szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A mű több díjat is elnyert a gdyniai Lengyel Játékfilmfesztiválon.

Évtizedek óta nem startolt ilyen nagy sikerrel film a lengyel mozikban, mint a múlt hónapban bemutatott Kler című dráma. A filmet csak az első három napon 935 ezer néző látta, az első két hétben pedig összesen több mint 3 millióan nézték meg. A film élesen bírálja a katolikus egyházat, és olyan kellemetlen és gyakran elhallgatott témákra hívja fel a figyelmet, mint az egyházi visszaélések és szexuális erőszak.

A sötét hangulatú művet Wojciech Smarzowski rendezte, a történet főszereplője pedig három katolikus pap, akik vodkát isznak és gúnyolódnak az egyházon, egyikük pedig szexuálisan bántalmaz egy árva vak fiút. A szereplők egytől egyig kitalált karakterek, de a film egyértelműen utal a katolikus egyházban az utóbbi időben feltárt pedofilbotrányokra. A rendező egy interjúban arról beszélt: a lengyel egyháznak végre felelősséget kellene vállalnia.

A film bemutatója után az országban szenvedélyes vita kezdődött – Lengyelországban ugyanis a lakosság túlnyomó többsége katolikus. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt számos vezető tagja bírálta a filmet, a közszolgálati televízió hírműsora pedig "a katolikus egyház elleni újabb, durva és hazug támadásnak" nevezte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvágták egy nő arcát Csepelen, feltehetőleg az SZFE-s maszkja miatt

Megvágták egy nő arcát Csepelen, feltehetőleg az SZFE-s maszkja miatt

Iványi Gábor szerint utoljára a fasizmus idején voltak ilyen törvények

Iványi Gábor szerint utoljára a fasizmus idején voltak ilyen törvények

Csernus Imre: Mikor térhet vissza minden az eredeti kerékvágásba? Soha!

Csernus Imre: Mikor térhet vissza minden az eredeti kerékvágásba? Soha!