szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

14 történelmi játékfilm forgatókönyvének fejlesztésére adott pénzt a Magyar Nemzeti Filmalap. Ez alapján film készülhet majd Szendrey Júliáról, a Mátyás király seregét kísérő nőkről, de Bartók Béla élete és egy 1989-es történet is vászonra kerülhet.

A Filmalap a nyertes filmtervek ötletgazdái mellé tapasztalt forgatókönyvírók és hozzáértő producerek bevonását szorgalmazta. Most, hogy a 14 alkotócsapat kialakult, egy korábbi, 1 millió forint értékű díjazást követően, filmtervenként 2,5 millió forint forgatókönyvfejlesztési támogatással folytathatják a munkát az alkotók.

A Filmalap közleménye szerint támogatást kapott Ugron Zsolna az Erdélyi menyegző című könyvén alapuló filmterv, amelyben az erdélyi fejedelem húga, Báthory Anna merészen szembeszáll a kor (1600-as évek eleje) és bátyja elvárásaival.

Feleségek felesége címmel fejlesztik a Szendrey Júlia életéről szóló forgatókönyvet, a nő sorsán keresztül betekintést kaphatunk a Petőfi Sándorral kötött házasságának időszakába, majd özvegységének megpróbáltatásaiba.

Szintén nők a főszereplői a Hadilányok című filmtervnek, amely a Mátyás király seregét kísérő nőkről szól, akik véletlenül csöppenek bele a történelem alakításába. A halhatatlan kapitány című filmtervnek pedig egy özvegy nő a főhőse, aki halott férje irataival belép Bem seregébe, hogy a világszabadságért harcolva tovább éltesse férje nevét.

Persze nemcsak női sorsokra fókuszáló történelmi játékfilmötletek nyertek a Filmalap pályázatán: a 404 beérkezett filmterv közül nyertesként választottak még ki egy Bartók Béla életéről szóló tervet, egy a Trianon előtti hónapokban játszódó krimit (Vesztegzár címmel), és egy doberdói humanista háborús drámát (Rosseb bakák).

A Ránk szakad az ég című filmterv 1989-ben játszódik, és egy család, valamint egy rendszer szétesésének történetét meséli el egy gyerek szemszögéből.

Rabló és pandúr címen megéneklik az utolsó nógrádi betyár történetét is, illetve film készülhet egy magyar válogatott labdarúgóról, aki a Rákosi-diktatúra legsötétebb éveiben szabadon akart élni (Partvonalon), Balassi Bálint életéről (Kezdetek és végzetek), '56-os Mecsekben harcoló gerillákról (Láthatatlanok), balatoni kalózokról (A magyar tenger kalózai), és egy a szabadságharc leverése után osztrák fogságba kerülő lóról (Paripa).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy új remény: Mivel kecsegtet a Vénusz friss szenzációja? Lehet ott élet?

Egy új remény: Mivel kecsegtet a Vénusz friss szenzációja? Lehet ott élet?

Betiltottak a szélsőjobb által is használt volt birodalmi lobogót Bajorországban

Betiltottak a szélsőjobb által is használt volt birodalmi lobogót Bajorországban

Szlávik: Középkorú, nem krónikus betegek is lélegeztetőgépre kerülhetnek

Szlávik: Középkorú, nem krónikus betegek is lélegeztetőgépre kerülhetnek