szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Los Angelesben élő ausztrál rockzenész honlapján válaszolt egy, a cancel culture kapcsán feltett rajongói kérdésre.

A cancel culture – vagyis azok a közösségi akciók és megnyilvánulások, amelyek kritizálják és megvonják a támogatást olyan személyektől vagy szervezetektől, amelyek az aktuális diskurzus szerint valamilyen offenzív vagy elfogadhatatlan dolgot mondtak vagy tettek – aktuálisan leginkább a Black Lives Matter mozgalomhoz köthető.

Ennek, mármint a cancel culture-nak a kapcsán tettek fel kérdést Nick Cave-nek a zenész The Red Hand Files nevű honlapján, ahol rajongói kérdésekre ad választ, szúrta ki a Music Press.

„Az irgalom olyan érték, amely minden működő és toleráns társadalom szívében ott kell, hogy legyen… felruház minket azzal a képességgel, hogy nyitott párbeszédet folytassunk, mellyel a közös jót kereshetjük. Ha az irgalom irányítja a tetteinket, a kölcsönös figyelemből kerül biztonsági háló alánk, és ahogy Oscar Wilde írja, ’eljátszhatunk a gondolatokkal’ – írja válaszában a zenész.

„Ami pedig a cancel culture-t illeti, az az irgalom antitézise. A politikai korrektség a világ legszomorúbb vallásává nőtte ki magát. A politikai korrektség valaha volt igyekezete, hogy igazságosabb módon gondolja újra társadalmunkat, mára megtestesít minden rosszat, amit a vallás kínálni képes (és nem hordoz semmit annak szépségeiből) – erkölcsi bizonyosságot, álszentséget, a valódi megváltásnak még a lehetőségétől is megfosztva. Mára szó szerint egy ámokfutó rossz vallás lett belőle” – mondja Nick Cave, aki szerint a cancel culture korlátozó jellege rossz hatással van a társadalom összetett és diverz létezésére és kreatív lelkületére.

A teljes válasz itt olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radics Petit, a HVG-t és a kormányközeli videómegosztót promózza az ingyenes állami szoftvercsomag

Radics Petit, a HVG-t és a kormányközeli videómegosztót promózza az ingyenes állami szoftvercsomag

500 millió Facebook-felhasználó adatait árulják az interneten, köztük a telefonszámokat is

500 millió Facebook-felhasználó adatait árulják az interneten, köztük a telefonszámokat is

Kivágták a Hétköznapi Csalódások raktárkoncertjéből a kormánykritikus dalokat

Kivágták a Hétköznapi Csalódások raktárkoncertjéből a kormánykritikus dalokat