szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Katona József Színház igazgatója beszélt arról is: átverték a szakmát, ráadásul a kormány szabályt szegett, amikor az új színházi törvényt tárgyalták.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A tanítványaimnak már csak másfél évük van hátra. Remélem, sikerül elfogadtatni ezt a félévüket, ha nem, az újabb arcátlan disznóság

– mondta Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója a 168 Óra e heti számában megjelent interjúban a Színház- és Filmművészeti Egyetemről, ahol a modellváltás ellen tiltakozva a tanév elején felmondott, és ahol a Vidnyánszky Attila által vezetett új kuratórium kijelentette, érvénytelennek tekintik a hallgatók őszi félévét. Máté az interjúban saját felmondásáról úgy fogalmazott: „Úgy is lehet értelmezni azt, hogy felálltam, hogy meghátráltam, de úgy is, mint egy gesztust: ez annyira nincs rendben, hogy így nem tudom vállalni.” Mátétól Székely Kriszta, a Katona rendezője vette át az osztályvezetést, aki más kollégáival együtt nemrég nyilatkozott a hvg.hu-nak az SZFE új vezetésének sajátos tárgyalási módszereiről:

Fullajtár Andrea egy különös SZFE-s tárgyalásról: „Azóta is hányingerem van"

A Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai szerint fenyegető trükkel érték el az új vezetők, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek velük az oktatók: azokat rendelték be elbeszélgetésre, akiknek próbaidős a szerződésük, így indoklás nélkül ki lehetne rúgni őket. A filmes tanszék tanárai tiltakozó levelet küldtek beszélgetés helyett.

Az igazgató beszélt az épp egy évvel ezelőtti tüntetésről is, amellyel a szakma nagy része az új előadó-művészeti törvény tervezete ellen tiltakozott. Fekete Péter kulturális államtitkár a megmozdulásról azóta többször kijelentette: mivel a tervezethez képest módosított törvénytervezetet fogadtak el, amelyben már nem szerepelt, hogy a kormánynak vétójoga lenne az önkormányzati fenntartású színházak igazgatóválasztásakor is, bocsánatkérést vár a szakmától.

Ennyit arról, hogy kérjenek bocsánatot, akik a decemberi tüntetést szervezték. (…) Nyilvánvaló, hogy egyfajta bebetonozása történik valaminek a színház területén is

– mondta Máté, aki szerint az, hogy valójában milyen is az új törvény, „most kiderült a vidéki igazgatóválasztásokkor”, amikor a kormány miatt „bizonyítottan színházteremtő képességűek nem kapták meg azokat a színházakat, amelyeket megpályáztak”. Ahogy a hvg.hu is megírta előbb az egri, majd a pécsi igazgatóválasztás kapcsán, kiderült, hogy a vétójog hiába került ki a törvényszövegből, ettől még a kormány akarata érvényesül: a minisztérium mindkét esetben kijelentette, ha nem az általuk választott jelöltet nevezik ki igazgatóul, megvonják a színháztól a több százmillió forintos támogatást.

Hiába döntött Egerben az ellenzéki önkormányzat, a kormány átnyomta akaratát a színházról

Az önkormányzat döntése ellenére mégis marad a kormánypárti színházigazgató Egerben. A színház ügye modellértékű: bár az új törvény szerint „egyetértésre" van szükség a városvezetés és a kormány között az igazgatók kinevezésekor, most kiderült, az önkormányzatnak nincs szava, hiába az a színház fenntartója.

Máté beszélt arról is, amikor a minisztérium által kinevezett Nemzeti Érdekegyeztető Tanács (NEÉT) akkori tagjaként őt is meghívták egy megbeszélésre a törvény elfogadása előtt. „A NEÉT szabályzatában szerepel, hogy minden ülés előtt öt nappal meg kell kapnunk a törvénytervezetet. A tüntetés napjának délutánján ültünk össze, és egy államtitkár ledorongolt pár embert, köztük engem, hogy hogyan képzeljük, hogy tüntetést szervezünk. Ez az új törvény semmi rosszat nem tartalmaz. Eközben osztották ki a törvény szövegét. Így hogyan véleményezhettünk volna?”

Máté Gábort a napokban nevezték ki újra a Katona igazgatójának (más pályázó nem volt a posztra). Az igazgatásról azt mondta: „Most minden színházpályázat politikai üggyé silányult.” Amikor arról kérdezték, mit gondol általában az SZFE-ről és a színházi életről, azt felelte:

Nagyon rossz előérzetem van. Annyi reményem van, hogy esetleg a fiatalok elsöprik azt a hallatlan ostobaságot, ahová sikerült belavírozni a magyar színházi szakmát. (…) Mire ez bekövetkezik, megjósolható, hogy én már nem leszek aktív.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újra összeállnak a Vészhelyzet sztárjai

Újra összeállnak a Vészhelyzet sztárjai

Dorosz Dávid: Orbán Mohácsot hozott – közösen változást fogunk

Dorosz Dávid: Orbán Mohácsot hozott – közösen változást fogunk

Petry Zsolt tisztára akarja mosni a nevét

Petry Zsolt tisztára akarja mosni a nevét