szerző:
hvg.hu

A magyar gyerekek sokat tanulnak, de elsősorban otthon, és nem gondolják, hogy bármi haszna volna a matektanulásnak.

Már írtunk a napokban megjelent Társadalmi riportban olvasható, az oktatással foglalkozó fejezetről. Ebben Lannert Judit megállapítja, hogy a magyar iskola egyáltalán nem készíti fel a tanulókat a boldog jövőre. (Írásának címe is árulkodó: "Nem gyermeknek való vidék".)

E tanulmány külön foglalkozik a magyar diákok egyre romló matematikateljesítményével. Mint a szerző írja, ennek nem a matekra fordított idő mennyisége az oka. Sőt, a nemzetközi összehasonlító adatok azt mutatják, hogy nincs is igazán összefüggés a matematikatanulásra szánt idő és az eredményesség között. A tárgyból nagyon gyengén teljesítő magyar diákok majdnem olyan sokat foglalkoznak a matekkal, mint például a kimagasló eredményt elérő lengyel társaik. A német diákok viszont kevesebbet matekoznak, mégis jól tejesítenek.

Árulkodó viszont, hogy hol és hogy foglakoznak a diákok a matekkal. Ebből már az derül ki, hogy a legkevesebb tanórájuk a magyar gyerekeknek van, ők otthon kénytelenek belehúzni a tanulásba, elsősorban a házi feladatokkal. Míg például a német gyerekek csak mintegy másfélszer annyi időt töltenek a matekkal otthon, mint az iskolában, a magyar diákoknál ez az arány négyszeres.

Azaz: öt egységnyi matekra fordított időből négyet otthon, magukban töltenek a magyar diákok.

E mellett a magyar tanulók elmondása szerint, ők jóval kevesebbet találkoznak olyan szituációval az órán is, ahol a hibájukból tudnának tanulni, illetve ahol a tanultakat új helyzetben tudják alkalmazni. Érdekes azonban, hogy a magyar tanulók fegyelmezettebbek az órákon, mint az uniós országokbéli kortársaik.

Lannert mindezt úgy foglalja össze, hogy a magyar tanulók sokat és fegyelmezetten tanulnak, csak rosszul. Ennek oka a túlzsúfolt tananyag rövid idő alatti „letanítása”, ami miatt az órák unalmasak, nincs idő a bonyolultabb tanulási stratégiákra, így leginkább a magolás marad.

A diákjaink belső motivációjával is óriási bajok vannak, nem gondolják, hogy számukra hasznos lenne a matematika az iskolán kívüli boldoguláshoz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gázrobbanás volt egy tbiliszi lakóházban, legalább hárman meghaltak

Gázrobbanás volt egy tbiliszi lakóházban, legalább hárman meghaltak

Theresa May megmenekült: elbukott a bizalmatlansági indítvány

Theresa May megmenekült: elbukott a bizalmatlansági indítvány

127 millió forintért aszfaltozhat Mészáros üzlettársának cége Kecskeméten

127 millió forintért aszfaltozhat Mészáros üzlettársának cége Kecskeméten

Ausztráliában bezzeg olvad az aszfalt az utakon

Ausztráliában bezzeg olvad az aszfalt az utakon

Kézilabda-vb: súlyosak a sérülések, cserére kényszerül a válogatott

Kézilabda-vb: súlyosak a sérülések, cserére kényszerül a válogatott

Korrupció után kutatott a fociban, meggyilkolták az újságírót

Korrupció után kutatott a fociban, meggyilkolták az újságírót