szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kedden adják át a 2018-as és a 2019-es irodalmi Nobel-díjat. A ceremóniára Stockholmba érkezett osztrák író, Peter Handke nem volt hajlandó válaszolni a Szerbiával és a balkáni háborúval kapcsolatos álláspontját firtató újságírói kérdésekre. Olga Tokarczuk azt hangsúlyozta, hogy nem mint nő, hanem mint író kapta meg a Nobel-díjat.

Peter Handke osztrák író a Svéd Akadémián pénteken tartott sajtótájékoztatón hangoztatta: "soha nem véleményt írok. Soha nem volt véleményem. Utálom a véleményt... Az irodalmat szeretem, nem a véleményt."

Elmondta, hogy az októberben neki ítélt 2019-es Nobel-díj miatt nagyon sok támogató levelet kapott az olvasóktól. De egy névtelen levelet is küldtek neki, amelyben egy vécépapír volt. Mint mondta, inkább választja a névtelen levelet a vécépapírral, mint az újságírók "üres és tudatlan kérdéseit".

A 77 éves író köszönetet mondott az olvasóknak a támogató levelekért, de visszautasította az egykori Jugoszláviára vonatkozó kérdéseket. "Nem akarok válaszolni a kérdéseikre" – jelentette ki az újságíróknak.

A svéd király kedden adja át Handkénak a Nobel-díjat. Aznapra tiltakozásokat szerveznek Stockholmban Handke ellen.

A Svéd Akadémia azzal védelmezte álláspontját, hogy az író annak idején nyíltan elítélte a srebrenicai mészárlást. Azt azonban elismerték, hogy Handke "provokatív, szokatlan és homályos" véleményeket fogalmazott meg politikai kérdésekben.

Az akadémia egyik tagja Peter Englund történész úgy véli, hogy "rendkívül képmutató" dolog lenne elmenni a rendezvényekre Handke miatt, beleértve a december 10-i díjátadó ünnepséget.

Handke 1999-ben került éles támadások kereszttüzébe, amikor ellenezte és később is élesen bírálta, hogy a NATO légicsapás-sorozatot indított Jugoszlávia ellen. 2006-ban pedig beszédet mondott a háborús bűnökkel és népirtással vádolt Slobodan Milosevic szerb vezető temetésén. Az író Nobel-díja több balkáni országban is visszatetszést keltett.

A Svéd Akadémia tavalyi díjazottját is októberben jelentette be. A dupla díjátadásra azért kerül sor, mert a tavalyi győztest az akadémián kitört szexuális zaklatási botrány miatt nem hirdették ki. A 2018-as díjat végül Olga Tokarczuk lengyel írónőnek ítélték oda.

Az írónő a pénteki stockholmi sajtóértekezleten elmondta: büszke arra, hogy ő a 15. nő, aki megkapta a Nobel-díjat. Ugyanakkor hangsúlyozta: "Biztos vagyok abban, hogy a díjat nem azért kaptam, mert nő vagyok, hanem azért, mert könyveket írok".

Tokarczuk szintén kedden veszi át az irodalmi Nobel-díjat a svéd fővárosban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!