szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fodor Pál, a csatát vizsgáló akadémiai kutatócsoport vezetője szerint nem helytálló, hogy kicsi, rosszul felszerelt, a Nyugat által elhagyott sereg nézett szembe a törökkel, és mindenki ott volt, akinek ott kellett lennie.

Nagy szenzációkat ígér a mohácsi csatát vizsgáló kutatócsoport, amelynek vezetője, Fodor Pál szerint bőven van még feltárnivaló, és bár az nem derülhet ki, hogy megnyertük a csatát, valójában csak kevésen múlt.

„Amikor a magyar sereg mindkét szárnyát visszanyomták a törökök, a magyar derékhad nekirontott a seregük közepének, és többen néhány méterre megközelítették a szultánt. (Ennek a kis csapatnak az egyik tagját talán sikerül majd azonosítanunk.) Ha Szulejmánt sikerül megölniük, a török hadrend bizonnyal felbomlik. De nem így történt. Ezért sajnos nem ígérhetem meg, hogy bebizonyítjuk: megnyertük a mohácsi csatát. Félretéve a tréfát, van jócskán feltárnivaló, megvizsgálni például az előzményeket és a következményeket, az egészet nemzetközi kontextusba helyezni. De leginkább igazságot szolgáltatni annak a nemzedéknek, amelynek az a tragikus sors jutott, hogy szembenézzen az oszmán invázióval, és megpróbálja azt feltartóztatni.”

Pedig Mohácsról a magyar széthúzás példájaként vagy kezdeteként szoktak beszélni. Azt tanultuk, hogy ímmel-ámmal gyülekezett a sereg, aki tehette otthon maradt, Szapolyai pedig talán tudatosan késett el. Fodor Pál szerint mindebből egy szó sem igaz. Igyekeznek azonosítani azokat a főurakat, akik részt vettek a csatában, és már most világos, hogy nagyjából mindenki ott volt, akinek ott kell lennie – mondta a történész a HVG hetilapnak.

Azokról, akiket korábban megvádoltak, kiderült, igazoltan hiányoztak, például más vagy ellentmondó parancsokat kaptak, esetleg már nem is éltek. Nem lehetett mindenki ott a csatában, hiszen hiba lett volna teljesen védtelenül hagyni az ország többi részét.

A mohácsi csatavesztés nem a középkori állam szervezetlensége és a széthúzás, hanem a túlerő miatt következett be. Mohács a hősies helytállás példája is lehetne. Már a csata után eldőlt, hogy mégsem az, hiszen azonnal megindult a bűnbakkeresés; tipikus kisnépi reflexeknek megfelelően az önvád a felelősségáthárítással keveredett – tette hozzá Fodor.

A teljes interjút elolvashatja a friss HVG hetilapban!

 

©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!