az lenne, ha visszaállítanák a tanszabadságot, a tanári autonómiát, hogy a pedagógusok a diákok (egyéni) igényeihez alakíthassák a tárgyalt irodalmi műveket.

Jókai-Jókai-Jókai

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tavaly novemberi országos reprezentatív kutatása elsősorban a könyvtárhasználatról, információkeresésről szólt, de abban helyet kaptak az olvasási szokásokkal, a kedvenc szerzőkkel kapcsolatos kérdések is. Annak eredményeit még év elején ismertette egy konferencián Tóth Máté kutatási szakértő, de az ott elhangzott előadások anyagai csak nemrég kerültek fel a könyvtár honlapjára.

A mostani kötelező irodalom körüli vita idején különösen érdekes, mit válaszolnak a magyar felnőttek arra a kérdésre, hogy „Kik a legkedvesebb írói?”. Erre a legtöbben már 1984-ben is Jókai Mór nevét említették, és ez 2000-ben, 2005-ben és 2017-ben sem változott. (Egyre kisebb előnnyel, de még mindig magasan vezeti a listát.)

Tóth megjegyzi, hogy ennek oka épp a kötelező iskolai olvasmányok hatása. „Ha nem is valószínűsíthetjük, hogy valóban Jókai lenne a legszívesebben forgatott szerző, kétségkívül a 19. századi klasszikus a legismertebb magyar író.”

Ehhez gyorsan hozzátennénk, hogy a magyar oktatáskutatás évtizedek óta nyilvántart egy másik gránitszilárdáságú tényt is: ha a kedvenc regényekre kérdeznek rá, akkor mindig az Egri csillagok az első, nem véletlen, hogy a 2005-ös Nagy könyv versenyt is ez a regény nyerte. Gereben Ferenc, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi docense még akkor a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy fél évszázada végeznek Magyarországon és a Kárpát-medencében olvasáskutatásokat, ezek mindegyikén az Egri Csillagok volt a legnépszerűbb könyv. Gárdonyi főműve után Jókai Mór: Aranyember vagy A kőszívű ember fiai című regénye következett.

A felmérésekben megjelölt művek általában az ifjúkori, kezdő felnőttkori olvasmányélményekhez kötődnek. Ez egyebek között – Gereben szerint is – azért lehet, mert még mindig érvényesül az iskola „kánonközvetítő szerepe”. Belénk rögzült, hogy ezek milyen fontos művek, nemzeti értékek, emellett persze olvashatóak, szórakoztatóak is. Fontos, hogy ezek filmfeldolgozásait évenként ismétlik a tévében, és ez jó esetben megerősíti, rossz esetben helyettesíti a korábbi olvasmányélményeket.

Mind a kedvenc regényre, mind a kedvenc íróra irányuló kérdésnél a legfontosabb a kutatók szerint tehát az ismertség. Egyáltalán nem biztos, hogy valóban el is olvasták az emberek a bemondott könyveket vagy valóban falják Jókait – egyszerűen ez jut eszükbe. Ez alól kivételek a nem az iskolai kánonhoz tartozó írók – ha ilyeneket jelölnek meg a kérdezettek, az valószínűsíthetően valóban a kedvencük.

A felnőtt lakosság legkedvesebb íróinak tízes listája (2017)

Jókai Mór
Lőrincz L. László (Leslie L. Lawrence)
Danielle Steel
Rejtő Jenő
Szabó Magda
Agatha Christie
Stephen King
Mikszáth Kálmán
Móricz Zsigmond
Petőfi Sándor


(Forrás: fszke)

Jókaitól Danielle Steelig

A dobogón nagyjából hasonló említési arányban a jobbára Leslie L. Lawrence néven publikáló Lőrinc L. László és Danielle Steel követi Jókait. Ők – illetve a listára került Rejtő Jenő, Szabó Magda, Agatha Christie, Stephen King – elsősorban szintén az ismertségük alapján érdemelték ki a válaszadók bizalmát. Az „iskolai hatás” röpítette be a Top 10-be még Mikszáthot, Móriczot és Petőfit.

Ha a kérdés a jelenleg vagy legutóbb olvasott könyvre vonatkozik, akkor csak kicsit mutat más képet a lista. (Igaz, ennek az is az oka, hogy nagyon nagy a szórás.) Ezt 2017-ben Danielle Steel vezeti Lőrincz L. László és Stephen King előtt, de Jókai is előkelő (6.) helyen van és úgy általában a szereplők nagyjából ugyanazok, mint a kedvenceknél. E tekintetben azonban érdekes, hogy időben változik a listavezető.

