szerző:
hvg.hu

A reneszánsz kori Rákóczi-kastély jelen pillanatban még elég rossz állapotban van, de az ígéretek szerint a szlovákiai Borsiban álló épületet 2020-ra teljesen felújítják, múzeum és szálloda is fog benne működni.

A kastélyt annak idején Henyey Miklós végvári vitéz építtette 1559-ben, miután a Délvidékről északra menekült a török elől. Sokszor cserélt gazdát az épület, és az 1670-es évektől kezdve viszont Zrínyi Ilona és I. Rákóczi Ferenc családi kastélyaként szolgált.

©

A szlovákiai Borsiban álló reneszánsz kastélyban született 1676. március 27-én II. Rákóczi Ferenc, építészeti jelentőségét pedig az adja, hogy a török uralom idején a megszállt magyar területeken alig maradt fenn reneszánsz épület, ezeket így inkább Erdélyben és a Felvidéken kell keresnünk. Történelmi és építészeti fontosságát azonban az elmúlt évtizedekben nem tisztelték eléggé, a második világháború után államosították, raktárként, iskolaként, munkásszállásként hasznosították, az 1990-es évekre pedig teljesen lepusztulttá vált. Ekkor a borsi önkormányzat tulajdona lett, megkezdték felújítását, de az félbemaradt. 2000-ben ugyan újra megindult a rekonstrukció, de 2006-ban ismét leálltak a munkálatok – írja a Magyar Hang.

©

Mostanra elég siralmas állapotban van a kastély: a tetőzet nagyrészt le van bontva, a vakolatot leverték, nyílászárók nem nagyon vannak. A tervek szerint az épület 2020-ra már teljes pompájában áll majd, a Rákóczi-kastély felújításának első ütemét 805 millió forinttal támogatja a magyar kormány, a felújításra Borsi önkormányzata és a Teleki László Alapítvány közös, szlovákiai bejegyzésű szervezetet hozott létre. Ez – a II. Rákóczi Ferenc Nonprofit Szervezet – üzemelteti majd az épületet.

Elvileg lesz a kastélyban egy Rákóczi-múzeum, konferenciaterem, szálloda, étterem, a régió borait árusító bolt is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lemondott az LMP kommunikációs igazgatója

Lemondott az LMP kommunikációs igazgatója

Az Antarktisz alatt találták meg az elveszett kontinens nyomait

Az Antarktisz alatt találták meg az elveszett kontinens nyomait

Megvan, ki lesz a befutó a bajor keresztényszocialistáknál

Megvan, ki lesz a befutó a bajor keresztényszocialistáknál

Marco Rossi: Ha nem hív edzőnek a Honvéd, most könyvelő lennék

Marco Rossi: Ha nem hív edzőnek a Honvéd, most könyvelő lennék

Közeledik az LMP a Fideszhez, vélik a baloldali szavazók

Közeledik az LMP a Fideszhez, vélik a baloldali szavazók

Új javaslat: 2022 végéig lehetne szabadon munkát vállalni a briteknél

Új javaslat: 2022 végéig lehetne szabadon munkát vállalni a briteknél