szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Zárt ajtós ülésen döntött az ellenzéki többségű pécsi önkormányzat a színház igazgatói pályázatáról, miután a kormány közölte: ha nem azt választják meg, akit a minisztérium támogat, az félmilliárd forintjába fog fájni a városnak.

Lipics Zsolt lesz a Pécsi Nemzeti Színház következő igazgatója, jelentette be a tavaly a helyi ellenzéki összefogás, a Mindenki Pécsért Egyesület támogatásával megválasztott polgármester, Péterffy Attila. A művészeti vezető egy másik pécsi színész, Vidákovics Szláven lesz. A polgármester nyilatkozataiból azonban kiderül: valójában nem a színházat üzemeltető és a tavasszal elfogadott új színházi törvényig a fenntartói jogokat is egyedül gyakorló önkormányzat, hanem a kormány döntéséről van szó, hasonlóképp ahhoz, ami néhány nappal korábban Egerben történt.

A kormány által kialakított jogszabályi környezet egyértelművé tette: vagy azt a jelöltet választjuk, akire rámutatnak, vagy gyorsan kitaláljuk, hogy honnan teremtünk elő a város mai gazdasági helyzetében évi plusz 520 millió forintot a színház működtetésére

– mondta a polgármester a helyi önkormányzati fenntartású lapnak, a PécsMának nyilatkozva. Péterffy bár óvatosan fogalmazott, és nem jelentette ki nyíltan, kinek a pályázatát támogatta az önkormányzat, de azt mondta: „Nagyon jól csengő, ismert nevek is fantáziát láttak a pécsi színházban”, amivel egyrészt az országos hírű koreográfus, Bodor Johanna és Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színésznő közös pályázatára, valamint a Radnóti Színházból ismert Komáromi György anyagára gondolt, aki vezetőtársakként magával hozta volna az egykori Bárka Színház művészeti vezetőjét, Bérczes Lászlót, Göttinger Pál rendezőt, valamint a független, a szakma által magasra tartott K2 színházat alapító Benkó Bencét és Fábián Pétert. Rajtuk kívül a pécsi színház színésze, Lipics Zsolt pályázott a szintén pécsi Vidákovics Szlávennel együtt, valamint Csányi László operaénekes.

Lipics Zsolt (b) és Vidákovics Szláven (j) a Black Comedy című bohózat próbáján a Pécsi Nemzeti Színházban 2012. október 10-én
©

A döntésben azért lehetett döntő szava a kormánynak, mert az új színházi törvény létrehozta az úgynevezett közös fenntartású színházakat: noha az állam eddig is részt vett az önkormányzati színházak támogatásában is, beleírták a törvénybe, hogy ennek feltétele mostantól az, hogy a kormány és az önkormányzat „megegyezzen” a színházigazgató-választáskor.

A múlt héten, Egerben ugyanakkor kiderült, mit jelent a gyakorlatban ez a megegyezés: ott a szintén tavaly megválasztott ellenzéki polgármester visszaélésekre és az alacsony színvonalra hivatkozva szembement a kormány akaratával, és a közgyűlés megszavazta, leváltják a Fidesszel évtizedek óta jó kapcsolatot ápoló színházigazgatót. A döntést viszont vissza kényszerült vonni az önkormányzat, mivel a minisztérium közölte: ebben az esetben megvonják a várostól a színház idei és jövő évi, 300-300 millió forintos támogatását. Mirkóczki Ádám polgármester erről a hvg.hu-nak azt mondta: nem tudja máshogy értékelni a helyzetet, mint hogy az önkormányzati intézmény élére nem az önkormányzat, hanem egyedül a minisztérium nevezett ki igazgatót, amihez „anyagi pressziót alkalmazott”.

Hiába döntött Egerben az ellenzéki önkormányzat, a kormány átnyomta akaratát a színházról

Az önkormányzat döntése ellenére mégis marad a kormánypárti színházigazgató Egerben. A színház ügye modellértékű: bár az új törvény szerint „egyetértésre" van szükség a városvezetés és a kormány között az igazgatók kinevezésekor, most kiderült, az önkormányzatnak nincs szava, hiába az a színház fenntartója.

Pécsen is hasonló volt a helyzet. Az igazgatói pályázatokat elbíráló, szakmainak nevezett, 9 fős bizottságból 5 főt, azaz a többséget eleve a kormány által kinevezett testületek delegálják, ráadásul Pécsen „a demokrácia nevében” a két önkormányzati megbízottból az egyik szintén fideszes volt.

A kormány pedig egy pillanatig sem hagyott kétséget afelől, hogy kit szeretnének az igazgatói székben látni: Hoppál Péter fideszes miniszteri biztos nyílt levélben lobbizott Lipics Zsolt mellett.

„Győzzön a vitán felül legjobb szakmai programot benyújtó pécsi tüke (tősgyökeres pécsi – a szerk.) pályázó, Lipics Zsolt Jászai Mari-díjas igazgatójelölt Vidákovics Szlávennel és Gulyás Dénessel közösen írt programja!” – írta Hoppál a polgármesternek címzett szövegben.

Péterffy Attila
©

Az új törvény pedig úgy rendelkezik, hogy amennyiben az önkormányzat nem fogadja el ennek a kormány által leuralt bizottságnak a döntését, „újra kell tárgyalni” a támogatásról szóló megegyezést.

Alaposan megvizsgáltuk: nincs kiskapu, nincs időhúzás, és nincs felesleges 520 milliója Pécsnek. Ezt eddig valóban nehéz lenne kompromisszumként megélni

– kommentálta a helyzetet a polgármester a PécsMa interjújában, hozzátéve ugyanakkor azt, hogy szerinte valamennyire a kormány is nyitott volt a kompromisszumokra, azt például elfogadták, hogy az önkormányzat nem szeretné a továbbiakban Rázga Miklóst, az eddigi igazgatót látni a vezetői pozícióban, mert az ő vezetésével szerintük a színház „ellaposodott”. Rázga nem is adott be új pályázatot.

Péterffy a jövőt illetően is optimista, de közölte azt is: „Az nem fordulhat elő újra, hogy Pécs valamelyik kulturális intézményéből kitiltsanak egy Alföldi-darabot.” Pécs volt ugyanis az a város, ahol nyíltan politikai okból tiltották be, hogy előadják az Igenis, miniszterelnök úr! című darabot Alföldi Róbert főszereplésével.

Borítókép: a Pécsi Nemzeti Színház a 2016-os Zsolnay Fényfesztiválon

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kásler: A magyar egészségügy bírni fogja a nyomást

Kásler: A magyar egészségügy bírni fogja a nyomást

Közbeszerzők és pálinkások alkotják a bulibeszállítók krémjét

Közbeszerzők és pálinkások alkotják a bulibeszállítók krémjét

Vasrúddal próbáltak pénzt szerezni egy nyíregyházi ATM-ből

Vasrúddal próbáltak pénzt szerezni egy nyíregyházi ATM-ből