A legutóbb olvasott könyv 1964-ben egy Jókai volt, 1985-ben egy Szilvási Lajos, 2000-ben egy Danielle Steel, 2005-ben egy Dan Brown.

A 2005-ös felmérés gyorsjelentésében Péterfi Rita és Nagy Attila a 10-es lista ismeretében minőségi javulásról számolt be. Akkor Márai Sándor vagy a Nobel-díjjal frissen kitüntetett Kertész Imre első tízbe kerülése ragadtatta optimizmusra a kutatókat – emlékeztet Tóth. Megjegyzi, a legfrissebb tízes listán az 5. helyen szereplő Agatha Christie-n, 7. helyen szereplő Szabó Magdán és a 9. helyen szereplő Ken Folletten kívül egyetlen új név sincs.

Jókai Mór természetesen – a korábbi éveknek megfelelően – most is ott van. Az évről évre ugyanolyan formában feltett kérdésekben nem szabnak a kutatók időhatárt, hogy milyen régre visszamenőleg kell megmondani a legfrissebb olvasmányt, így Jókai Mór és Gárdonyi Géza könyve a kötelező irodalmak miatt rendre bekerül az első tízbe. Sokaknak ez a legutóbb olvasott mű.

És a tinik?

A kutatás arra is kíváncsi volt, mit olvasnak a középiskolások, illetve a még fiatalabb korosztályok. Az előbbiek esetében a kedvenc szerzők között a Harry Potter íróját emlegették legtöbben, őt követi Fekete István, Leiner Laura.

Leiner Laura
©

A listán így is túltengenek az iskolai olvasmányokból ismert írók Mórától Jókain át Gárdonyiig. Tóth meg is jegyzi, hogy valószínűleg egy-egy kötelező felidézése után mondták be ezeket a neveket a tinédzserek.

A felső tagozatosok listáján is az iskolai olvasmányok dominálnak, de náluk is Rowling a legnagyobb kedvenc, és előkelő helyen áll Csukás István, a Ropi naplója-sorozatot jegyző Jeff Kinney és Leiner is.

A diákok által megnevezett kedvencek

A 10-14 évesek legkedvesebb szerzői

J. K. Rowling
Gárdonyi Géza
Csukás István
Fekete István
Jeff Kinney
Benedek Elek
Leiner Laura
Jókai Mór
Molnár Ferenc
Arany János
Móra Ferenc


A 14-18 évesek kedvenc szerzői
J.K. Rowling
Fekete István
Leiner Laura
Móra Ferenc
Jókai Mór
Stephen King
Molnár Ferenc
Gárdonyi Géza
Szabó Magda
Benedek Elek
Rejtő Jenő

(Forrás: fszke)

A könyv és sajtótermékek olvasásának gyakorisága

A kutatás arra is választ keresett, hogy milyen gyakran veszünk kézbe – nem tankönyvszerű – köteteket, illetve sajtótermékeket. Az alábbi grafikonokon jól látszik, hogy az utóbbit egyre kevésbé olvasunk (igaz, a felmérés a nyomtatott sajtóra vonatkozik, ennek helyét nyilván átvette az online), a könyvek esetében nem ilyen egyértelmű a trend.

„Az mindenképpen örömteli, hogy 2000-től 50 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik egy darab könyvet sem olvastak az elmúlt évben. Ezzel szemben egyértelműen ijesztő, hogy 17 év alatt közel felére csökkent a gyakran olvasók (azaz, akik megközelítőleg évente 12 darab könyvet elolvasnak) aránya. A gyakran és a soha nem olvasók táborának csökkenése mellett azonban szélesre hízott a ritkán olvasók csoportja, közülük is elsősorban azoké, akik évente 1-3 könyvet olvasnak el” – magyarázza Tóth.

©
©

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
114 ezer külföldi szavazhat az önkormányzati választáson, de a hajléktalanok nem

114 ezer külföldi szavazhat az önkormányzati választáson, de a hajléktalanok nem

Egy órával a halálos balesete előtt még a motorjáról posztolt a volt NFL-sztár

Egy órával a halálos balesete előtt még a motorjáról posztolt a volt NFL-sztár

37 fokban ünnepelhetünk holnap

37 fokban ünnepelhetünk holnap

Békesi László: Egyre több a haszonélvező, és nem csupán az oligarchák, a maffiacsalád

Békesi László: Egyre több a haszonélvező, és nem csupán az oligarchák, a maffiacsalád

Megnősült a „Szikla”

Megnősült a „Szikla”

20 milliós lopott Audit kapcsoltak le Röszkénél

20 milliós lopott Audit kapcsoltak le Röszkénél