Ha nem elég büszke a nemzet, nézzen filmet!

Ha nem elég büszke a nemzet, nézzen filmet!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
HVG

A kultúrharcos fordulat beköszönt a Filmalaphoz. Készülne film Búvár Kundról, Kinizsiről és Rákócziról is, utóbbit egyenesen Vidnyánszky Attila rendezné.

A kormányzati és kultúrharcos igények kezdenek egyre hangsúlyosabban megjelenni a Filmalap legutóbbi döntéseiben, miután úgy tűnik, forgatókönyv-fejlesztésre kizárólag történelmi filmek kaptak támogatást.

A jelek szerint tehát a Havas Ágnes vezette grémium közel sem tud olyan hatékonyan ellenállni a kormányközeli lobbiknak, mint Andy Vajna tette. Márpedig a kultúrharcos szándék nem egyszerűen történelmi filmeket követlet, hanem olyanokat, amelyek alkalmasak a nemzeti büszkeség felkeltésére.

A történelmi filmek támogatása önmagában nem lenne baj, az viszont a politikai befolyásolást jelzi, hogy nem épp a sikeres filmjeiről híres Vidnyánszky Attila is lehetőséget kaphat megvalósítani régi álmát, egy nagyszabású Rákóczi-filmet. Ráadásul a Pro Libertate című alkotás teljes alkotógárdája NER-kompatibilis. Film készülne egyébként Kinizsiről és Búvár Kundról is.

Arról, hogy az új idők új szelei hogyan hatnak a Filmalap döntéseire, az e heti HVG-ben olvashatók részletek.

©
Hozzászólások