szerző:
hvg.hu

Ha pedig megtanulunk egy új nyelvet, annak drasztikus hatása van a gondolkodásunkra is.

Spanyol és német anyanyelvű embereket megkértek arra, hogy írjanak le jelzőkkel egy bizonyos hidat. Mindkét nyelv használ hímnemű és nőnemű főneveket, a németben a híd nőnemű, a spanyolban pedig hímnemű. A kérdés az volt, hogy

ez vajon befolyásolja-e a gondolkodásukat.

Nos, a kísérlet során a németek olyan jelzőket mondtak, hogy gyönyörű, kecses – amikkel tipikusan nőket szoktak jellemezni, míg a spanyolok az erős és hosszú szavakat használták – amiket a “férfiassággal” szokás asszociálni.

Eltörte a karját? Ez egy bolond...

Az ötlet, hogy a nyelvünk hatással lehet a gondolkodásunkra, nem új, nyelvi relativizmusnak vagy Sapir–Whorf-hipotézisnek hívják. Eszerint az anyanyelvünk nem csupán arra való, hogy a gondolatainkat formába öntsük vele, hanem azt is meghatározza, hogyan látjuk a világot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy más anyanyelvűek mást vesznek észre, máshogyan elemzik a történteket, eleve más alapokra épül a tudatuk.

Ráadásul egy új nyelv megtanulása emiatt drasztikus hatással lehet a gondolkodásunkra is.

A témában érdemes megnézni a fenti TED-előadást, amiben Lera Boroditsky kognitív nyelvész beszél irtó izgalmasan és szórakoztatóan például az olyan ártatlannak tűnő különbségekről a különböző nyelvekben mint Eltörtem a karom. vs Eltörött a karom.

Az ördög az árnyalatokban lakik 

A berlini Humboldt Egyetem tudósai most kimutatták, hogy a nyelvi fogalmak olyannyira kihatnak az észlelésünkre, hogy például hatással lehetnek arra, hogy látunk-e vagy sem egy bizonyos színárnyalatot.

A kutatást vezető Martin Maier és Rasha Abdel Rahman 28 görög, 29 német és 47 orosz anyanyelvi beszélőt vizsgált.

A görög és az orosz nyelvben is van külön szó a világoskékre és a sötétkékre, de nincs egy szavuk a kékre. A németben a magyarhoz hasonlóan van egy adott szó a kékre, és annak árnyalatait úgy fejezik ki, hogy az alapszóhoz jelzőt illesztenek: világos/sötét kék.

Az önként jelentkező résztvevőknek 13 különböző ábrát mutattak, amiken színes formák voltak a színes háttér előtt. Az ábrákon egy bizonyos ponton egy szürke félkör jelent meg. Ötből négy esetben egy háromszög is feltűnt a képeken, és a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a résztvevők ezt észreveszik-e. Az agyi aktivitás méréséhez EEG-t használtak. A háromszög pedig vagy világoskék volt egy sötétkék, kör alakú háttér előtt, vagy világoszöld a sötétzöld kör előtt, vagy világos/sötétkék a világos/sötétzöld háttér előtt.

A jelentkezőket arra kérték, hogy mondják meg, hány háromszöget láttak.

Érdekes módon a görög nyelvűek hajlamosabbak voltak észrevenni a háromszöget, mikor az világoskék színű volt a sötétkék előtt vagy vice versa, de ugyanez nem ment nekik a zöld árnyalatok esetében.

A németül beszélők számára nem jelentett különbséget, hogy kék vagy zöld színeket látnak-e, míg az oroszul beszélők, a göröghöz hasonlóan szintén könnyebben látták meg a kék árnyalatokat.

A tudósok maguk is elismerték, hogy kis számű résztvevővel dolgoztak, de szerintük így is egyértelmű, hogy az anyanyelvnek hatása van az észlelésünkre:

Az anyanyelvünk egyike azoknak az erőknek, amik befolyásolják, amit tudatosan észlelünk.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI / hvg.hu Kult

Angolul írtak könyvet a magyar főnevekről

A főnevekről szóló kötet után újabb izgalmak várhatók, például az igékről, a véges idejű alárendelt mondatokról, vagy a mellérendelésről is készül majd könyv.

Puzsér: Mi szükség van Momentumra?

Puzsér: Mi szükség van Momentumra?

Miért van ez a fura bábu a Google főoldalán? És hogy jön ide Johann Sebastian Bach?

Miért van ez a fura bábu a Google főoldalán? És hogy jön ide Johann Sebastian Bach?

Mexikóban fogtak el egy 2001 óta körözött magyart, nyomban vádat is emeltek ellene

Mexikóban fogtak el egy 2001 óta körözött magyart, nyomban vádat is emeltek ellene

Köves Slomó rabbi: A baloldal és a Jobbik összefogása káros

Köves Slomó rabbi: A baloldal és a Jobbik összefogása káros

Felfüggesztettet kaptak a fegyőrök, akik megvertek egy kubait, akit menekültnek néztek

Felfüggesztettet kaptak a fegyőrök, akik megvertek egy kubait, akit menekültnek néztek

Szijjártó: Magyarország akkor is kap gázt a Gazpromtól, ha Kijev és Moszkva nem jut dűlőre

Szijjártó: Magyarország akkor is kap gázt a Gazpromtól, ha Kijev és Moszkva nem jut dűlőre