szerző:
Varga Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Színészinterjúink folytatódnak, most fiatal férfi színészeknek szegeztük neki kérdéseinket. Hogy látják a világot azok a tehetséges huszonéves fiúk, akikből a következő évtizedek Mucsi Zoltánja vagy Scherer Péterje lehet? Arcukat filmekből és tévésorozatokból ismerhetjük, néhányuknak nagy számú rajongótáboruk is van már. Érzékenyek, sármosak és lobbanékonyak – a következő hetekben őket mutatjuk be közelebbről. A sorrend, csakúgy, mint kolléganőik esetében, mozgóképes tapasztalataikon alapul.

A legmenőbb fiatal magyar színészek #11

Név: Dóra Béla
Született: 1991. október 9.
Miben láthattuk: Brazilok, Korhatáros szerelem
Színházban: Örkény

Tízéves lehetett, amikor a napköziből hazafelé menet az édesanyja észrevett egy kiírást az iskolában. A Pál utcai fiúk olasz tévéfilmes verziójához kerestek szereplőket, elment a fotózásra, kiválasztották, az egyik vörösingest játszotta. Ennek a filmnek a forgatásán látta meg Koltai Lajos, és hívta el a Sorstalanságba a főhős legjobb barátja, a tragikus sorsú Dohányos szerepére.

Tizenhárom éves volt, amikor bemutatták a Nobel-díjas Kertész Imre regényéből készült filmet, akkoriban kezdett el Földessy Margit színitanodájába járni. Játszott a hosszú éveken át dobozban pihenő Tüskevár-filmben, és egy másik A Pál utcai fiúk-feldolgozásban is, amit Török Ferenc rendezett A Nagy Könyv-sorozatba. Sok éven át versenyszerűen kosarazott, nem szerepelt a tervei között, hogy színész lesz, de Földessy elrugdosta a színművészetis felvételire, és az elsőre sikerült. Az egyetem megszerettette vele a színészetet, lemondott az otthon melegéről is – hiába volt pesti, a legtöbb este a kollégiumban csövezett, volt ott egy kihajthatós matraca, amelyen aludt.

2016-ban diplomázott, azóta az Örkény Színház társulatának tagja. A Vajna-korszak egyik legjobb közönségfilmjében, a Brazilokban hálás szerepet kapott, az alpolgármester robbanékony természetű fiát játszotta. A legtöbben a Korhatáros szerelem című népszerű tévésorozat Alexeként ismerhetik, már két évad óta alakítja a főhős (Kovács Tamás) kissé bohókás, ügyefogyott lakótársát, aki nőügyekben folyton csődöt mond.

Mindig azt keresem, aki képes láthatatlan eszközökkel megformálni a szerepét. A film rosszul tűri a hókuszpókuszt, egyedül a természetesség és a hitelesség működik, az pedig úgy teremtődik, hogy a színész magába szívja, magán szűri át a karaktert és összegyúródik vele. Béla ösztönösen képes erre a belső átalakulásra. A forgatást megelőző próbák során elsajátítja, kiismeri, magára ölti a figurát, így aztán a forgatáson már csak be kell jönnie és Ő Az. Sem a Brazilokban, sem a Korhatáros szerelemben nem volt könnyű dolga, mindkét karakter többrétegű, mint minden izgalmas, életből születő filmszerepben, negatív és szerethető vonások keverednek bennük, és pontosan kell eltalálni az arányokat. Ha sikerül, megszületik egy új ember a vásznon vagy a képernyőn, és a néző megfeledkezik arról, hogy ez a Dóra Béla nevű színész. Ez nagyszerű dolog.

– Rohonyi Gábor, a Brazilok és a Korhatáros szerelem rendezője

Melyik a legkorábbi emléked gyerekkorodból?

Ahol régen laktunk, ott volt a kertben egy csap, jó időben megállás nélkül azzal játszottam. Apám mindig próbálta elvenni tőlem a slagot, én meg ismételgettem, hogy „elzárom locsolót”.

Dóra Béla kétéves korában
©

Melyik volt életed eddigi legkínosabb pillanata?

Amikor kiderült, hogy megbuktam nyolc tantárgyból, és kicsaptak a Vörösmarty-gimnáziumból. Mentünk hazafelé anyámmal kocsival, és ő már tudta, mert felhívta az egyik tanár. Bekamuztam, hogy mindenből átmentem. Hazaértünk, állt be a kocsival, és elsírta magát. Mondta, hogy mindent tud, és most vár az apám, hogy megbeszéljük, hogyan tovább.

Nyolc tantárgy elég sok.

Elindultam a lejtőn, iskolakerülő voltam. Utána az új helyen kénytelen voltam összeszedni magamat.

Mikor sírtál utoljára, és miért?

Halottak napján a temetőben. Nem vagyok egy temetőbe járó ember, nem gondolom, hogy ki kell mennem oda, hogy valakire emlékezzek. De most rendbe tettem a nagyszüleim sírját.

Dóra Béla
©

Melyik tulajdonságodat gyűlölöd a legjobban?

