szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke 88 éves volt.

Életének 88. évében meghalt Fekete György belsőépítész, iparművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke – tudatta az MMA szerdán az MTI-vel. "Fekete Györgyöt szerdán érte a halál. A tiszteletbeli elnököt a Magyar Művészeti Akadémia mély fájdalommal gyászolja, és saját halottjának tekinti" – közölték.

Fekete György Zalaegerszegen született 1932-ben. Tanulmányait a Magyar Iparművészeti Főiskolán végezte. Az Általános Épülettervező Vállalatnál (ÁÉTV) lett irányító tervező, majd szabadfoglalkozású iparművész. A nyolcvanas évek elején a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola igazgatója volt, 1997-től pedig egyetemi tanár a Soproni Egyetemen.

Művészeti alkotómunkája a belsőépítészet csaknem minden területét átfogta. Tervezett múzeumi kiállítási installációkat, középületbelsőket, református templombelsőket, iskolákat, üdülőszállókat, művelődési házakat és külföldi magyar kiállításokat, noha az eredeti szakmájáról azt tartotta, hogy az mulandó: „36 bank berendezését terveztem, ma egyik sincs meg” – mondta a HVG-nek 2016-ban.

©

Mint kultúrpolitikus

Közéleti, szakmai tevékenységemben inkább a női princípium az erősebb bennem, a világra hozás, a gondoskodás, a nevelés érdekel

– mondta négy évvel ezelőtt a HVG-nek a Kossuth-díjas művész. A politika egész életében jelen volt, bár fogalmazott úgy is, hogy a politikában töltött éveit veszteségnek tartja. A HVG-nek mindenesetre azt mondta: „Akkor politizáltam aktívan és boldogan, amikor úgy éreztem, hogy tudok benne tényező lenni, aztán rájöttem, hogy hiányoznak hozzá a képességeim. Voltam kormánypárti és ellenzéki képviselő is: a mindennel való egyetértés, aztán az egyet nem értés nem értelmiségi embernek való. Boldogan tértem vissza a művészethez.”

Fekete György a rendszerváltás előtt nem sokkal kezdett politikai karrierbe, amikor 1988-ban belépett az MDF-be. Az Antall-kormány államtitkáraként létrehozta a Nemzeti Kulturális Alapot, 1995-ben lett a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Az MMA 2011 őszén alakult köztestületté, amit nagy felháborodás övezett, hiszen az eredetileg a Makovecz Imréhez köthető egyesület kimagasló kormányzati támogatásban részesült (anyagi és ideológiai értelemben is), kulturális támogatások szétosztásáért lett felelős, kulturális intézményeknek, értékes ingatlanoknak lett tulajdonosa. Fekete György ennek a köztestületi rangra emelt intézménynek lett az elnöke, 2017 októberétől pedig az akadémiának tiszteletbeli elnökeként dolgozott tovább.

A Magyar Érdemrend Nagykeresztjét Orbán Viktortól is ugyanebben az évben vette át. A miniszterelnök akkor azt mondta: „Fekete György azok közé tartozik, akik igyekeznek láthatóvá tenni a sokszínű magyar kultúra egyedülálló lelkületét. Ennek a szellemiségnek a fenntartása és megélése nélkül elveszíthetjük, ami Európát Európává, Magyarországot pedig Magyarországgá teszi.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!