szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az állami alapítvány adófizetői pénzből fizetett a Szigetnek, hogy lejátsszák a rendszerváltásos klipeket.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, kisebb botrányt kavart, hogy a VOLT Fesztiválon Orbán Viktor 1989-es, Nagy Imre újratemetésén elhangzott beszédeit játszották be nagyszínpadi kivetítőkről, bár a VOLT főszervezője, Lobenwein Norbert, és Gerendai Károly is úgy ítélte meg, hogy Orbán beszédeinek lejátszása nem pártpropaganda. Később Kádár Tamás azt mondta, a Schmidt Mária-féle Terror Háza által készített emlékvideók Balaton Soundon lejátszott második részében már nem Orbán Viktor-beszéd van, és a Szigeten sem lesznek Orbán-videók.

A G7.hu most azt írja, videók lejátszásáért viszont a Sziget Zrt. pénzt is kapott, ráadásul nem is keveset, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKETTKK), a Terror Házát működtető állami közalapítvány ugyanis vállalkozási szerződés keretében működik együtt a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt.-vel, a szerződés összege pedig 207,5 millió forint.

A Sziget Zrt. az elmúlt hat év átlagában évi 1,4 milliárd forint reklámbevételre tett szert, az állami pénzből működő közalapítványtól most ennek hetedét kérték el a néhány másodperces videókért. Az állami alapítvány korábban is szerződött már a Sziget Zrt-vel: 2016-ban az 1956-os emlékév során 300 millióért.

A lap hozzáteszi, a Sziget Zrt. egyébként nem csak a közalapítványtól kap állami pénzeket, ugyanis hat év alatt összesen 1,5 milliárd forintnyi állami támogatást kapott, holott a cég enélkül is évente több százmilliós hasznot termelt volna a tulajdonosainak.

A direkt támogatás és a KKETTKK reklámköltségei mellett ráadásul további állami cégek és szervezetek is megjelenhettek hirdetőként, szponzorként, együttműködőként: a lap összesítése szerint az MTVA, a MÜPA, az állami Hungarocontrol, a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Posta, a Magyar Turisztikai Ügynökség is szerződött a fesztivállal több tízmilliókért, és a Paks II. atomerőművet is népszerűsítették a rendezvényen.

A támogatások átláthatósága csekély, erről nem kommunikál a Sziget Zrt., a lap kérdésére nem válaszoltak, hogy milyen állami támogatásokat és megbízásokat kaptak az elmúlt években, ez honlapjukon nem lelhető fel, és 2017 után a cég pénzügyi beszámolóiban sem részletezték, hogy kitől és mire kaptak támogatást.

A Sziget Zrt.-nek ma már nem az alapító magánemberek a fő tulajdonosai: 2017-ben a cég 70 százalékát az amerikai Providence Equitynek értékesítették, ami a luxemburgi bejegyzésű LMF Luxco S.á.r.l.-on keresztül van jelen a társaságban. A maradék üzletrészen Gerendai Károly (14,9 százalék), Takács Gábor (8 százalék), Fülöp Zoltán (3,5 százalék) és Lobenwein Norbert (3,5 százalék) osztoznak. Így alapvetően az amerikai befektetők gazdagodnak a rendszerváltás harmincadik emlékévére készült állami videókból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„A saját döntésünk, hogy nem felvételizünk az SZFE-re” – diákok írtak nyílt levelet Vidnyánszkynak

„A saját döntésünk, hogy nem felvételizünk az SZFE-re” – diákok írtak nyílt levelet Vidnyánszkynak

Vészfrissítést adott ki a Microsoft az Exhange-hez, mert kínai hackerek támadták a céges rendszereket

Vészfrissítést adott ki a Microsoft az Exhange-hez, mert kínai hackerek támadták a céges rendszereket

74 ezer oltásra jelentkezett magyarnak küldenek ki SMS-t, ez lesz benne

74 ezer oltásra jelentkezett magyarnak küldenek ki SMS-t, ez lesz benne