Nincs olyan, amit ne tudnék halogatni. Ide kell menni, azt el kell intézni, ezt be kell fizetni, ilyenek. Mindig eltervezem, hogy rendesen csinálom a dolgaimat, de soha nem jön össze.

Miről csinálnál filmet, ha megdobnának 500 millió forinttal?

Örökbe fogadtam nyáron egy kutyát, azt hittem, egyszerű dolog lesz, de nem az. Azóta elkezdtem követni a menhelyek sorsát, az én életemben ez egy ügy lett. Valahogy máshogy viszonyulok a kutyákhoz, amióta nekem is van. Valószínűleg erről a témáról forgatnék filmet.

Mikor jöttél rá, hogy jó színész vagy?

Nem volt ilyen pont, megállás nélkül megkérdőjelezem magamat. Ha valami nem sikerül, nem is értem, mit keresek ezen a pályán. Az nagy visszaigazolás volt, amikor felvettek az egyetemre.

©

Mi zavar a legjobban a külsődben?

Gyerekkoromban szétszívattak a vörös hajam miatt. Ráadásul szemüveges voltam, le volt tapasztva a fél szemem, plusz egy lánynév a vezetéknevem. Sok volt a támadási felület.

Felnőttnek érzed magad?

Igen. Sok feladatot állít elém az élet, most már felnőttnek kell lennem.

Kit tartasz zseninek?

Lionel Messit.

Neveztek már zseniálisnak valamit, amit te csináltál?

Apukám bármiben lát, mindenre azt mondja, Cicukám, ez zseniális volt. Rajta kívül még nem.

Ha megtudnád, hogy még tíz év múlva sem lesz gyereked, azt csalódásként élnéd meg?

Igen. Nem szeretnék idős apuka lenni. Érdekel az apaság. A szüleimen is azt láttam, hogy ez egy izgalmas, kemény, de szép dolog.

Melyik filmrendező világa áll hozzád a legközelebb?

Tarantino és Scorsese.

©

Ha kapnál 100 ezer forintot, és muszáj lenne két órán belül elköltened, miket vennél?

Valószínűleg ott lennék a következő Barcelona-meccsen. Vagy fejleszteném a horgászfelszerelésemet, mert nagy pecás vagyok.

Meg szeretnél nősülni?

Persze. Ami nem lesz egyszerű dolog ezen a pályán; melyik az a nő, aki tudja tolerálni ezt az életvitelt? Mert ez tényleg egy őrültek háza.

Megfordult már a fejedben, hogy megkéred valakinek a kezét?

Folyamatosan játszom a gondolattal.

©

Milyen kaját tudsz főzni a legjobban?

Nem tudok főzni, még a zsömlét is csak széttépem, beletömöm a felvágottat, és eszem. Egyetlen specialitásom a Vadász rántotta, sonka, bacon, kolbász és lilahagyma van benne.

Kitől illetődnél meg a legjobban, ha beszállna melléd a liftbe?

Jennifer Lawrence-től biztos. Nagyon nem tudnék mit mondani neki, mert nem tudok angolul, de azért bólintanék, hogy itt vagyok.

Kitől illetődtél meg a legjobban eddig életedben?

Találkoztam Morriconéval, de akkor még nem fogtam fel, hogy ki ő. De Kertész Imrét felfogtam. Pont a film után találkoztam vele, úgy, hogy már csináltuk ezt az egészet, tudtam, hogy miről szól, és akkor megjelenik ez az ember. Megható volt. Ott álltunk Nagy Marcell-lel, nézett minket, és mosolygott. Abban azért ott volt minden.

©

Aggaszt az emberiség küszöbön álló kihalása? Mit teszel ellene?

Egyre ijesztőbb, és sajnos nem igazán teszek ellene. Most meg is dorgálom magamat, mert sürgősen kéne változtatni dolgokon nekem és mindenkinek. Pusztulás lesz itt, ha így folytatjuk. Tisztes távolból figyeljük, kérdés, hogy mi lesz az a pont, ami után tényleg muszáj tenni valamit. Legalább hagynánk el a műanyag zacskókat, de ezt most visszadobták a magyarok. Én nem használok szívószálat, és már nem dobom el a csikket.

Átértékelt benned valamit a #metoo?

Nem igazán. Kettős érzéseim vannak ezzel az egész üggyel kapcsolatban, félve is beszélek róla, mert nem akarok senkit megsérteni, vagy belegázolni abba, amit ő megélt. Beszélni kell erről, mert egy fontos dolog, azonban álszentnek érzem, hogy annyira fel lett fújva ez az egész dolog, hogy ezáltal hajlandóak vagyunk embereket eltüntetni magunk mellől. Mindenki tudja, hogy nagyon sok mindenkit el lehetne takarítani akkor, nem csak azt, akit sikerült. Nemcsak ebben a szakmában van ilyen, hanem mindenhol.

©

Hiszel valami magasabb rendű dologban?

