szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy felülvizsgálat megerősítette, hogy a jelöléseknél nem érvényesül a sokszínűség, ezért átszervezi tagságát és változtat díjai odaítélésének szabályzatán a Brit Filmművészeti és Televíziós Akadémia (BAFTA). Néhány hete az Oscar-díj szabályzata is megváltozott.

A BAFTA már januárban, amikor bejelentette 2020. évi díjainak jelöltjeit, ígéretet tett a változásra. Kiderült ugyanis, hogy immár hetedik éve egyetlen női rendező sem kapott jelölést a legjobb rendező díjára, és valamennyi jelölt a legjobb főszereplő és mellékszereplő kategóriában fehér volt.

"Akkor azt mondtuk, hogy mindent felül fogunk vizsgálni" - közölte csütörtökön Marc Samuelson, a BAFTA filmbizottságának az elnöke a változások bejelentésekor.

Az akadémia elhatározta, hogy ezer új tagot fog felvenni az alulreprezentált csoportokból jelenlegi 6700 fős, szavazati joggal bíró tagjai sorába.

Megváltoztatta a díjak odaítélésére vonatkozó szabályokat is, bevezetve egy "hosszú listás" fordulót a szavazásban még az előtt, hogy a végső jelölteket a díjakra kiválasztják.

A legjobb film kategóriában 15 filmet fognak kiválasztani az akadémia tagjai a hosszú listára, ezeket valamennyi akadémiai tagnak meg kell néznie, mielőtt szavaz a győztesről.

A legjobb rendező kategóriában a hosszú listára 20 rendező kerül fel - 10 férfi és 10 nő -, de a végső hat jelölt esetében nem lesz kötelező egyensúly a nemeket illetően.

A színészkategóriákban 15 fős lesz a hosszú lista és hatan válnak végső jelöltté a korábbi öt helyett.

"A többség úgy érezte, hogy nem kvótákat akarnak az emberek. A kultúra általános megváltoztatására van szükség az iparágban" - magyarázta Kate Lee, a felülvizsgálatot végző csoport vezetője.

Az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia a hónap elején hozta nyilvánosságra új szabályait, amelyekkel szintén sokszínűségét akarja elősegíteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mit rejt az iPhone 12 belseje? – videó

Mit rejt az iPhone 12 belseje? – videó

Már arról is pletykálnak, milyen lesz a kijelző kialakítása a Samsung Galaxy S21-nél

Már arról is pletykálnak, milyen lesz a kijelző kialakítása a Samsung Galaxy S21-nél

Gulyás a genfi konzulról: Nem lehet hátrány, hogy valaki egy képviselő lánya

Gulyás a genfi konzulról: Nem lehet hátrány, hogy valaki egy képviselő lánya