szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Október közepéig ingyenesen látogatható köztéri kiállítás. A zsűri nyolcszáz műből válogatta ki a legjobbakat. Nem lettünk nyugodtabbak a jövőt illetően.

A KLÍMARIADÓ! címet kapta a 19. ARC közérzeti kiállítás. A téma ennek megfelelően a napjaink egyik legaktuálisabbja, a világ lassan minden részét érintő globális felmelegedés, de az alkotók szabadon választott témával is jelentkezhettek a pályázatra, amelynek felhívása így szólt:

Klíma. Katasztrófa? Globális akasztófa, amin együtt fogunk lógni? Vagy nem kell a paláver, más az, ami alá ver az emberiségnek? Oszd meg velünk ez ügyben az igazságodat, és foglald képbe, plakátba, hogy mit gondolsz a klímaváltozásról!

A zsűri augusztusban döntött arról, hogy a kiállításra beérkezett mintegy 800 mű közül melyek érdemesek a tárlaton való megjelenésre, továbbá I., II., III., Borz díjat, valamint különdíjat ítélt oda a legjobb alkotásoknak.

Az I. helyezést elnyerő Puskás Marcell grafikus alkotásához az a videó adta a fő inspirációt, amelyen az állatvédők egy teknős orrából és testéből egy hosszú szívószálat vesznek ki.

©

Puskás Marcell azt mondta, a mindennapjai során nagyon sok „nem baj” kezdetű mondatot használ – ezek segítségével próbálja pozitívan látni a rossz élethelyzeteket.

Az idei ARC II. helyezettje Tóth Györgyi, hobbiplakátista, jelenleg az Egyesült Királyságban él, a klímatéma azonban természetesen ott is utolérte.

©

„A hőmérőt is átírhatod, nemcsak a törvényeket: már ha megvan hozzá a hatalmad – de a tények attól még tények maradnak” – vallja az alkotó.

Zsemberi-Szígyártó Miklós grafikus alkotását – amely a III. helyezett lett – Bayer Zsolt egyik Németh Szilárdnak feltett fontos politikai kérdése ihlette.

Te mivel eszed a pacalt?

©

Az alkotó hosszú ideje figyelemmel kíséri az ARC-pályázatot. Magáról azt mondja, introvertált személyiségként a plakát megfelelő kommunikációs forma a számára.

Kós Péter körülbelül húsz éve foglalkozik grafikai munkákkal, de mindig sokat jelentettek számára azok a projektek is, amelyekben valami plusz gondolatot is belevihetett az alkotásba.

©

Az alkotó úgy véli, hogy míg az európai vezetők többé-kevésbé próbálnak alkalmazkodni a kialakult helyzethez, és ha utólag is, de reagálni a klímaváltozásra, addig az itteni urak nem vesznek tudomást a dologról.

Vasvári Babett, Marschall József és Kemenczés Bálint egy 21. századi táplálékláncot jelenítettek meg plakátjukon, olyat, amelyet az ember hozott létre az állandó szemeteléssel. Alkotásuk elnyerte a Hammer Agency különdíját.

©

Alkottunk egy szörnyet, a műanyagot, aminek gyakorlatilag nincs ellenszere

– mondják az alkotók, akik maguk is igyekeznek környezettudatosan, előrelátóan gondolkodni.

Az ARC, amelynek fő médiatámogatója a HVG, szeptember 27. és október 13. között látogatható, a köztéri kiállítás alatt a közönség online szavazhatja meg a kedvenc plakátját.

©
©
©
©
©
©
©
©
©
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: 3 millió beoltott

Orbán: 3 millió beoltott

A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok felső tagozatai is nyitnak egy hét múlva

A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok felső tagozatai is nyitnak egy hét múlva

Végignézte az internetre feltöltött macskás képeket a mesterséges intelligencia, már sajátokat is készít

Végignézte az internetre feltöltött macskás képeket a mesterséges intelligencia, már sajátokat is készít