A sorsszerűségben hiszek, abban, hogy meg van írva neked egy út, és te döntesz, hogy ahhoz képest merre mész, hol térsz ki, és hogyan mész vissza rá.

Mi volt a legemlékezetesebb lázadásod?

Nem vagyok egy lázadó típus, inkább jó katonának gondolom magam. Amit kérnek tőlem, vagy elvárnak, azt én szeretem megcsinálni. Szeretem, ha mindenki elégedett velem. Nem lázadok, ha valami nagyon nem tetszik, akkor onnan inkább ellépek, arrébb megyek.

Kire szokták mondani, hogy hasonlítasz rá?

James Deant szoktam megkapni, Eddie Redmayne-t és Charlton Hestont.

Eddie Redmayne az Egy hét Marilynnel című filmben
©

Mi volt a legnagyobb csalódás eddig az életedben?

Nagyon közel állt hozzám a nagymamám, aki tavaly októberben ment el. Nagyon szép kapcsolat volt közöttünk, vele beszéltem meg mindent, és hozzá menekültem, amikor éppen lógtam az iskolából. Igazi barát volt. Eddig ez volt a legnagyobb csalódás az életemben, látni, hogy egy szerettem elmegy.

Mi a legbűnösebb szórakozásod?

A sportfogadás. Csodálatos, amikor vasárnap reggel odamész az Oktogon lottózó felső szintjére, ott ül tíz ember, akit tíz különböző kerületből odasodort az élet, a 25 évestől a 86 évesig, a színésztől az orvoson át a hajléktalan bácsiig, és akkor elkezdjük beszélgetni, ki hogy látja, mit játszik ma a Leeds United. Én élvezem, de tudom, hogy ez egy káros dolog.

©

Mikor szálltál el a legjobban magadtól?

Amikor felvettek az egyetemre, akkor egy hétig biztos be voltam rúgva. Elszállós típus voltam a gimiben, ezt tudatosan fogtam vissza magamban. Most, ha siker ér, próbálom a helyén kezelni.

Utoljára melyik színészi alakításról jutott eszedbe, hogy ezt te is szívesen eljátszottad volna?

A legjobb barátommal, Patkós Marcival pont néztük a Funny Gamest Hanekétől, és beszéltük, hogy azt a két srácot mennyire eljátszanánk mi is.

Melyik filmet láttad a legtöbbször?

Vagy A keresztapát, vagy a Reszkessetek, betörők!-et.

Diane Keaton és Al Pacino A keresztapában / Macaulay Culkin a Reszkessetek betőrők!-ben
©

Mondj egy nagyon jó színészi alakítást, amit nem dicsérnek eleget!

Nem tudom, mennyire méltatták, de nekem tinédzserkoromban ikonikus film volt az Egy kosaras naplója, és abban nagyon szeretem DiCaprio alakítását.

Mitől nem tudsz aludni éjszakánként?

Nem tudom lenyugtatni magamat. Vége az előadásnak tízkor, utána megiszom valamit, hazaérek 11-re, és háromig folyamatosan járnak a gondolatok a fejemben. Feszkók, mi lesz holnap, mi volt ma. Ezt fogom csinálni életem végéig? 75 évesen is majd interjút adok, és darabokat fogok játszani? Közben a viszonyaimon is gondolkozom, hogy mit csinálok rosszul a szüleimmel, a magánéletemben. Ezek a kérdések bombáznak hajnalig, és egyszer csak elalszom.

Hogyan szeretnél meghalni?

Nem akarok gagyi módon meghalni. Akkor inkább legyen úgy, hogy kimentettem a gyerekeimet és a feleségemet egy égő házból, de én bent ragadtam. Az valami.

©

Nem szeretnél sokáig élni?

Szeretnék, mert imádok élni, de néha jó lenne nem látni a dolgokat. Vannak olyan pillanatok, amikor azt érzem, hogy nehéz élni. Most picit borúlátó vagyok, hogy mi van a világban körülöttünk. Ijesztő és elkeserítő is egyben, érzem, hogy van egy hurok, ami egyre jobban szorul a nyakam körül. Jó lenne, ha könnyebben lehetne levegőt venni ebben az országban.

Cikksorozatunkban az 1990 után született magyar színészek közül választottuk ki azt a tizenötöt, aki eddig a leginkább észrevetette magát mozifilmekben, tévésorozatokban és kisfilmekben, illetve a közeljövőben várható a berobbanása. A sorozat többi részét itt találja, a legmenőbb fiatal magyar színésznőkről szóló korábbi cikksorozatunk pedig erre van.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Iránban sem orvos irányítja a járványellenes harcot, a Forradalmi Gárdát vetették be

Iránban sem orvos irányítja a járványellenes harcot, a Forradalmi Gárdát vetették be

Virtuálisan bejárhatjuk a Magyar Földrajzi Múzeumot

Virtuálisan bejárhatjuk a Magyar Földrajzi Múzeumot

Az online autóvásárlások korát hozhatja el a mostani válság

Az online autóvásárlások korát hozhatja el a mostani válság