szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A színész szerint Eszenyi Enikő jól döntött, hogy lemondott, ugyanakkor hiányolja a bocsánatkérést. Szerinte a nyilvánosságra került történetek miatt elindított vizsgálatot mindenképpen muszáj lefolytatni.

Eszenyi Enikő közleményben jelentette be csütörtökön, hogy lemond a Vígszínház vezetéséről, miután több volt és néhány jelenlegi társulati tag is toxikus munkakörnyezetről beszélt. Néhányan erről nyílt levelet is írtak, az eredeti aláírók egyike, Hevér Gábor korábban a hvg.hu-nak nyilatkozott a Vígszínházban szerzett tapasztalatairól. A színész a bejelentés után lapunknak elmondta: helyes döntésnek tartja Eszenyi Enikő lemondását, bár úgy véli, sokkal korábban meg kellett volna történnie, kevesebb kárt okozva ezzel a színháznak.

Hevér Gábor visszautasítja, hogy a nyílt levélnek a lemondatás lett volna a célja: „Azt szerettük volna az első pillanattól kezdve, hogy az esetek kiderüljenek, és kivizsgálják őket. Ennek nyilvánvalóan az a következménye, hogy az az ember, aki központi szerepet játszik ezekben a történetekben, nem maradhat tovább vezető, de nem ez volt a megfogalmazott cél, ez már a következmény volt” – mondta a hvg.hu-nak a színész.

Ugyanakkor vannak problémái a bejelentéssel. „Szerintem nem felelős vezetői kiállás, hogy ebben a nyilatkozatban legalább feltételes módon sem tesz említést arról, hogy ha valakit megbántott, akkor – bár nem akarta, – de bocsánatot kér. Nagyon furcsa, hogy erről nem esik szó, ugyanis sok embernek nagy jelentőséggel bírna a bocsánatkérése. Én egyébként is azt vallom, hogy a megbántottnak mindig igaza van, de ebből nekem úgy tűnik, hogy Eszenyi Enikő sokak számára megnehezíti a lezárást” – hangsúlyozza.

Hevér Gábor szerint a napvilágra került történetekből világosan látszik, hogy nem óvodás hisztikről van szó, hanem komoly hatalmi visszaélésekről és verbális abúzusról. „Nagyon várjuk, hogy felálljon a bizottság és a végére járjon a vígszínházi eseteknek. Ha jól tudom, éppen ezt szeretné 245 jelenlegi színházi dolgozó is. Egyértelmű volt, hogy bent is elindul majd valami” – mondja, hozzátéve, hogy néhányan ugyan azt mondták, nem kell megvédeni őket, de szerinte ez nem a védelemről szól, hanem arról, hogy ilyen esetek egyáltalán ne történhessenek meg. Ezért álltak ki azokért, akik áldozatul estek a hatalommal való visszaélésnek.

Akinek nem inge, akit nem érdekel, hogy a mellette lévőnek leordítják a fejét, azokkal valóban nincs dolgunk. De az én ottlétem alatt többször is meg akartak szólalni a bent lévők. Néhányan ezt meg is tették, de a többség csak egymásnak panaszkodott, mert féltek.

A színész szerint Eszenyi Enikő korábbi nyilatkozataiban hibás érvelés volt az, hogy ő minden döntését a Vígszínház érdekében hozta. „Embereket kellett visszahozni az utcáról, ők nem a Vígszínház érdekében mentek vissza? Ők nem azért tűrtek ennyit, hogy ne hagyják cserben a kollégáikat, hogy le tudjon menni a bemutató, az előadás? Ebben a történetben mindenki a Vígszínházért dolgozott, nem csak Eszenyi Enikő.”

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Eszenyi Enikő visszavonja a pályázatát és befejezi vígszínházi munkáját

"Maga és mások méltóságának megőrzése érdekében" befejezi munkáját az általa tizenegyedik éve vezetett Vígszínház élén Eszenyi Enikő – írta az igazgató közleményében. Lemondását számos egykori társulati tag és a színház néhány jelenlegi alkalmazottjának együttes kiállása előzte meg, sokak szerint Eszenyi vezetői stílusa elviselhetetlen közeget teremtett a színházban.